|

Minimalistische schoenen: rustig opbouwen

Het liefst draag ik alleen nog mijn ProGrid Mirages, maar ik wéét dat ik het rustig moet opbouwen. Mijn voeten en spieren zijn de meer natuurlijke manier van lopen immers niet gewend.

Desondanks kon ik het niet laten om drie van mijn vier looprondjes in mijn ProGrid Mirages af te leggen. Maar toen werd mijn scheenbeen toch wel erg gevoelig, en ik voelde spieren in mijn voeten waarvan ik niet wist dat ik ze had.

Daarom nam ik contact op met Saucony, voor advies over het verstándig opbouwen van het dragen van minimalistische schoenen. Met hun toestemming publiceer ik hier hun antwoord. Wellicht hebben jullie er ook wat aan!

Sauconcy's advies over het dragen van minimalistische schoenen

Hardlopen opbouwen op minimalistische schoenen bestaat niet één aanpak. Net als ieder paar hardloopschoenen is ook dit heel persoonlijk.

Het valt of staat met geduld, afwisselen van hardloopschoenen en vooral luisteren naar je lichaam. Er zijn voorbeelden van lopers die (na rustig opbouwen) dagelijks op minimalistische kunnen lopen. Maar dit zal zeker niet voor iedereen gelden.

Persoonlijk loop ik de ene week 2 van mijn 3 trainingen op minimalistische schoenen en de andere week 1. Als ik er 2 x kort achter elkaar op loop merk ik zeer zeker dat de benen (vooral de kuit en schenen) een beetje gaan protesteren. Misschien ben ik een slecht voorbeeld omdat ik naast het hardlopen vrij veel tennis wat weer een hele andere belasting is.

Mijn advies is:

Je eerste training op minimalistische schoenen moet een hele rustige zijn. Qua duur korter dan normaal en qua snelheid langzamer. Dit is puur om gevoel te krijgen met de schoenen. Hiervandaan bouw je het langzaam op. Zowel qua duur, snelheid en frequentie.

Luister tijdens het lopen naar je lichaam en ook zeer zeker na afloop. Geheid voel je verschil. Een beetje spierpijn is niet erg en herkennen we denk ik allemaal. Maar wees voorzichtig, laat je niet verleiden tot een overhaaste opbouw. De hogere pasfrequentie die je op minimalistische schoenen opbouwt vraagt om meer.

Ook ik, als "simpele" recreant en hardloper als basis van mijn andere sporten, krijg een sneller gevoel van het lopen. De afwisseling van de trainingen (normale schoenen en minimalistische) ervaar ik als prettig en voorkomt saaiheid.

Heb jij meerdere paren loopschoenen?
En wat voor soort: neutrale schoenen, schoenen die corrigeren of minimalistische schoenen?

Similar Posts

2 Comments

 1. Ik heb een paar loopschoenen en een apart paar voor fitness / aerobic, etc. (want dat is weer heel anders).

  Ik loop maar 2-3 keer per week en daarom is het in mijn geval geen probleem.

  Het was trouwens echt cayennepeper in de koffie, heel goed voor je stofwisseling.

  Gr,
  NZ

 2. Leuke blog!

  Het is alweer een wat ouder blogje, maar ik gebruik verschillende schoenen en modellen. Voor de lange duurloop, voor de wedstrijd etc. Ik lijk het nichtje van Imelda Marcos wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.