Hoe vaak was jij je hardloopkleding?

hardloopkleding wassen

Ik geef het eigenlijk liever niet toe, maar ik was mijn hardloopkleding niet na elk hardlooprondje...

Mijn hardloopkleding geheim....

Sterker nog, geregeld draag ik mijn hardloopkleding wel drie à vier keer voordat ik de boel in de was gooi. Ik denk dat dit ook komt doordat ik toch altijd alleen loop. Als ik in een loopgroep liep, zou ik me drukker maken over frisse hardloopkleding. Maar in mijn eentje heeft niemand last van eventuele geuren.

Hardloopkleding wassen is Sisyphus arbeid

Daar komt nog bij dat ik het wassen van hardloopkleding als enigszins zinloos ervaar. Ik loop elke dag. Als ik mijn hardloopkleding op maandag was na mijn hardlooprondje, en het dinsdagochtend weer aantrek, is het binnen 5 minuten alweer 'onfris'. Tijdens het hardlopen ga je nu eenmaal snel zweten. Dus dat schiet niet op vind ik. Het doet me denken aan Sisyphus arbeid.

Maar dit alles wil niet zeggen dat ik niet besef dat het niet zo'n frisse gewoonte van me is. Ik zou dan ook liever beweren dat ik mijn hardloopkleding na elk rondje in de was gooide. Maar dan zou ik dus liegen.

Laten we alle goede redenen om je hardloopkleding te wassen na elk looprondje eens op een rijtje zetten.

Redenen om je hardloopkleding na elk looprondje te wassen

1. Voorkom vaginale infecties

Bacteriën houden van een warme, vochtige en broeierige omgeving. Na het hardlopen zijn je hardlooptights precies dat: een broedplaats voor bacterieën. Dat lijkt me een goede reden om je hardlooptights in de wasmachine te gooien! Blijf er om die reden ook niet de hele dag in rondlopen.

2. Het is frisser

Of je nou veel zweet, of maar een beetje tijdens het hardlopen, je hardloopkleding zal ruiken naar je inspanningen. Zelfs hardloopkleding die het vocht van je lichaam weg transporteert. Door je sportkleding netjes te wassen, houd je het fris.

Redenen om je hardloopkleding níét na elk rondje te wassen

Zijn er ook redenen om je hardloopkleding níét na elk hardlooprondje te wassen? Laten we eens kijken

1. Minder wassen is beter voor het milieu

Je kunt hardloopkleding helaas beter niet bij de rest van je was in gooien. Want het advies is om het op koude temperaturen en een speciaal programma te wassen. Op die manier gaat je hardloopkleding namelijk langer mee. Maar ik vind het zelf altijd vervelend om een wasmachine te draaien met nauwelijks vieze kleding er in...

Door je hardloopkleding niet na elk hardlooprondje te wassen bespaar je op water en wasmiddel. En dat is beter voor het milieu.

2. Een wasbeurt is een aanslag op je hardloopkleding

Zo'n rondje in de wasmachine is best een aanslag op je hardloopkleding. Zeker als je niet het juiste wasprogramma gebruikt. Elastieken gaan lubberen, het model gaat er uit en de vocht transporterende eigenschappen worden minder.

Tussenoplossingen

Tsja, voor de persoonlijke hygiëne en je omgeving is het dus wel zo fris om je sportkleding na elke work-out te wassen. Maar wat als je dat, zoals ik, teveel gedoe vindt? Of als je er simpelweg geen tijd voor hebt? Zijn er dan tussenoplossingen? Die zijn er inderdaad. Hoewel de meningen verdeeld zullen zijn over de vraag of ze acceptabel zijn.

Hang hardloopkleding uit na gebruik

Een belangrijke tussenoplossing is je hardloopkleding weliswaar niet te wassen maar uit te hangen! Dus niet in een slordige hoop op de grond gooien, maar ergens ophangen zodat de boel flink kan uitdampen. Zo voorkom/beperk je groei van bacteriën en vieze geurtjes.

Kies voor het juiste materiaal

Lululemon is een populair merk sportkleding. Zij hebben hardloopkleding met zilver er in. Dit heet 'silverescent technology'. Dit materiaal verminder geurtjes en de groei van bacteriën. In theorie hoef je dergelijke hardloopkleding dus minder vaak te wassen.

Behandel je hardloopkleding met een speciale spray of wasmiddel

Er zijn speciale wasmiddelen op de markt die een beschermend laagje om je hardloopkleding leggen. Dat laagje houdt de groei van bacterieën tegen en voorkomt bovendien vieze luchtjes.

Hier onder een voorbeeld van deFUNKit. Goedkoop is het niet: 19,95 USD

hardloopkleding wassen

Er zijn ook speciale sprays voor sportkleding, zoals Vapor Free:

hardloopkleding wassen

Deze spray is voor 12 dollar te koop via amazon.com.

In Nederland vond ik het product Sport Spray:

sport spray

Deze spray is te koop voor 12,95 en belooft bacteriën en transpiratie te verwijderen! Wat me verder erg aanspreekt is dat deze spray van natuurlijke ingrediënten is gemaakt.

Conclusie over hardloopkleding wassen

Hardloopkleding gaat stinken, vaak juist vanwege het speciale technische materiaal waarvan het is gemaakt. Vochtige hardloopkleding is bovendien een broedplaats voor bacteriën. Persoonlijke hygiëne en geurtjes zijn dus een goede reden om je hardloopkleding na gebruik meteen te wassen.

Maar omdat je hardloopkleding niet zo maar bij de rest van de was mag ingooien kan dat een duur, milieuonvriendelijk en tijdrovend grapje worden. In zo'n geval kun je proberen de geur en bacteriegroei te voorkomen met speciale hardloopkleding of een speciaal wasmiddel of spray. Mij lijkt de sport spray van The Laundress best een goede optie.

Het wordt over het algemeen als onfris geschouwd om je sportkleding vaker dan 1 keer te dragen.

Hoe vaak was jij je hardloopkleding en/of na hoeveel keer dragen gaat het bij jou in de was?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik gooi toch na elke loopbrug , 3 tot 4 maal per week, mijn kleren in de wasmachine. Er zit een kort sportprogramma op van 20 min en meestal heben mijn kinderen of man ook sportkleding die gewassen moet worden. Als je elke dag loopt, loop je dan telkens dezelfde afstand of wissel je af? Marie-Anne

 2. Ik doe toch ook 2 à 3 loopjes met dezelfde kledij, hoor.
  Maar ik moet al minstens 15km lopen eer ik wat begin te zweten. Ik zweet gewoon niet snel 😀
  Wel hang ik ze sowieso altijd goed uit na het lopen. Thuiskomen, direct de boel uithangen en douchen. Husband heeft nog niet geklaagd over eventuele zweetgeurtjes tijdens onze gezamenlijke loopjes 😀

 3. Zweetlucht uit je shirts wassen is moeilijker als het eenmaal in/opgedroogd is. Daarom was ik m'n shirt en bh nog dezelfde dag (ik zweet veel). In n kort programma met sportwasmiddel van Lidl. Ik heb maar weinig broeken, dus daarom hang ik mn broek uit (te drogen) en was ik m na 2 of 3 keer sporten.

 4. Maximum 2 keer loop ik in dezelfde loopkleren en dan vliegen ze de wasmachine in op een kort programma van 20 minuten met speciaal wasmiddel uit Aldi (kostte maar 5€ ongeveer). Behalve als ik te veel gezweet heb dan worden ze direct gewassen.

 5. Ik was mijn sportkleding altijd na het rennen, gewoon in de 40graden was. Niks zo vies als hardloopmaatjes die in het begin van de training al naar zweet stinken. Ik doe ook best lang met mijn kleding, ik zie het probleem niet van het telkens wassen.

  1. Na elk loopje gaat mijn sportkleding de was in. Voordat ik onder de douche sta draait mijn wasje al op 30 graden, 30 minuten.
   Hier slijt het echt niet van en de kleding blijft fris. Je hebt dan ook geen bijzondere wasmiddeltjes of geurverhullers nodig.
   (ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om het níet meteen te wassen)

 6. Hi Nicole,

  Eigenlijk heb ik allemaal vrij goedkope sportkleding en die is prima bestand tegen gewoon wassen. Ik was hier met een gezin van 5 personen bijna dagelijks want er sporten er nog meer. Ik ben gestopt met alles te sorteren naar kleur en soort. Alleen wit gaat apart en hele fijne speciale dingen (wol, zijde, dunne blouses) doe ik nog wel eens op een apart wasje. Ik gooi er een kleurenvangdoekje in en hup draaien met de was. Ik transpireer echt heel snel als ik beweeg, dat is ook normaal voor mensen die veel sporten heb ik begrepen. Op vakanties zonder wasmachine wil ik mijn spullen nog wel eens ongewassen buiten hangen maar liever niet.

  Groetjes,

  Dorothé

 7. Wat me wel opvalt is dat kleding die al vaak gewassen is, soms ook na het wassen nog naar zweet ruikt. In plaats van dure sprays, is een spoelbeurt met azijn (schoonmaakazijn kost 50 of 60 cent per liter) ook een prima remedie. Een scheut schoonmaakazijn in een emmertje lauw water en kleding een uurtje laten staan. Daarna gewoon wassen. (Schoonmaakazijn is trouwens ook een milieuvriendelijke kalkoplosser, maar dat terzijde).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.