Tracking en gezondheids apps en activity trackers: worden we gemanipuleerd om ze te gebruiken?

activity tracker

Sinds ik een activity tracker draag, doe ik hem alleen nog af als ik ga douchen. En daarna doe ik hem zo snel mogelijk weer om.

Eigenlijk vind ik het best erg dat ik dat ding zo belangrijk vind. Maar ik vind het echt vervelend als ik stappen zet die niet worden geteld. En ik vind het jammer als mijn hartslag en slaap niet worden bijgehouden.

'Ach nou ja, als het om verslavingen gaat, is de Fitbit Charge HR in ieder geval een gezonde,' houd ik mezelf voor. Want door die activity tracker loop ik nu dagelijks minimaal 10.000 stappen. En dat brengt talrijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Bovendien past zo'n tracker heel goed bij mijn hardloop app voor Fitbit.

Leidt het tracken van je beweging en gezondheid tot zelfinzicht? Of dwingen ze tot aanpassing?

Maar in Filosofie magazine vraagt redacteur Nele Goutier zich af:

'Leiden apps tot zelfinzicht? Of dwingen ze ons tot aanpassing?'

Voor self-tracking

Volgens de aanhangers van de zogenoemde Quantified Self beweging leveren activity trackers en gezondheids apps ons handige informatie op. En die informatie leidt tot zelfinzicht en maakt ons minder afhankelijk van de overheid, artsen en verzekeraars.Joerg Blumtritt, dataonderzoek en lid van de Quantified Self-beweging wordt als volgt geciteerd in het artikel:

'De cultuur van het verzamelen en delen van gegevena en geïnteresseerd zijn in andermans data heeft iets weg van het dorpsleven. We geven om elkaar, maar worden ook in de gaten gehouden door andere gebruikers.'

Dit herken ik wel moet ik zeggen. Met de Fitbit Charge HR kan ik bijvoorbeeld mijn vrienden laten zien hoeveel ik die dag heb gelopen en bewogen. En ze kunnen me daar op aanspreken.

Tegen self-tracking

Maar Tamar Sharon, Israëlisch techniekfilosoof,  zegt dat al dat zelf meten juist is wat de overheid en de verzekeraars willen.

Dus je denkt misschien wel dat je onafhankelijk van ze wordt, maar je doet feitelijk precies wat ze willen! Stiekem word je dus gewoon gemanipuleerd door de overheid en verzekeraars.

Vroeger was de overheid verantwoordelijk voor jouw welzijn. Anno 2016 is het je eigen verantwoordelijkheid.  Sharon:

'Ons leven wordt een project, waarin je steeds succesvoller moet zijn - ook als het om gezondheid gaat. Het is in die zin een transformatie in wat als goed burgerschap wordt beschouwd.'

Als een verzekeraar je korting geeft als je jezelf 'trackt' dan vindt Sharon dat een vorm van indirecte dwang. Volgens haar kan het er namelijk toe leiden dat je méér moet betalen als je het vertikt om een activity tracker te dragen.

Het antwoord op de vraag

Nele Goutier's antwoord op de vraag: 'Leiden apps tot zelfinzicht of dwingen ze ons tot aanpassing' is:

Ja, apps leiden tot meer zelfinzicht. En ja, ze zijn ook een vorm van aanpassing.

Door gezondheids apps en activity trackers word je je bewuster van jezelf. Je loopt bewuster en je eet bewuster. Tegelijkertijd denk je misschien wel dat je er in alle vrijheid voor kiest om zo'n activity tracker te gebruiken, maar het is heel goed mogelijk dat je onbewust de idealen van de overheid hebt overgenomen:

'Er is niemand die een pistool tegen je hoofd houdt en je vertelt wat je moet doen. En toch zijn er ideeën, doelen en motivaties die niet per se van binnenuit komen. Er is geen duidelijk onderscheid tussen datgene wat mensen zelf willen en bedenken en dat was van bovenaf opgelegde idealen zijn die worden geïnternaliseerd.'

Mijn conclusie over gezondheids apps en activity trackers

Ik blijf mijn activity tracker fijn gebruiken. Hij geeft me een goed gevoel, en ik vind het prettig te weten dat ik minstens 10.000 stappen per dag haal. En als dat betekent dat ik onbewust beïnvloedt ben door de overheid, dan vind ik dat geen probleem aangezien het bijdraagt aan mijn gezondheid en welbevinden.

En als ik dat idee per ongeluk heb ingeslikt van de overheid vind ik dat ook oké. Tot uit onderzoek blijkt dat hardlopen en minstens 10.000 stappen per dag níét gezond is.

Lees ook mijn review van Hardloop app voor beginners C25K en Beginnen met hardlopen apps.

Welke gezondheids- en hardloop apps. en activity trackers gebruik jij?

Similar Posts

One Comment

  1. Ik heb zelf een hardloophorloge met stappenteller puur voor mijn eigen gezonde levensstijl-) het zou goed zijn als verzekeraars mensen die voldoende bewegen korting te geven..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.