Pasfrequentie

pasfrequentieWeet jij wat je pasfrequentie is?

En weet je überhaupt wat een pasfrequentie is?

Wat is een pasfrequentie?

Ik had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan!

Maar je pasfrequentie is het aantal passen dat je maakt per minuut.

En ik las ergens dat je het beste kun streven naar een pasfrequentie van 90 dubbelpassen per minuut. (Een dubbelpas wil zeggen: 90 keer neerkomen met je linkervoet, en 90 keer neerkomen met je rechtervoet).

Hoe bepaal je jouw pasfrequentie?

Je pasfrequentie bepalen is gelukkig niet moeilijk. Je telt gedurende precies 1 minuut het aantal keren dat je linkervoet de grond raakt. Je mag natuurlijk ook je rechtervoet tellen. Net wat je het fijnst vindt. Of als je dat te lastig vindt: tel gedurende 30 secondes het aantal keren dat je linkervoet de grond raakt, en verdubbel dat daarna.

Verdubbel je je pasfrequentie, dan krijg je je 'cadence'! De snelheid waarmee je voeten bewegen per minuut.

Doelen stellen met je pasfrequentie

Als je een pasfrequentie hebt van 90 is het prima. Maar is je pasfrequentie lager, dan kun je je pasfrequentie leuk gebruiken om jezelf doelen te stellen. Heb je bijvoorbeeld een pasfrequentie lager dan 80 passen per minuut, dan kun je jezelf tot doel stellen 85 stappen per minuut te maken.

Mijn pasfrequentie is…  tromgeroffel en trompetgeschal

Natuurlijk heb ik ook mijn eigen pasfrequentie bepaald. Met behulp van onze eierwekker. Toen ik de kinderen deze week naar school bracht, zette ik de eierwekker op 1 minuut en telde elke keer dat mijn linkervoet landde. Dat was trouwens nog best lastig. Ik moest een paar keer opnieuw beginnen, omdat ik de neiging had beide voeten te tellen.

Maar uiteindelijk lukte het. En voor de zekerheid heb ik het drie keer herhaald. En het resultaat is: 80. Ik heb een pasfrequentie van 80. Baal!

Spelen met je pasfrequentie

Ik baalde wel een beetje van mijn lage pasfrequentie, en besloot te proberen die omhoog te krijgen. Ik mikte op de aanbevolen 90 passen per minuut.Het lukte bijna. Ik kwam uit op 87 passen per minuut. Maar toen zat ik niet meer in de vetbrandingszone. En daar zit ik graag in! Ik moet toch al die Paashazen weer kwijt.

Lol met je pasfrequentie

Trainen en spelen met je pasfrequentie is verrassend leuk. Ik heb die ochtend niet eens naar muziek geluisterd tijdens het lopen. Ik was druk genoeg met tellen en mijn pasfrequentie.

Als jouw pasfrequentie, net als de mijne, ver onder de aanbevolen 90 ligt kun je het gebruiken om jezelf als hardloper te verbeteren. Probeer dan eerst naar een pasfrequentie van 85 te komen, en bouw het langzaam op.

Wat is jouw pasfrequentie?

Similar Posts

2 Comments

  1. Een tip: je kunt een metronoom instellen op je telefoon met een bepaald pasritme. Dat is een app die het tempo aangeeft op een door jou ingestelde pasfrequentie. Het heeft mij geholpen om mijn frequentie te verhogen. Het verhogen van de pasfrequentie hoeft overiges geen invloed te hebben op je looptempo. Bij een hogere frequentie maak je alleen kortere passen (=minder blessure gevoelig).

  2. Stukje uit mijn blog van 19 januari: "Ik wilde eerst meer weten over de pasfrequentie want ik had gehoord dat veel mensen muziek opzetten om hun pasfrequentie op te voeren. Ik heb het tijdens een duurloop van 13 km met een gemiddeld tempo van 10,2 km/u drie keer opgenomen door 1 minuut lang te tellen hoe vaak mijn linkervoet neerkwam. Ik kwam tot 89, 87 en 89 keer maal twee is dus 178, 174 en 178 passen per minuut. Dat is dus aardig in de buurt van de 180 bpm die als ideaal worden genoemd.
    De volgende stap is om het eens op te nemen bij een hoger tempo. Tijdens een wedstrijd lijkt me niet haalbaar omdat ik dan daarop gefocust ben, maar op de lopende band zou het moeten kunnen. Daar kan ik het wedstrijdtempo wel halen. Als de frequentie goed is dan hoef ik daar in ieder geval niks aan te doen. Om sneller te worden moet ik dan alleen maar mijn passen vergroten en zorgen voor een goede looptechniek. "

    Door mijn operatie ben ik er nog niet verder mee gekomen, maar ik ga dat wel doen als alles weer ok is.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.