De invloed van de zomertijd op hardlopen

zomertijd en hardlopenAargh!

Sinds de wintertijd is vervangen door de zomertijd gaat het hardlopen maar moeizaam. Ik voel me moe, sloom en traag. Hoewel ik niet zeker weet of de zomertijd de schuldige is, is het wel een makkelijke zondebok!

Mijn theorie is dit:

Doordat mijn lichaam nog op wintertijd staat, voelt het voor mijn lichaam alsof het intensief moet gaan bewegen op momenten dat het normaal nog in rust was.

En daardoor gaat het lopen zo moeizaam.

Met andere woorden: mijn lichaam heeft even tijd nodig, om zich aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tot zover mijn persoonlijke theorie over de effecten van de zomertijd op hardlopen. Hoe zit het met de experts?

Experts over zomertijd en hardlopen

Volgens Runner’s World heeft je lichaam maar 1 dag nodig om te wennen aan de overgang naar zomertijd. Dat vind ik eigenlijk wel erg kort klinken! Ik heb het idee dat het bij mij langer duurt.

Op de site van Runner’s World benadrukken ze verder dat het belangrijk is om op dezelfde tijd te gaan lopen. Dus ging je altijd om 7.15 ging hardlopen? Doe dat dan nu ook. Zelfs al voelt het nog eventjes als 6.15. Dat klinkt mij wel logisch in de oren. Je lichaam zal immers toch de overgang moeten maken.

Voor- en nadelen van zomertijd voor hardlopers

  1. Een duidelijk voordeel van zomertijd is dat het ‘s avonds langer licht is. Dat betekent dat je meer tijd hebt om later op de dag of in de avond te gaan lopen.
  2. Ga je altijd vroeg hardlopen? Dan is de kans groot dat je weer in het donker moet lopen! Zo moest ik dinsdagochtend ineens weer mijn Kalenji runlight gebruiken!
  3. Een ander nadeel van de zomertijd noemde ik hierboven al: je lichaam moet wennen aan de overgang en dat kan betekenen dat hardlopen moeizamer gaat.

Conclusie over zomertijd en hardlopen

Door de zomertijd moet je voor je gevoel een uur eerder opstaan. Dat betekent voor velen ook een uur eerder hardlopen. En dat voelt vaak moeizaam! Maar de enige oplossing is: gewoon doorzetten, en op je vaste tijd gaan hardlopen.

Des te eerder ben je gewend aan de zomertijd.

Hoe beïnvloedt de zomertijd jou als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.