Hardloopkleding wassen
Hardloopkleding is gemaakt om in te zweten. Maar dat wilt niet zeggen dat het niet kan gaan stinken.
De snelste en makkelijkste methode om weer frisse hardloopkleding te krijgen is het in de was gooien. Dat is in ieder geval mijn methode. Ik was mijn hardlooptights shirts meestal op 40 graden.
Maar net als voor bh's zijn er speciale wasvoorschriften voor het wassen van hardloopkleding. Laten we de adviezen voor het wassen van hardloopkleding eens op een rijtje zetten. Want als je bijvoorbeeld geïnvesteerd hebt in een paar mooie Lululemon tights van rond de honderd euro, dan wil je natuurlijk wel dat ze mooi blijven!
Hardloopkleding wassen: de adviezen
- Lees het wasvoorschrift in je hardloopkleding en houd je daar aan.
- Doe de hardloopkleding eventjes binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine gooit. Dat is een behoud voor de kleur en eventuele letters of plaatjes op je kleding.
- Was bij voorkeur met koud water.
- Gebruik vooral niet teveel wasmiddel! Een teveel aan wasmiddel kan zich vast gaan zetten in je hardloopkleding en dat doet de werking van het materiaal te niet.
- Hang hardloopkleding na het wassen bij voorkeur te drogen, en doe het niet in de droogtrommel. De droogtrommel beschadigt namelijk het vermogen om vocht weg te halen van je hardloopkleding.
- Hang vochtige, zweterige hardloopkleding uit zodat het kan uitdampen. Prop het niet in een tas of wasmand.
- Gebruik géén wasverzachter. Ook dat hindert de vocht transporterende eigenschappen van speciale hardloopkleding.
- Sportbh's moet je op de hand wassen... : (
Als je hardloopkleding blijft stinken en waarom!
Sommige mensen wassen hun hardloopkleding, maar moeten concluderen dat de schone hardloopkleding nog steeds stinkt! De oorzaak van blijvende geurtjes is het technische materiaal waarvan shirts zijn gemaakt. Dat materiaal zorgt ervoor dat vocht van je lichaam wordt weggetransporteerd. Het probleem is dat bacteriën die de geur veroorzaken soms verstrikt raken in dat technische materiaal.
Blijft jouw hardloopkleding ook stinken? Week het dan voor het wassen in water waaraan je een kopje zuiveringszout of witte azijn toevoegt.
Je kunt ook een speciaal wasmiddel van technisch materiaal gebruiken. Zo heeft Fleuril speciaal wasmiddel voor sportkleding: Fleuril Active & Sport.
HG heeft ook een middeltje dat je aan je was toe kan voegen als je een stinklucht blijft houden. HG vieze luchtjes of iets in die richting, is speciaal voor sportkleding.
Ik was al jaren al mijn kleding op 60 graden Celsius, wat het label ook zegt! Dat gaat altijd goed. De hardloopkleding stinkt vrijwel nooit, omdat vanaf precies 60 graden Celcius bacteriën gedood worden en er onder niet! Ik bedacht me, dat elke kleding ook tegen temperaturen in de woestijn kan van zo'n 55 graden Celsius, dus waarom niet wassen op 60 graden Celsius. Nee, het is niet gekrompen. Misschien alleen mijn Merino wol shirts een heeeeel klein beetje. Nauwelijks. Ik kan het iedereen aanraden. En ook dat je het moet laten uitdrogen voordat je het vies in de wasmand propt inderdaad, da's ook een belangrijke.
Ik doe het gewoon bij de normale was.. Meestal op 40 graden, maar zonder de wasverzachter. Gebruik ik nl amper.
Soms heb ik wel van die hardnekkige witte deo-/zweetvlekken in mijn shirts. Dan week ik het met glansspoelmiddel. Trekt de geur er ook meteen uit samen met die vlekken. Werkt perfect.
Let er alleen op dat ik het niet te dicht bij een warmtebron hang met drogen.