Crosstrainer thuis ervaringen en afvallen met de crosstrainer

crosstrainer ervaring

Ik heb mijn crosstrainer nu zo'n 5 maanden. En ik ben blij te kunnen rapporteren dat ik hem veel gebruik.

Hij is gelukkig niet een sportlijk gebleken: zo'n fitnessapparaat dat werkeloos in de weg staat, en gebruikt wordt om kleding over heen te gooien.

Daarom een verslag van mijn ervaringen en conclusies over de crosstrainer!

 1. De crosstrainer is saaaaaaaai! In eerste instantie ging het nog wel. Toen luisterde ik namelijk naar de training van Adrian Bryant. Hij geeft een soort intervaltraining voor de crosstrainer. Die training heeft me geholpen om aan de slag te gaan. Maar op een gegeven moment kende ik hem uit mijn hoofd, en toen werd het toch wel erg saai.
 2. Vanwege het saaiheidsgehalte, doe ik nu 10 minuten op de crosstrainer ná het hardlopen. Dan voel ik me al helemaal goed omdat ik heb gelopen. En de crosstrainer is een soort toetje. En omdat het maar 10 minuten is, is het goed te doen.
 3. Die 10 minuten verdeel ik als volgt: 2 minuten op de crosstrainer, 1 minuut rusten. In totaal doe ik dit 4 keer.
 4. Op de crosstrainer durf ik veel beter helemaal 'los' te gaan dan tijdens het hardlopen. Bij hardlopen is er toch altijd die zorg: 'Ik moet nog wel weer thuis zien te komen!' Maar op de crosstrainer bén ik al thuis. En durf ik alles te geven. Het zweet drupt echt op de grond.
 5. Na 10 minuten op de crosstrainer ben ik weliswaar fysiek eventjes flink moe, maar ik voel me ook helemaal opgefrist. Net alsof ik ik onder een frisse douche vandaan kom. Dit effect zorgt er voor dat ik telkens terugkeer naar de crosstrainer. Want ik wil dat gevoel weer krijgen.
 6. Ik vind het gemakkelijker om achteruit te trappen dan vooruit. Vooruit vind ik zwaarder.
 7. Eerst maakte ik me zorgen of mijn armen ook wel een training kregen op de crosstrainer. Maar toen liep ik een paar met mijn handen naast mijn lichaam, en ik voelde het meteen in mijn benen. Armen krijgen dus wel degelijk een workout op de crosstrainer.
 8. Voor iemand die de schurft heeft aan crosstraining vind ik de crosstrainer een hele fijn oplossing.

Dus als je nog op zoek bent naar iets om te doen als crosstraining: de crosstrainer is zo gek nog niet.

Crosstrainer afvallen ervaringen

Afvallen met een crosstrainer kan! Net zo goed als je kunt afvallen met hardlopen, zwemmen, wandelen of welke andere sport dan ook. Het is een simpele kwestie van meer calorieën verbruiken dan eten. Hieronder 4 redenen waarom de crosstrainer een goede methode is om af te vallen.

 • Tekeer gaan op je crosstrainer valt onder cardiovasculaire training. Dat helpt om calorieën te verbranden en vet te verliezen. Door regelmatig op een crosstrainer te trainen, verhoog je je hartslag en stimuleer je je stofwisseling. Daardoor kun je afvallen.
 • Met een crosstrainer train je je hele lichaam. Een crosstrainer zet meerdere spiergroepen tegelijk aan  het werk. Zoals je benen, billen, armen en core. Door het gebruik van meerdere spiergroepen tijdens de training, verbrand je meer calorieën en stimuleer je de spiergroei. Dat zorgt voor afvallen en een strakker lichaam.
 • MJe kunt de intensiteit van je training op een crosstrainer gemakkelijk aanpassen door de weerstand te verhogen of het tempo te verhogen. Intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit en rust, kan bijzonder effectief zijn voor het verbranden van calorieën en het stimuleren van gewichtsverlies.
 • Crosstrainers bieden een low-impact workout. Dt betekent dat ze minder belastend zijn voor de gewrichten dan sommige andere vormen van cardio, zoals hardlopen. Dit maakt het geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen of mensen die herstellen van blessures.

Crosstrainer thuis ervaringen

crosstrainer
Mijn crosstrainer ad 45,-

Toen ik schreef over mijn ervaringen met de crosstrainer meldde ik al dat het behoorlijk saai is. Je gaat gewoon heel hard, nergens naar toe.

Het duurde dan ook niet lang voor ik dacht: 'Ik wil ondertussen tv kijken!'

Maar mijn crosstrainer staat bij ons op het balkon. En daar heb ik natuurlijk geen tv. Nou heeft mijn oudste dochter wel een mooie tablet, en nu wil ik dus eigenlijk op die tablet tv kijken. Het punt is alleen: hoe zet ik dat ding dusdanig neer dat ik goed kan kijken?

Het handigste lijkt mij een soort apparaat dat ik aan mijn crosstrainer kan bevestigen, en waar ik mijn tablet op kan zetten. Zoals je kaarthouders hebt voor fietsers bijvoorbeeld.

Maar ik heb zo'n ding nog nergens kunnen vinden.

Muziek luisteren op de crosstrainer thuis: m.b.v. sportarmband

Gelukkig is het me wel gelukt om manier te vinden om muziek te luisteren op de crosstrainer. Dat kan natuurlijk met een sportarmband, of met mijn smartphone in mijn broekzak. Maar dat vond ik niet prettig. Gelukkig vond ik een goed alternatief.

Ik had nog een hele goedkope sportarmband van de Wibra. En die heb ik aan de crosstrainer bevestigd. Zo kan ik ongehinderd trainen, en tegelijkertijd luisteren naar liedjes over verlaten weduwen met kreupele kinderen die aan de drugs zijn.

Oftewel Country en Western muziek.

Heeft iemand tips hoe ik toch tv kan kijken terwijl ik op de crosstrainer sta? En ja, ik weet dat dit niet mindful is, maar dat kan me even niet schelen.

Leestip

Hardlopen en fitness

Similar Posts

2 Comments

 1. Hoi Nicole,
  leuk om je ervaringen met een crosstrainer te lezen. Nog een paar aanvullende tips:
  Ga niet voor de allergoedkoopste crosstrainer van een onbekend merk. Die fout heb ik een keer gemaakt. Ik doe nu al bijna 10 jaar met een Kettler die destijds €900 heeft gekost. Nog een tip : zorg voor een tablet of tv tijdens het trainen. Even uitzendinggemist kijken tijdens het trainen zorgt voor de nodige afleiding. Zo vergeet je hoe moe je geraakt 😉

  1. Hoi Arjan,

   die fout heb ik dus als allereerste gemaakt... Een onbekend, snertmerk en dan ook nog bij de kringloop. Maar ik wilde eerst zeker weten dat ik het ding ook echt zou gebruiken.

   900,- euro is me teveel. Maar ik overweeg wel om een iets betere te kopen.

   Een tablet of tv heb ik zeker overwogen. Maar we hebben alleen plek op het balkon, en we wonen op het platteland. Helaas is daar het internet erg slecht, en er staat natuurlijk geen tv. Wel zou ik misschien iets kunnen downloaden van te voren, en dat dan kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.