Spaarmoeder loopt hard!

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij, en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit achttiende portret maken we kennis met Spaarmoeder.

Spaarmoeder (32) trouwde met haar grote liefde, en samen hebben ze een zoontje (3) en dochtertje (2). Dit is het verhaal achter de rennende (spaar)moeder!

Het roer om!

Sinds juni 2010 hebben we het roer omgegooid, en ben ik bewust gestopt met betaald werken, om als gezin meer te genieten, en om ons leven anders in te richten. Dat kon, omdat we onze levenswijze veranderden. Van een twee inkomens-gezin met dito spendeergedrag, gingen we consuminderen, biologisch koken en eten, en probeerden we steeds meer milieubewuste keuzes te maken.

Vanuit die visie hebben we de grote stad verlaten, en wonen nu aan de rand van een dorpje in Noord-Brabant.

In het verleden liep ik regelmatig hard. Vooral in mijn studententijd in Rotterdam.
Hier in het dorp heb ik twee leuke buurvrouwen leren kennen die gingen hardlopen met het programma Start to Run, van Evy Gruyaart.

Drie keer per week hardlopen

Hoewel de buurvrouwen afgehaakt zijn, en over zijn gegaan op fitness (waar ik ook aan mee doe), ben ik zelf blijven hardlopen. Dat doe ik zo'n drie keer per week. Omdat ik wat problemen heb met mijn bloedsomloop, is het van groot belang dat ik veel beweeg.

Met twee kinderen lukt dat aardig, maar het hardlopen zorgt ervoor dat ik echt aan de benodigde beweging kom. Ik merk ook heel duidelijk verschil als ik vanwege griep, of iets anders even niet kan lopen. Ik loop heel graag hier in de omgeving, langs de boerenweggetjes en de weiden.

Samen hardlopen en alleen

Het voordeel van alleen lopen is dat je zelf bepaalt wanneer, hoe lang, en hoe vaak je loopt. Het maakt mijn hoofd echt leeg, en ik kom fit en uitgerust thuis. Maar met de buurvrouwen hardlopen is ook heel gezellig.

Binnenkort gaat een van de buurvrouwen weer meelopen. En ook al ben ik veel verder dan zij, dat maakt me niet uit. Het gaat erom dat je er lekker uit bent en beweegt. Even heerlijk genieten van de omgeving en frisse neus halen, zalig!

Lichamelijke en psychologische redenen om te lopen

Ik maak weinig verschil tussen lichamelijke, en psychologische redenen om te lopen: volgens mij is dat met elkaar verbonden. Een gezond lichaam helpt je geest, en een gezonde geest helpt je lichaam. Het draait om balans. Hardlopen helpt die balans te creëren en te behouden. Het maakt me een evenwichtiger persoon, en dus een leuke moeder. Ik voel me na het hardlopen opgeruimd en fit, en kan dan dus ook meer hebben. Ik heb meer geduld.

Kinderen stimuleren te bewegen

Mijn kinderen zijn nog te klein om te kunnen hardlopen, maar ik stimuleer hen wel om veel te bewegen. We lopen samen hele afstanden, en we gaan ook veel samen op pad. Weer of geen weer, naar buiten, bewegen en weerstand kweken!

mp3-speler met Evy

Ik gebruik bij het hardlopen een mp3-speler met het programma van Evy erop. De muziek is erg leuk, en het helpt me mijn conditie te trainen, en extra grenzen te verleggen. Ik neem geen deel aan wedstrijden, maar wie weet heb ik daar in de toekomst wel oren naar.

Hardloopschoenen

Wat ik heel belangrijk vind zijn de schoenen waarop ik loop. Ik heb schoenen van Asics die supergoed zitten, en een goede demping geven. Dat voorkomt blessures.

Ik koop niet zo heel vaak nieuwe sportschoenen en ik koop eigenlijk altijd hetzelfde merk. Ik heb inmiddels mijn vierde paar sinds mijn studententijd.

Hardloopliteratuur en lectuur

Ik heb een aantal boeken gelezen, waaronder Start to run, naar het gelijknamige programma dat ik op mijn mp3-speler heb staan. Ik vind het boek een leuke aanvulling, en informatief als je begint met hardlopen.

Het tijdschrift Runner's World ken ik wel van naam, maar ik lees het verder niet. Sowieso lees ik weinig tijdschriften.

Hardloopkleding

Mijn hardloopkleding bestaat uit een donkerblauwe broek, en een sport-t-shirt van katoen. Als het koud is, doe ik daar een wit trainingsjasje overheen. Toevallig zag ik ik net dat het jasje en de broek van het merk Adidas zijn, maar ik heb ze daar niet om gekocht. Ik koop dergelijke kleding meestal in de uitverkoop.

Vanwege de onbekende eigenschappen van Nano-technologie heb ik erop gelet dat mijn kleding daar niet mee geïmpregneerd is.

Uiteraard draag ik ook een sport-BH, die komt gewoon bij Action vandaan.

Paula Radcliffe

Eerlijk gezegd heb ik weinig met Paula Radcliffe. Ik vind het knap dat ze zoveel marathons heeft gelopen en daarmee records heeft verbroken. Tegelijkertijd denk ik dat marathons niet echt heel gezond zijn om te lopen.

Hardlopen: een kwestie van doen!

Hardlopen kost eigenlijk maar heel weinig wat betreft spullen die je nodig hebt, en het kan op elk gewenst tijdstip. Het is een kwestie van doen! En inmiddels werkt het behoorlijk verslavend. Op een gegeven moment kom je in een 'vibe' die je alleen maar enthousiaster maakt.

Meer weten van Spaarmoeder?

Bezoek dan haar blog:spaarmoeder.blogspot.com

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.