6 dingen die ik leerde van mijn hartslagmeter

 1. Het motto 'No need for speed' klopt! Om in mijn optimale trainingzone* te blijven, moet ik regelmatig tempo terugnemen! Nu ik mijn hartslag zones beter in de gaten kan houden levert dat dus goede informatie op.
 2. Hardlopen in de ochtend vraagt meer inspanning van mijn lichaam, dan hardlopen later op de dag. Later op de dag kan ik veel meer tempo maken, en toch in 'mijn zone' blijven.
 3. Als ik een virus onder de leden heb, is mijn hartslag veel hoger dan gewoonlijk tijdens het hardlopen.
 4. Op de fiets moet ik echt als een wilde trappen om in mijn optimale zone te komen. Fietsen is wat dat betreft blijkbaar beduidend minder inspannend dan hardlopen!
 5. Lopen op muziek maakt het moeilijker om 'in de zone' te blijven. Ik ga veel te hard lopen op melodieën als 'Is this the way to Amarillo?'
 6. Ik ben gek op meten, want meten is weten. Ik vind het leuk om aan het eind van een rondje hardlopen, in cijfers te zien wat ik bereikt heb. Het maakt mijn hardloopresultaten tastbaarder.

*als je traint in je optimale trainingzone 'stookt' je lichaam vet, en wordt dus optimaal lichaamsvet verbrandt. Bij een hogere hartslag dan je optimale trainingszone gaat je lichaam spiersuikers verbranden. Volgens mijn Polar FT4 ligt mijn optimale trainingszone tussen 116 en 151.

Train jij in je 'optimale trainingzone'?

Similar Posts

3 Comments

 1. Heb je wel iets aan een hartslagmeter als je een lage hartslag hebt? Of beter gezegd, heb je dan wel iets aan de standaardadviezen die gegeven worden over training en hartslag? Ik heb een lage hartslag (geen echte bradycardie voor zover ik weet)en de aanbevelingen over hoe hoog je hartslag moet zijn tijdens het lopen gaan w.s. voor mij helemaal niet op (heb geen schildklierproblemen en ben slank). Groet, Hsm.

 2. Ik loop graag met hartslagmeter om in de gaten te houden of mijn training wel 'okee' is voor mij (of ik niet als een dolle train, of juist de kantjes ervan afloop - wat ik soms niet helemaal door heb). Alleen, regelmatig is de hartslagmeter van slag 🙁 Geen flauw idee hoe dat komt... Dan weer enorm hoog (220 sl. p. minuut) dan weer superlaag (komt niet boven 100 sl. p. min. uit..). Batterijen al vervangen. Heb jij daar ook last van met jouw metertje?
  Groetjes!

 3. @Anoniem: als je het echt goed wilt doen, moet je inderdaad naar een expert gaan om je maximale hartslag e.d. te bepalen. Zo'n hartslagmeter doet een grove schatting.

  @Mosterdzaadje: gisteren had ik hier inderdaad ook last van. Ontzettend vervelend! Batterijen vervangen is inderdaad stap 1. Als dat niet helpt weet ik het eigenlijk ook niet. Misschien kun je contact opnemen met de fabrikant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.