Hardloop perikelen

Lopersangst: zal ik wel blijven hardlopen?

lopersangst

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Maar er was een periode dat ik elke vrijdagmorgen naar de sportschool ging voor een les Bodybalance! Het is immers goed om hardlopen te combineren met sportieve activiteiten die een beroep doen op een ander deel van je lichaam dan altijd maar die benen.

Driekwart jaar reed ik er elke week naar toe.

Tot de dag dat onze auto het begaf, en ik er dus niet naar toe kon rijden. Ik miste noodgedwongen één les.

Dat was meteen de doodsklap voor mijn Bodybalance carrière. Ik ben nooit meer teruggekeerd naar de sportschool.

It’s a slippery slope

It’s a slippery slope zeggen ze in het Engels. Dat wil zeggen dat als er iets gebeurt, het bijna onmogelijk is om de serie gebeurtenissen die daarop volgen tegen te houden.

De Merriam Webster disctionary legt het als volgt uit:

‘A process or series of events that is hard to stop or control once it has begun and that usually leads to worse or more difficult things.’

En dat is nou precies waar ik bang voor ben als ik zelfs maar één keer mijn dagelijkse hardlooprondje oversla! Ik vrees dat één keer overslaan zal leiden tot twee keer overslaan, en vervolgens tot drie keer overslaan en voor ik het weet loop ik nóóóóit meer. En ik weet dat het kan. Het is immers precies wat er gebeurde met mijn Bodybalance lessen?!

Maar daar staat wel tegenover dat ik inmiddels al 13 jaar hardloop. De kans dat ik er mee stop lijkt me in die zin klein. Dankzij de kracht van de gewoonte vind ik het bijna onmogelijk om níet te gaan hardlopen. Het is zo’n onderdeel van mij en mijn dag geworden, dat de dag incompleet voelt als ik het niet doe.

Maar zoals ik al zei: ‘It’s a slippery slope…’

Herken jij dit?

N.B. Lees ook mijn post over het zogenaamde detraining effect!

Similar Posts

3 Comments

  1. Hi Nicole,

    Het kost moeite om te herbeginnen maar het kan. Afgelopen jaar ben ik 4x opnieuw begonnen met hardlopen (3x operatie en 1x zomervakantie te heet en mijn gezicht mocht niet in de zon). Ik mocht afgelopen jaar niet fitnessen alleen cardio-oefeningen doen. Nu heb ik weer een marathon gelopen en doe ik ook weer fitness. Op sportgebied lukt het goed omdat de noodzaak er is en omdat het me echt goed doet. Met andere hobby’s gaat het minder goed om me te herpakken. Vooral de computer is een grote tijdvreter.
    Ik heb onlangs dit book gelezen wat me motiveerde http://www.bol.com/nl/p/je-bent-wat-je-doet/9200000017140102/

    Groetjes,

    Dorothé

  2. En óf ik het herken. Heb echt angsten uitgestaan de laatste weken toen mijn motivatie wel erg laag was. Maar ik ben te vastberaden om te blijven gaan. Al is het maar een kortere ronde.. IK GA!

Leave a Reply