Lopen in de kou: wat trek ik aan?

hardloopkleding voor damesNooit is die ultieme vraag zo lastig te beantwoorden vind ik, als wanneer het echt koud wordt. In de zomer vind ik het antwoord op die vraag veel simpeler: 'Zo min mogelijk!'

Kleed je als een ui: maar waar laat je al die lagen?!

In de winter moet je voorkomen dat je teveel afkoelt, maar tegelijkertijd wil je je ook niet ongans zweten omdat je jezelf te wárm hebt ingepakt! Het algemene advies luidt: kleed je als een ui. Dus met vele lagen, zodat je wat kunt uittrekken onderweg. Maar wat ze er bij dat advies niet bij vertellen, is waar je al die kleding die je onderweg uittrekt dan moet laten! Want hele stukken lopen met in je ene hand een jasje, en in de andere een sjaal, loopt toch niet prettig. En ik ben nog niet zo rijk dat ik mijn kleding gewoon in de berm gooi.

Hardloopkleding voor koude temperaturen

Op zondag doe ik altijd mijn duurloop, maar de valse oostenwind woei zo onheilspellend om ons huis, dat ik besloot voor één keer op zondag wat korter te lopen. En ik trok deze hardloopkleding aan:

 • Mijn Kruidvat Tights
 • Daarover heen een donkerblauwe thermolegging van de Bristol, in capri model
 • Een zwart thermohemd van de Zeeman
 • Een Hema thermotrui
 • Een sjaal van mijn jongste zoon Piet
 • Een muts van mijn man
 • Mijn loopjack van de Lidl
 • Handschoenen

Het bleek een goede outfit: ik had het noch te warm, noch te koud. Alleen mijn voorhoofd voelde pijnlijk koud terwijl ik toch de muts over mijn voorhoofd had getrokken!

In de kou verbrand je meer calorieën

Als je gaat hardlopen in de kou verbrand je meer calorieën: je lichaam moet namelijk harder werken om warm te blijven. Ik merkte bovendien dat mijn hartslag bij een lager tempo hoger lag. Dus ik hoefde minder hard te lopen, om 'in de zone' te komen. En dat kwam goed uit, want de wegen zijn hier op het platteland her en der nog behoorlijk glibberig.

Al met al heb ik drie kwartier gelopen, en het spijt me te moeten toegeven dat ik er weinig aan vond! De oostenwind plaagde me ongenadig, en het lopen ging zwaar. Gelukkig is er morgen weer een dag!

Leestip: Action thermokleding review

Hoe kleed jij je bij deze ijzige temperaturen?

Similar Posts

6 Comments

 1. Ook ik heb vanmorgen gelopen in: wintertight, twee new-line shirts, loopjasje, buff-col, haarband en handschoenen. Wij lopen op zondag altijd met een grote groep en de trainster had zo'n parcours uitgestippeld dat we zo weinig mogelijk tegenwind hadden, maar in de luwte of met wind in de rug liepen. En om dat aan de kust te kunnen realiseren, dat is heel knap. We hebben ruim 11 km gelopen. Wat een bikkels zijn we toch hè? Heel wat mensen zullen zich vanmorgen wat dieper in hun warme bed hebben genesteld...........

  1. Goed van jullie trainster dat ze een speciaal parcours had uitgestippeld! Dat had ik eigenlijk ook moeten doen.

   Ik vind je stoer dat je in deze kou 11 kilometer hebt gelopen. Goed zeg!

 2. Afijn, vanochtend had ik nog een extra broek korte tight aangetrokken over mijn thermobroek en lange tight om billen en liezen warm te houden.Ik droeg een muts, een thermoshirt en mijn dikste jasje daarin zit fleece of zoiets, maar de rug is van een soort nylonjoggingspul. Het is speciaal voor hardlopers, maar ik heb het al zo lang dat ik niet meer weet waar ik het gekocht heb. Op mijn laatste twee blogs heb ik over mijn snowrunning geschreven incl. tips. http://djaktief.wordpress.com/2013/01/16/snow-running-dream-running/
  Vandaag bleek een halve marathon toch te ver en heb ik op de terugweg (pal tegen de sneeuwstorm in) mijn duim opgestoken en 2 km gelift om niet te moe, te koud en te stijf te worden. (vanavond nog een etentje te gaan ivm een verjaardag.

 3. Laagjes, da's inderdaad het toverwoord.
  En ik doe altijd 1 laagje minder dan dat ik denk dat nodig is. De ervaring leert me dat ik me eigenlijk altijd te warm kleed.

  Tip: Mijn vader houdt van wielrennen. Met wielrennen is het vaak gauw te koud op de armen. In een wielrenwinkel kocht ik voor hem losse mouwen, die je over je armen kan schuiven. Als het dan toch te warm is, zit je niet meteen met een heel shirt dat je uit moet trekken. Ze zijn gemaakt van dun materiaal, dus je rolt ze makkelijk in een klein zakje. Ik heb ze nog niet aangeschaft voor mezelf maar ze staan wel al een poos op mijn verlanglijstje.

 4. Mag ik hier een aanhaakvraagje stellen aan de duurlopers... de flesjes water die ik meedraag in mijn gordel worden zo vreselijk koud. Mijn maag vindt dat écht niet fijn. Dragen in een zakje op het lijf vind ik niet fijn. Hoe doen jullie dat met de kou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.