Hoe weet je of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn?

hardloopschoenen vervangen?Ik vind het altijd een lastige vraag: 'Hoe weet je of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn?'

Het antwoord is best belangrijk, want te lang doorlopen met oude hardloopschoenen kan blessures en problemen tot gevolg hebben.

Laten we daarom de aandachtspunten eens op een rijtje zetten!

1.  Noteer hoeveel kilometers je er mee hebt gelopen

Dit is een vrij objectieve methode. Houd vanaf het eerste moment dat je gaat hardlopen met je nieuwe hardloopschoenen het aantal afgelegde kilometers bij. En hanteer dan deze vuistregel:

Gemiddeld gaan hardloopschoenen zo'n 500 tot 600 kilometer mee.

2. Noteer wanneer je je hardloopschoenen kocht

Een handige vuistregel is:

Als je 4 keer per week 5 tot 8 kilometer loopt, zijn je schoenen na 6 maanden aan vervanging toe.

Schrijf de datum van aankoop bijvoorbeeld onder de zool of ergens in de schoen!

3.  Krijg je klachten?

Als je ineens pijnklachten krijgt, denk aan scheenbeen, knieën of heupen, dan kan dat een indicatie zijn dat je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn.

4. Bekijk de zool van je hardloopschoen

Draai je hardloopschoen zo nu en dan eens om, en bekijk de zool. Is die nog helemaal intact? Of zijn er hele stukken afgesleten? Ook dat kan een reden zijn voor een bezoek aan de hardloopwinkel.

5. Zet je schoenen netjes naast elkaar op de vloer

Bekijk ze nu eens goed. Blijven ze netjes rechtop staan, of zakken ze opzij? Dat laatste is teken van slijtage van het schuim in de middenzool. En dat betekent dat de klap van de landing van je voet niet meer wordt verzacht.

6. Probeer je schoen dubbel te vouwen

Als je je hardloopschoen zonder problemen dubbel kunt vouwen, moet je meteen naar de hardloopwinkel voor een paar nieuwe hardloopschoenen! Want ook dit betekent dat de middenzool haar werk niet meer doet.

7. Hoe voelen je hardloopschoenen?

Probeer een paar nieuwe hardloopschoenen uit, en doe daarna je oude aan. Voel je duidelijk verschil? Of zitten beide even goed?

Conclusie over houdbaarheid van hardloopschoenen

Hardloopschoenen die gebruikt worden hebben een beperkte houdbaarheid. Bij 4 x keer per week 5 kilometer hardlopen kun je denken aan een half jaar. Maar daarnaast zijn er ook een aantal criteria waarmee je je hardloopschoen kunt beoordelen. In deze post vind je er 7!

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.