Ongeluk hardloopster door gebrek aan verlichting

Hardlopen verlichting

Zes jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over een hardloopster die werd aangereden 's ochtends vroeg. Anno 2020 is deze kwestie nog net zo actueel als destijds. Zeker nu de herfst is begonnen, en de dagen weer korter worden. Daarom hieronder deze blogpost, helemaal ge-update!

Ongeluk hardloopster door gebrek aan verlichting

Op een regenachtige, donkere ochtend om een uur of zeven reed de zoon van een collega moeder op zijn scooter naar school.

Op diezelfde regenachtige, donkere ochtend liep daar ook een hardloopster.

Ze droeg zwarte kleding, zonder reflectie strepen. In haar oren droeg ze oordopjes. Omdat de berm erg drassig en modderig was, rende ze op het midden van de weg.

Botbreuken en hersenschudding

De hardloopster ligt nu in het ziekenhuis met breuken en een hersenschudding. En de zoon van mijn collega-moeder is zich wild geschrokken. Een nare samenkomst van omstandigheden.

Ik heb met beide te doen.

Hardlopers moeten zichzelf zichtbaar maken

Maar een stemmetje in mij fluistert: 'Waarom ging deze hardloopster in het donker lopen, in zwarte kleding, zónder verlichting? En dan ook nog met oordopjes? En op het midden van de weg?' In het Engels is daar een uitdrukking voor: 'Kicking someone when they're already down.'

Dat wil ik zeker niet doen.

Maar ik denk wel dat je als hardloper moet zorgen dat je zichtbaar bent.

Slechte zichtbaarheid op de weg is gevaarlijk

Ik peper het mijn kinderen nog steeds in:

'Zorg dat je fietslampen het doen! Je realiseert je niet hoe slecht je zichtbaar bent op de fiets voor auto's zonder lamp!'

En dan zeggen zij verveeld: 'Jahaaaa mam!'

Maar het fijne is dat mijn jongste dochter inmiddels zelf auto kan rijden, en op een dag naar me toekwam en zei: 'Nu snap ik wat je bedoelt mam! Ik reed vanochtend weg, en er was een wandelaar die geen verlichting droeg, en ik zag hem helemaal niet!'

En voor de coronacrisis fietste mijn man dagelijks heen en weer naar het station. In de winter was het al donker, en ook hij schrok zich regelmatig een ongeluk als er ineens een hardloper of wandelaar voor hem opdoemde.

Tot slot: zo moeilijk is het niet!

Tot slot zou ik willen zeggen: 'Zo moeilijk is het toch ook niet om even een lichtgevend hesje aan te doen als je in het donker de straat op gaat?'

Het is beter voor jezelf, en je bezorgt andere weggebruikers niet de schrik van hun leven.

Anno 2020

Zelf draag ik tegenwoordig 's ochtends vroeg als het nog schemert of donker is een hardlooplamp van Decathlon. Daarmee ben ik zowel van voren als van achteren goed verlicht, en de lamp schijnt bovendien ook nog voor mij uit zodat ik goed kan zien hoe begaanbaar de weg is.

Leestips

Hoe kijken jullie naar deze 'casus'?

Similar Posts

5 Comments

  1. Het is echt gewoon niet slim om zo in het donker te rennen. Het is een extra stukje bewustwording voor lopers. Toen ik net liep was ik me er ook nauwelijks bewust van, maar deze winter loop ik als kerstboom! Ik hoop dat de loopster in kwestie snel hersteld en dat de jongen op de scooter een beetje van zijn schrik is bekomen!

  2. Sinds een blogger die ik volgde een ernstig ongeluk heeft gehad door een aanrijding ben ik me meer bewust van het feit dat ik zichtbaar moet zijn als loper. Zoiets gebeurt nooit opzettelijk... een drama voor beide partijen. Ik hoop dat de loopster goed herstelt en weer kan rennen en dat die jongen op de scooter er ook weer overheen komt.

  3. Nee, echt niet handig om zo onzichtbaar te lopen.... Ik loop zelf eigenlijk nooit in het donker (heb de luxe om altijd overdag te kunnen trainen), maar in donkere dagen zorg ik zeker voor fel gekleurde kleding.
    Als automobilist ben je je er vaak van bewust hóe slecht sommige mensen zichtbaar zijn in het verkeer. Bovendien ben je als loper zo ongelofelijk kwetsbaar: elke botsing (ongeacht de schuldvraag) loopt het slechtst af voor de loper, dus daarin ligt een verantwoordelijkheid naar jezelf.
    Maar zoals je schrijft, voor beide partijen dramatisch...... Ik hoop dat ze beiden een beetje over de schrik heen zijn!

    1. Ik loop ook meestal overdag. Maar in januari liep ik soms om 7.45 en dan was het nog donker. Toen heb ik extra opgelet, en uiteraard lichtgevende lampjes om mijn armen en middel gedragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.