Lopen, rennen, joggen, sjokken

Het verwondert mij dat de Nederlandse taal zoveel verschillende woorden heeft voor de simpele activiteit van je ene voet voor de andere zetten.

Sommige beschrijven de activiteit, andere vertéllen meteen iets over de manier van bewegen, zoals schrijden en slenteren.

lopen
rennen
draven
hardlopen
wandelen
slenteren
joggen
sjokken
stappen
kuieren
tippelen
schrijden

Als iemand die regelmatig met relatief grote snelheid de ene voet voor de andere zet, worstel ik wel eens met de juiste terminologie. Loop ik, of ren ik? Of loop ik hard?

In de dagelijkse praktijk houd ik het meestal op: 'Ik loop', maar dat mist toch de inspanning die er mee gepaard gaat. Daarom voel ik veel voor een variant op 'draven'.
Nonchalant vertel ik dan op feesten en partijen: 'Vandaag heb ik acht kilometer gedraafd!' Maar ja, dan heb je weer kans dat mensen denken dat ik simpelweg op een paard heb plaatsgenomen.

Het valt als 'loper' niet meer een term te vinden die recht doet aan het proces waarbij je in vlot tempo de ene voet na de andere zet, waarbij de ademhaling versnelt, de lichaamstemperatuur oploopt, en het zweet je aan alle kanten uitbreekt.

Wat dat betreft laat het moederschap zich veel makkelijker in één enkel woord vatten: worstelen.

Welke terminologie gebruik jij?

Similar Posts

3 Comments

  1. Laat mij maat gewoon vertellen dat ik "hardloop" dat is het meest duidelijk, denk ik, alhoewel het weer niks zegt over met welke snelheid dat ik dat doe.

  2. Haha! Mijn vader is uber-loper en hij zegt dat je "lopen" moet zeggen.

    Hardlopen is voor diegenen, die niet snappen dat het over lopen gaat.

    Hollen doe je om de bus te halen en lui zoals ik, die het eigenlijk best kunnen, maar niet zo goed zijn als mijn vader was mogen hollen gebruiken zoals Steve Jobs mag zeggen dat hij "best wel" verstand heeft van marketing.

    Naar collega's heb ik het net als jij over draven....want dat geeft de lol in het lopen aan.

    Damn, nu heb ik een heel logje verspeeld aan een reactie! Maar goed, ik ben dol op je logjes.....hij is hier wel op zijn plek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.