Mijn loopweek in beeld

Toen ik net begon met hardlopen, liep ik eigenlijk alleen in het weekend. Ik zat toen nog in de kleine kinderen van het genre 'Die kun je geen moment alleen laten', en aangezien mijn man pas laat thuiskwam, was ik dus veroordeeld tot de zaterdag en zondag. In de praktijk liep ik eigenlijk alleen op zondag, en ik was dus letterlijk een Zondagloper.

Van Zondagloper naar 3x per week

Naarmate de kinderen ouder werden en naar school gingen, kon ik plotseling ook overdag gaan lopen, en dat maakte het een stuk makkelijker. Ik ontwikkelde een ritme van lopen op dinsdag-, donderdag-, en zondagmorgen waarbij ik op zondag langere afstanden aflegde.

Verhuizing naar platteland: 5x per week

Maar sinds onze verhuizing naar het platteland in januari 2012 is mijn loopfrequentie flink gestegen, en dat komt omdat ik mijn twee jongste zonen elke ochtend naar school moet brengen. En ik heb er heel veel voor over om dat niet fietsend te hoeven doen. Met name de jongste is namelijk ontzéttend langzaam, en daarnaast is er de dagelijkse discussie 'Wie mag er naast mama fietsen?' die steevast tot schermutselingen leidt. Door met ze mee te lopen, ben ik plotseling de traagste van ons drieën, en blijkbaar is de vraag wie er naast mij mag fietsen makkelijker te beantwoorden als ik lopend ben. Verwacht van kinderen geen logica!

Mijn loopweek

 • Hierdoor loop ik tegenwoordig vijf keer per week: op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend loop ik een rondje van zo'n 6 km van huis naar school, en weer naar huis.
 • Op zondag doe ik mijn 'duurloop' wat meestal neerkomt op 16 kilometer. Maar ik heb aspiraties om naar het plaatsje Ulft te lopen, en koffie te drinken bij de Dru-fabriek en dat brengt mijn langste afstand op een respectabele 18 kilometer.
 • Op donderdag breng ik de kinderen wel op de fiets naar school, en kar dan meteen door naar de Hema 10 km verderop voor een kop koffie en daarna een bezoek aan de bibliotheek.
 • Zaterdag is mijn rustdag.

Hoe ziet jouw loopweek er uit?

Similar Posts

5 Comments

 1. Wat fijn dat je zo'n vast loopschema hebt gevonden dat je kan combineren met alles. Bij mij ligt het niet zo vast, alleen wel dat ik elke dag sport. Meestal
  - dinsdag, donderdag en zaterdag spinnen
  - zondag lange duurloop
  - maandag en vrijdag tijdens middagpauze en woensdagavond zwemmen
  - lopen: maandag, woensdag en vrijdag voor of na het werk, of tijdens de middagpauze.
  Hangt een beetje af van de drukte op het werk en sociale verplichtingen. Maar gesport wordt er dagelijks.
  Prettig weekend!

  1. Leuk om te lezen Julie! Ik bof inderdaad wel dat mijn loopschema zo makkelijk geïntegreerd kan worden met de zorg voor de kinderen. Ze moeten elke dag naar school, en dus is het heel makkelijk voor mij om vast te houden aan het ritme van elke dag lopen.

 2. Hi Nicole,

  Ik verander nog wel eens van indeling afhankelijk waar ik voor train. De praktijk is twee keer (duurloop) waarvan 1x lang en 1x heuvel of snelheidstraining en een keer fitness met een groot gedeelte cardio en rugstabiliteitsoefeningen en buikspieren. Ik train niet zoveel kilometers dit jaar staat de teller op 1250, maar dat is maar zo'n 35-40 km per week gemiddeld. Ik heb minimaal twee rustdagen nodig heb ik gemerkt omdat ik al wat ouder ben (bijna 51) maar ze zeggen wel eens dat soms rust de beste training is 😉

  groetjes,

  Dorothé

 3. Mijn loopweek ziet er momenteel even niet uit. De kinderen zijn groot genoeg maar een - hopelijk tijdelijk - drukkere werkweek, slokt naast het huishouden momenteel even al mijn energie op. Daarnaast zijn medicijnen spelbreker. Ik heb me er maar even bij neergelegd. Komt wel weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.