Hanneke loopt hard

hardlopende vrouw
Hanneke: 'Stralend over de finish is altijd mijn doel maar lukt niet altijd. Dit is bij Maastrichts Mooiste, mijn eerste 10 mijl race. De tranen van trots had ik onderweg al gehad, nu kon ik alleen nog maar stralen!'

Ruim 10 kilo.

Zoveel viel Hanneke af door een combinatie van andere eetgewoontes en schaatsen. Maar toen ging de kunstijsbaan dicht! En omdat ze haar nieuwe gewicht en gezondheid wilde handhaven ging ze op zoek naar een alternatief. En dat werd hardlopen.

Hanneke schreef zich in voor een beginnerscursus bij Run2Day en dat was het begin van haar hardloopcarrière. Dat was in maart 2013.

Over Hanneke

Hanneke (47) is thuisblijfmoeder en heeft samen met haar man twee zoons van 13 en 15. Het gezin woont in Haarlem. Op haar blog schrijft Hanneke over hardlopen en gezond en lekker eten.

Dit is haar verhaal!

Loopgewoontes

Ik loop 3 à 4 keer per week. Bij voorkeur in de natuur. We wonen vlak bij de duinen en het is daar heerlijk lopen.

Hardloopgroepje

Ik loop op zaterdagochtend met een hardloopgroepje. Dit is niet alleen motiverend maar ook gezellig. We lopen wedstrijdjes, en zijn zelfs met een paar leden een lang weekend naar Saint Tropez geweest om de Saint Tropez Classic (16k) te lopen.

Met vriendin of man

Daarnaast loop ik 1 x in de week met een vriendin die ongeveer hetzelfde loopniveau heeft. We motiveren elkaar, en we kunnen lekker bijkletsen tijdens het lopen. Soms loop ik met mijn man, en daarnaast loop ik minimaal 1 x per week alleen.

Alleen

Alleen lopen vind ik ook lekker. Intervaltraining vind ik makkelijker in mijn eentje, terwijl ik lange duurlopen liever samen loop. Als ik met iemand loop en tussendoor klets, is het makkelijker om in zone 2 te blijven lopen.

Hardloopmotivatie

Toen ik begon met hardlopen was dat met name om op gewicht te blijven, en lekker te kunnen blijven eten. Inmiddels is dat niet meer de belangrijkste reden. Ik loop omdat ik me er lekker door voel. Ik krijg er energie van, en zelfvertrouwen! Ik word zelfs sjaggerijnig als ik een paar dagen niet gelopen heb.

Ik zie zowel de psychologische als de lichamelijke voordelen van hardlopen. Lichamelijke redenen zijn fit, en op gewicht blijven. Als ik een paar dagen niet gelopen heb krijg ik stramme spieren. Psychologische redenen zijn dat ik 'lekkerder in mijn vel zit' als ik gelopen heb, of dat ik me goed voel als ik een wedstrijdje gelopen heb. Als ik een keer niet zo'n zin heb fiets ik naar de duinen, want als ik een mooie route zie krijg ik vanzelf zin.

Hardlopen is belangrijker voor me dan ik ooit gedacht had. Toen ik begon aan de cursus dacht ik: 'Dat zal wel niks voor mij zijn, maar laat ik het maar proberen'. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Hardlopen geeft me een goed gevoel, ik voel me fitter, gezonder, en heb nieuwe doelen en uitdagingen. En meer zelfvertrouwen. Ik had nooit gedacht dat ik hiertoe in staat zou zijn. Omdat ik zo enthousiast was over het hardlopen, mijn nieuwe manier van eten en de resultaten ben ik mijn blog begonnen. Ik wilde mijn enthousiasme graag met anderen delen.

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als moederen heb je te maken met:

 • uitdagingen
 • frustratie
 • geluksmomenten
 • regelmaat
 • trots
 • zelfvertrouwen

Als moeder is het belangrijk om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. Dit kun je bereiken met hardlopen. Bovendien probeer ik een voorbeeld te zijn voor de kinderen. Ik stel doelen, en werk daar naar toe. Door uit te stralen dat je iets wilt bereiken kun je heel veel.

Maar mijn invloed blijft vooralsnog zeer beperkt met 2 puberende zonen.... Mijn man en ik lopen allebei maar we hebben de jongens nog niet kunnen overtuigen.. Ze schamen zich zelfs een beetje voor hun hardlopende moeder 😉

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met Runkeeper op mijn iPhone. Een TomTom hardloophorloge staat nog op mijn verlanglijstje.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Ik vind het erg leuk om wedstrijden te lopen, en daarvoor te trainen. Ik doe mee aan wedstrijden om mezelf te bewijzen, en voor de gezelligheid.  We gaan meestal met een aantal mensen van de loopgroep. Ik vind het ook belangrijk dat het een mooi parcours is, zodat er wat te genieten valt onderweg. Ik heb dit jaar bijna ieder maand een wedstrijdje gelopen. Ik vind het prettig om met een trainingsschema te lopen, omdat ik dan een doel heb om naar toe te werken. En de ontlading als je over de finish komt, dat is echt nergens mee te vergelijken!

Voor een prijs ga ik niet. Daarvoor ben ik niet snel genoeg. Ik probeer wel mezelf steeds te verbeteren. In het begin ging dit vanzelf, maar dat wordt nu steeds moeilijker.

Een hardloopevenement is echt 'een dagje uit'. En als ik thuiskom ben ik weer helemaal opgeladen.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes draag ik niet.  Ik heb voor de Saint Tropez Classic wel een korte broek gekocht maar die heb ik hier nog niet aan durven trekken;-)

Hardloopschoenen kopen vind ik leuk. Maar ik ben pas aan mijn 2e paar toe. Mijn eerste paar heb ik laten aanmeten, en omdat ik daar zo lekker op liep heb ik precies hetzelfde paar gekocht. Ik draag Asics.

Hardloopliteratuur en lektuur

Ik heb geen favoriete hardloopboeken. Wel lees ik graag Runner's World. Ik krijg altijd veel zin om te gaan lopen als ik dit blad lees. En ook de artikelen over gezond eten vind ik erg leuk.

Mijn toekomst als hardloopster

Ik denk dat ik meer vooruitgang kan boeken in afstand dan in snelheid. Ik wil in September 2015 graag de Halve van Haarlem lopen.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen! Ook als je denkt dat het niks voor je is. Begin met Start2Run of een andere cursus voor beginners zodat je goede tips krijgt en niet overhaast van start gaat,

Similar Posts

2 Comments

 1. Wat een respect heb ik voor iemand die graag interval loopt in haar eentje! Dat is echt karakter. De motivatie spat ervan af Hanneke. Super dat had ik net even nodig.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.