Hardlopen zonder shirt

hardlopen met ontbloot bovenlijf

Op een  hardloopforum vroeg ene Liesbeth (gefingeerde naam) zich voorzichtig af of het oké is dat mannen bij hardloopwedstrijden zonder shirt lopen. Volgens haar krijg je het echt niet veel warmer met een dun shirtje dan in de blote bast.

Bezwaar tegen ontbloot bovenlijf? Dat roept reacties op

Uit de reacties bleek dat sommige mensen haar vraag irritant vonden. Ze interpreteerden haar opmerking als afkeuring voor lopen met blote borst. En dat keurden zij dan weer af en leidde tot commentaren als: 'Leef en laat leven,' en 'Iedereen moet dit voor zichzelf weten.'

Het zette me aan het denken. Bestaat er eigenlijk zoiets als een hardloopetiquette als het om kleding gaat? Zo zou ik als vrouw bijvoorbeeld niet snel alleen in mijn sportbh gaan hardlopen, terwijl die op zich alles keurig bedekt. Net zoals een bikini.

Persoonlijke smaak en overtuigingen zullen hier een grote rol bij spelen denk ik.

Laten we eerst eens kijken naar redenen om met blote borst te gaan lopen. Zelf ben ik een vrouw, en daardoor gedoemd tot op z'n minst een bh.

Dus ik ga er bij deze post even vanuit dat voor vrouwen enkel een bh dragen een ontbloot bovenlijf is, en voor mannen is een ontbloot bovenlijf letterlijk een bloot bovenlijf.

Onderstaande redenen verzin ik op basis van wat mij prettig lijkt aan lopen in je blote bast, en wat anderen* daarover zeggen.

Redenen om met ontbloot bovenlijf te lopen.

 1. Het voelt lekker vrij en natuurlijk! Je wordt tenslote ook bloot geboren, en er gaat niets boven hardlopen met zo min mogelijk kleren aan.
 2. Met ontbloot bovenlijf lopen scheelt toch weer een laagje kleding, en voelt daardoor koeler.
 3. Je hebt een prachtig getraind bovenlijf en dat wil je graag aan de hele wereld laten zien. Iets wat ik me best kan voorstellen.
 4. Je hebt last van pijnlijke tepels omdat je shirt/hemd over je tepels schuurt.
 5. Lopen zonder shirt voorkomt last van een zweterig en vochtig shirt dat aan je lichaam kleeft.
 6. Als je graag bruin wilt worden zonder witte plekken waar je kleding zat, is een ontbloot bovenlijf praktisch.
 7. Het scheelt weer een kledingstuk in de was.

Argumenten om vooral wel bovenkleding te dragen!

 1. Niet iedereen zit te wachten op andermans ontbloot bovenlijf.
 2. Niet ieders bovenlichaam is esthetisch verantwoord om te ontbloten. Ik zeg dit heel voorzichtig, want nu begeef ik me op glad ijs natuurlijk. Want wie bepaalt wat esthetisch verantwoord is etc.
 3. Als je meedoet aan loopevenementen heb je een shirt nodig, om je nummer op te spelden. Hoewel het sommigen lukt om hun nummer aan hun shorts te spelden.
 4. Een shirt beschermt tegen kwalijke gevolgen van de zon.
 5. Je voelt je niet prettig met alleen een sportbh of ontbloot bovenlijf.
 6. Een shirt van goed technisch materiaal kan hitte en zweet juist van je lichaam wegtransporteren is de theorie.
 7. Sommige vrouwen hebben meer last van reacties van de omgeving als ze alleen een sportbh dragen. Denk aan nafluiten, toeteren, naroepen etc.

Conclusie over hardlopen met ontbloot bovenlichaam

Als de temperaturen tropische waarden aannemen snap ik best dat hardlopers het liefst zonder bovenkleding lopen. Maar de meningen of dit oké is, zijn verdeeld. Als je zegt dat je het niet prettig vindt, dan krijg je al snel boze reacties en zeggen mensen dat je anderen hun vrijheid moet gunnen.

Hoe denk jij over hardlopen met ontbloot bovenlijf?

Bron afbeelding: Christ Hunkeler op Flickr

*Anderen zijn onder andere ene Chris Barber

Similar Posts

2 Comments

 1. Voor mezelf....moest ik jonger zijn, zou ik zeker in sportBH of kort topje lopen. Bij warm weer vind ik dit echt wel frisser lopen. Ik kan namelijk slecht tegen de warmte. Zelf loop ik altijd in een langer topje, maar rol weleens mijn topje naar boven, als ik het te warm krijg. Voordeel is dat ik het dan ook snel terug naar beneden kan rollen, indien ik me er niet comfortabel mee voel ;-).

 2. Ik ben van de “leven en laten leven” school. Zelf heb ik vroeger wel in sporttopje aerobics gedaan. Dat was ook gangbaar. Zou ik nu niet meer doen. Maar dat wil niet zeggen dat een ander dat dan niet mag 🙂
  Grappig dat ik dus voor mezelf strenger ben dan voor een ander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.