Hardlopen omdat het zo makkelijk in te passen is

hardlopen

Eén van de redenen dat zoveel mensen kiezen voor hardlopen is dat het een sport is die je heel makkelijk in je leven kunt inpassen. Anno 2018 zijn we allemaal druk met gezin, werk en sociaal leven. Maar 30 minuten om te lopen, zijn vaak nog wel ergens te vinden.

Sommige hardlopers rennen bijvoorbeeld naar huis vanaf een sociale afspraak, en passen hardlopen op die manier in hun schema in. Zelf doe ik dat ook graag : )

Sportclubs minder leden

In de krant las ik dat sportclubs steeds minder leden hebben. Directeur Hugo van der Poel van Het mulier Instituut dat onderzoek doet naar sport zegt:

'Mensen geven aaan dat traditionele sporten te veel tijd in beslag nemen.'

Ik geloof dat meteen! Mensen wijken daarom uit naar zogenoemde flexibele sporten zoals hardlopen, wandelen en fitness.

Nadelen traditionele sporten in clubverband

Traditionele sporten in clubverband hebben een aantal nadelen vind ik:

  • Je moet er eerst naar toe gaan. Laten we zeggen dat het dichtbij is, en dat je er met 10 minuten bent.
  • Dan moet je nog sporten. Reken op zo'n 45 minuten.
  • Je moet weer naar huis rijden. Weer 10 minuten.
  • Je zit vast aan bepaalde tijden.
  • Je zit vast aan een locatie.
  • Je bent afhankelijk van anderen.
  • Veel sportclubs hebben vrijwilligers nodig. Als het al lastig is om het sporten in je agenda te proppen, dan is de vraag om vrijwilliger te zijn er wellicht net eentje teveel.

Alleen al aan het heen en weer rijden naar je sportclub en het sporten ben je minimaal 65 minuten kwijt. Terwijl, als ik ga hardlopen, ik gewoon de voordeur uit kan rennen en in 45 minuten mijn rondje doe.

Flexibiliteit van hardlopen

De flexibiliteit van hardlopen is beslist een belangrijke reden dat ik hardlopen inmiddels al 17 jaar volhoud. Het is ook de reden dat ik geen lid ben van een hardloopvereniging, hoewel ik daar zeker wel de voordelen van zie. Zo leer je daar bijvoorbeeld om je hardlooptechniek te verbeteren. Maar op dit moment vind ik het feit dat ik dan ergens op een bepaalde tijd moet zijn teveel gedoe.

Zeker als moeder is hardlopen ideaal vind ik. Toen de kinderen nog op de basisschool zaten, bracht ik ze bijvoorbeeld in hardloopkleding naar school en maakte aansluitend mijn rondje. En later toen we naar het platteland verhuisden, rende ik naast ze terwijl zij fietsten.

En nu de kinderen zelfstandig naar school gaan, loop ik 's ochtends om 7.15 mijn rondje, en ga daarna lekker aan het werk. Er zijn geen sportclubs hier in de buurt die op dat tijdstip een training hebben.

Conclusie

Ik snap eerlijk gezegd best dat steeds minder mensen lid worden van sportclubs, hoe leuk die ook zijn. Zelf geef ik ook de voorkeur aan een flexibele en vrije vorm van bewegen.

Lees ook: Is hardlopen gezond?

Ben jij lid van een sportclub?

Similar Posts

One Comment

  1. Ik sponsorde de sportclub???? Maar vind het hardlopen inderdaad fijner omdat ik nergens aan gebonden ben. Zou eigenlijk gisterenochtend mijn duurloop doen maar doordat manlief onverwachts moest werken, heb ik het verschoven naar de avond. Ideaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.