Evelien rent!

Ongeveer acht jaar geleden wilde Evelien (44) wel  'wat aan sport' gaan doen. Het eerste wat bij haar opkwam was hardlopen, vanwege de vrijheid die het biedt en omdat het buiten is. Toevallig werd in die tijd een loopgroep opgestart in Eveliens woonplaats, en een fanatiek hardloper was geboren! Tegenwoordig loopt Evelien vier keer per week, en fietst anderhalf tot drie uur per week.

Als Evelien niet hardloopt staat ze voor de klas, en spijkert collega's bij met rekencursussen. Daarnaast geeft ze bijles statistiek en zit in de slotfase van haar studie onderwijskunde. Evelien is moeder van drie pubers van 14, 15 en 17.

Wat hardlopen voor Evelien betekent

Evelien kan zich het leven zonder hardlopen niet meer voorstellen. 'Ik word weer rustig en helder van hardlopen. Het is een behoefte geworden, en mijn lust en mijn leven. Het brengt me voldoening, zelfvertrouwen, trots en het helpt me vervelende periodes relativeren.

Ik kan inmiddels niet meer zonder de fysieke inspanning. Als ik geblesseerd ben, fiets ik om  beweeghonger te bevredigen. Mensen vinden mij bloedfanatiek. Ik loop, naast het plezier wat ik in lopen heb, ook om goede tijden te lopen. Daarvoor ben ik bereid hard te trainen.

Evelien is fanatiek wedstrijdloper

Ik vind het enorm leuk om mijn grenzen te verleggen, zoals je doet als je voor een marathon traint: de eerste lange duurlopen zijn moeizaam, maar op een gegeven moment krijg ik het gevoel dat ik alles aan kan, dan ben ik bijna onvermoeibaar. Wedstrijden geven me een doel om voor te trainen. Ze zijn bovendien gezellig en stimuleren om te blijven lopen, of om nog sneller te willen. Ook heb ik tijdens hardloopwedstrijden andere lopers leren kennen, en het is leuk om die weer te spreken.

Ik win regelmatig prijzen. Maar als ik een wedstrijd start met het idee 'Ik ga voor een prijs!' lukt het meestal niet, want die gedachte maakt me zenuwachtig. Ik kan beter ontspannen starten met een ik-zie-wel-wat-het-wordt-gevoel. Verscheidene keren heb ik met dit idee in mijn hoofd heel erg snel gelopen. Toen ik prijzen begon te winnen, gaf dat een enorme kick en stimulans om nog harder te trainen.

Ik hoop in de toekomst nog een heleboel marathons te lopen, en een keer een 100 km wedstrijd. Op de korte termijn wil ik mijn snelheid op de halve marathon verbeteren. Ik kom binnenkort in een andere leeftijdscategorie, dan stijgen mijn prijskansen. Ik denk dat een PR-verbetering op de marathon nog wel mogelijk is. Op de halve misschien ook wel.

Gadgets

Lopen met muziek lijkt me afschuwelijk. Ik geniet tijdens het lopen juist van de rust, het ruisen van de wind, het gezang van vogels en vooral van de stilte. Ik loop dan ook het liefst in de natuur, en mijd de bebouwde kom.

Zo nu en dan loop ik met een hartslagmeter, omdat ik de neiging heb te snel te lopen bij een lange duurloop. En soms neem ik mijn mobiel mee, om bereikbaar te zijn, maar dat vind ik eerlijk gezegd maar lastig.

Loopgroepen

Ik train één keer per week met een loopgroep. Dat is een heel gezellige groep, die mij enorm stimuleert om mee te doen aan wedstrijden en mijn snelheid te verbeteren. Ik zie geen enkel nadeel aan lopen in eeen loopgroep. Soms plannen we met een stel loopgroepleden een duurloop, bijvoorbeeld als we voor een marathon trainen en meer dan drie uur moeten lopen. De andere trainingen doe ik meestal alleen.

Hardlopen en moederschap

Mijn kinderen vonden het aanvankelijk raar dat ik hardliep. Ik kreeg opmerkingen als: 'Je ziet er niet uit met dat bezwete hoofd, en die hardloopkleding!' Bovendien vonden ze het maar niks dat ik zo fanatiek was. Maar inmiddels loop ik wel eens met mijn dochter van vijftien, en sport mijn veertienjarige dochter bij de atletiekvereniging.

Onlangs hebben we als familieteam meegedaan aan een estafettewedstrijd en dat vonden we alledrie erg leuk. Met pubers moet je erg voorzichtig zijn met stimuleren, want dat kan averechts uitpakken. Maar ze zien dat ik er van geniet en dat het mij niet uitmaakt dat ik anders ben dan de, in hun ogen, 'normale' moeders.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik loop in broeken, en die bevallen mij goed. Hardlooprokjes ben ik nog nooit in de winkel tegengekomen. Loopschoenen kopen vind ik niet bijzonder leuk, maar ook niet vervelend. Het hoort er gewoon bij. Omdat ik zoveel loop verslijt ik drie paar schoenen per jaar. Ik koop vaak de schoenen die in de aanbieding zijn, als ze tenminste goed zitten. Een tijd heb ik op Mizuno gelopen, dat werden later Brooks en nu loop ik alweer een tijdje op Asics.

Looplektuur

Ik heb heel weinig tijd om te lezen, want mijn tijd is gevuld met studie, werk en hardlopen. Misschien dat ik na mijn studie weer meer tijd krijg om te lezen. Ik heb dan ook geen lievelingsboek over hardlopen. Ook voor het tijdschrift Runner's World heb ik geen tijd. Bovendien zie ik in de loop der jaren steeds dezelfde onderwerpen langs komen.

Eveliens boodschap aan would-be lopers

Ik zou aan iedereen willen zeggen: probeer het gewoon!

Similar Posts

One Comment

  1. Hoi Evelien,

    Ben aan het bijlezen na de vakantie, dus deze reactie komt vrij laat, maar ik wil je toch zeker laten weten dat ik heel veel respect voor je heb. Ik ben ook na mijn 45e begonnen met rennen en train best fanatiek, maar marathons moet ik met mate doen en een 100 km zit er voor mij echt niet in. Ik zou graag met je in contact komen om nog wat dingen te vragen. Op mijn blog staat mijn mailadres.

    groetjes,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.