Hardlopen met diabetes en wandelen: het verhaal van Danielle

Lopen met diabetes

Hardlopen met diabetes.

Danielle (33) heeft diabetes type 1. Ze ging hardlopen met om zo de klachten te verminderen. Maar de diabetes veroorzaakte helaas veel problemen bij het hardlopen. Daarom besloot Danielle te gaan wandelen.

Ik interviewde Danielle over hardlopen met diabetes en hoe wandelen haar nu bevalt.

Wie is Danielle?

Danielle is getrouwd en moeder van twee zoontjes, Dex (5) en Odin (3). Ze heeft haar eigen bedrijf waarvoor ze onder andere kinderkleding/accessoires maakt en verkoopt. Daarnaast blogt ze over haar leven op Mamavandexenodin.nl.

Wat was de reden dat je hardlopen ging proberen?

De reden om te gaan hardlopen was eigenlijk vooral om wat aan mijn conditie te gaan doen en daarmee meer grip te krijgen op mijn diabetes type 1. Want door te gaan sporten, kun je je insulinebehoefte verlagen en het is natuurlijk sowieso erg gezond om wat meer aan beweging te doen. Sinds mijn zwangerschappen heb ik op het gebied van conditie zoveel ingeleverd dat ik daar echt verandering in moest brengen.

Hoe bereidde je je voor op hardlopen? Hoe pakte je het aan? Kocht je speciale schoenen/loopschema? Of ging je gewoon lopen?

Ik ging eigenlijk gewoon lopen op de sneakers die ik had, en nam dan de hond mee zodat hij ook aan zijn beweging kwam. Ik heb een loopprogramma gedownload om via mijn telefoon te beluisteren, maar dat was achteraf niet zo mijn ding. Hardlopen zelf was achteraf overigens ook niet zo mijn ding, omdat ik mijn suikers tijdens het lopen niet goed onder controle kreeg. Dit is iets wat ik naderhand van meerdere type 1 diabeten gehoord heb.

Wat was het effect van je Diabetes op het lopen?

Mijn suikers zakten continu veel te ver door, waardoor ik in een zogeheten hypo terecht kwam. Daardoor moest ik stoppen met lopen, en koolhydraten eten om mijn suikers weer omhoog te krijgen. Als dat elke keer zo gaat, en je ook elke keer meer moet eten dan je met hardlopen kwijt kan raken, dan schiet je je doel wel een beetje voorbij. Daarnaast raakte ik hier ook erg gedemotiveerd van, waardoor ik het lopen al snel voor gezien hield.

Hoe kwam je op het idee om te gaan wandelen?

Omdat ik het wandelen met de hond (die inmiddels helaas overleden is) wel heel erg leuk vond, ben ik dat veel fanatieker gaan doen. Aan het begin van de zomervakantie van 2017 besloot ik dagelijks minimaal 5 kilometer te gaan wandelen met de hond om zo conditie op te bouwen. Ook dit viel nog niet mee. En ook hier had ik de eerste maanden continu te lage bloedsuikers. Maar die waren vanwege de lagere inspanning bij wandelen, beter op te vangen.

Hoe pakte je het wandelen aan? Gebruikte je een schema? Kocht je speciale spullen?

Ik heb eigenlijk nooit speciaal iets gekocht voor het wandelen. Ik loop al dagelijks op sneakers, en daar wandel ik ook mee. Schema’s doe ik ook niet aan, maar ik heb wel een doel in mijn hoofd: tussen de 5 en 10 kilometer per dag. Er zijn ook dagen dat ik dat niet red, maar gemiddeld vijf keer in de week is toch wel het minimum dat ik wil halen wat dat betreft. Ik gebruik trouwens wel de app Runkeeper, daarin houd ik de afstanden en snelheden bij, meer omdat ik gek ben op statistieken, dan dat ik echt iets doe met deze cijfertjes.

Waarom lukt wandelen wel, en lopen niet denk je?

Ik denk omdat wandelen toch net iets minder inspannend is voor mijn suikers, en ze er daarom minder hard op reageren. Ik heb bij wandelen ook nog wel maanden last gehad van lage suikers elke keer als ik ging wandelen. Maar met behulp van de diëtiste die ik voor mijn diabetes heb, is mijn insuline steeds met stapjes aangepast. Net zolang tot ik zonder al te veel koolhydraten te eten kon gaan wandelen.

Hoe vaak wandel je per week?

Ik wandel dagelijks, en sla alleen een dag over als het echt niet anders kan. Zoals wanneer mijn man een aantal dagen weg is voor zijn werk en ik ’s avonds dus niet weg kan vanwege de kinderen. Het doel is dan 5 tot 10 kilometer. In de winter is het wel iets minder. Dan loop ik ook regelmatig een ‘standaard rondje’ dat 3,5 kilometer is.

Wat doet wandelen voor jou? Zowel lichamelijk als psychologisch? Wat heeft het je tot dusver opgeleverd?

Als eerste en belangrijkste is sinds ik vorig jaar juli begonnen ben met lopen, mijn insulinebehoefte gehalveerd! En herstelt mijn lichaam veel sneller van lage/hoge suikers.

Ook ben ik (naar schatting want ik weeg alleen op het ziekenhuis) zo’n 15 kilo afgevallen.

Hierdoor pas ik weer in maatje S, en ben ik weer op mijn gewicht van voordat ik zwanger raakte van de eerste. Mijn conditie is echt enorm verbeterd, ik zit mede hierdoor ook een stuk beter in mijn vel. En tot slot heb ik ook weer meer zelfvertrouwen.

Waar wandel je het liefst? Buitengebied? Stad?

Ik woon in een dorp, tegen het buitengebied aan. Dus ik wandel meestal door het dorp, of lekker door het buitengebied. Maar ik vind het ook heerlijk om ergens anders te gaan wandelen, in een natuurgebied, zoals de Kampina of de Loonse en Drunense Duinen waar we praktisch tegenaan wonen.

Wat zijn je wandelgewoontes?

Ik wandel 9 van de 10 keer ’s avonds als de kinderen in bed liggen. Na het eten leg ik ze samen met mijn man in bed, zodat ik tussen zeven en acht kan gaan wandelen. Over een half jaar gaat ook de jongste naar school, dan ben ik wel van plan om een aantal keer per weer meteen in de ochtend te gaan wandelen.

Loop je het liefst alleen of in een groep?

In een groep lopen is sowieso niet zo mijn ding. Ik loop meestal samen met mijn moeder. Die is een aantal maanden nadat ik gestart ben ook begonnen met dagelijkse wandelingen. De keren dat ze niet mee gaat, loop ik gewoon alleen, met Spotify op mijn telefoon aan. Tot een aantal maanden geleden, nam ik onze hond ook altijd mee, maar helaas hebben we hem onlangs in moeten laten slapen. Eind november verwachten we wel weer een nieuwe pup, die dan natuurlijk ook weer mee mag gaan lopen als hij oud genoeg is.

Hoe blijf je gemotiveerd om te gaan wandelen?

Ik vind het gewoon heel erg leuk om te doen. En ik kan er echt mijn gedachten mee verzetten, en mijn hoofd weer leeg maken. Dus ik hoef mezelf eigenlijk niet eens echt te motiveren. Zelfs als het regent of heel koud is, ga ik lekker wandelen, al is het dan wel vaak een korter rondje.

Wat draag je als je wandelt? Denk aan kleding en schoenen

Ik draag qua kleding eigenlijk gewoon hetzelfde als ik de hele dag al aan heb. Schoenen ook, aangezien ik meestal toch al sneakers of gympen aan heb. Verder heb ik altijd mijn telefoon bij, mijn huissleutel en een pakje Dextro voor lage suikers. En dat is ook wat ik zou fijn vind aan wandelen: je kan het altijd en overal doen zonder dat je eerst je sportkleding bij elkaar moet zoeken en naar een sportschool moet gaan. Daar haak ik vaak al op af, terwijl ik met wandelen de voordeur uitstap en kan beginnen.

Wat doe je als je een keer geen zin hebt?

Als ik echt geen zin heb, dan ga ik niet. Maar dat komt zeer zelden voor. Daarnaast loop ik vaak met mijn moeder, dus als één van de twee niet zoveel zin heeft, dan gaan we vaak toch wel mee voor de ander. Als ik dan eenmaal aan het wandelen ben, dan vind ik het ook weer heerlijk.

Zou je ook een keer het Pieterpad lopen? Of de Nijmeegse Wandelvierdaagse? Waarom wel of juist niet?

Toevallig hebben we vrienden die met een Bed & Breakfast aan het Pieterpad zitten, en hebben we daar al een aantal keer mensen ontmoet die de route lopen. Zie ook een hardlooproute maken! Het lijkt me erg leuk, maar ik denk niet dat dat zo geschikt is voor mij vanwege mijn diabetes. Nu is mijn suiker afgesteld op de dagelijkse wandelingen, die etappes van de Pieterpad zijn weer heel iets anders en ook veel grotere afstanden in één keer. De Nijmeegse Wandelvierdaagse trekt me helemaal niet, ik vind wandelen leuk, maar dat hoeft voor mij geen sociale aangelegenheid te zijn, dat is niet zo mijn ding.

Wat zou je anderen aanraden die wandelen overwegen? Wat is belangrijk om rekening mee te houden?

Gewoon er aan beginnen! En niet te snel opgeven als je het niet gelijk leuk vind. De eerste weken of zelfs maanden moest ik me er echt toe zetten om te gaan wandelen. Mijn conditie was nog niet zo goed, en ik kwam gesloopt thuis van een paar kilometer. Maar hoe beter mijn conditie werd en hoe vaker ik ging wandelen, des te meer plezier kreeg ik er in. Ik zie het nu echt als een vorm van ontspanning en om te ont stressen. En 10 kilometer loop ik tegenwoordig fluitend!

Hoe zie je de toekomst?

Op het gebied van wandelen hoop ik dit nog jaaaren zo vol te houden. Over een tijdje weer met onze nieuwe pup, een Border Collie die lekker veel beweging nodig heeft. Ook vind ik het leuk om mensen hiermee te kunnen inspireren. Net zoals mijn moeder zijn er in mijn omgeving meer mensen die zijn gaan wandelen nadat ze zagen welk effect dat bij mij heeft. Dat vind ik mooi om te zien.

Nawoord

Ik herkende een aantal elementen in Danielle's verhaal die ook bij hardlopen vaak genoemd worden. Zoals dat je alleen maar de deur hoeft uit te lopen om het te doen, en dat je niet eerst naar een sportschool hoeft. 'Je hoofd leegmaken' wordt ook vaak door hardlopers genoemd.

Maar wat me het meest opviel is het grote gewichtsverlies. Goed om te weten dat wandelen ook uitstekend werkt als je wilt afvallen.

Wat zijn jouw ervaringen met wandelen?

Zie ook mijn posts over Wandelen of hardlopen en over de Happy Walk!

Similar Posts

2 Comments

    1. Op zich is hardlopen van zichzelf niet moeilijk. Je hoeft alleen maar je ene voet na de andere te zetten. De kunst is om in het begin zo rustig te lopen dat je nog gewoon kunt praten. Dat maakt het makkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.