Loop minimaal 9 km!

Het schooljaar is amper begonnen, maar het regent alweer projectweken en sportdagen. God verhoede dat er rust en structuur zou ontstaan op school! Vorige week werd er een sponsorloop georganiseerd op de middelbare school voor Havo 5.

Minimaal 5 rondjes van 1800 meter

Leerlingen moesten in hun directe omgeving sponsors zoeken die hen zouden betalen per gelopen rondje. De opbrengst ging naar het Rode Kruis. De leerlingen moesten minimaal 5 rondjes van 1800 meter lopen, oftewel 9 kilometer. De sponsorloop werd niet enthousiast ontvangen door de leerlingen, en het schijnt dat het die ochtend ziekmeldingen regende.

Kunnen jongeren ongetraind 9 km lopen?

Persoonlijk zou ik mijn kind niet 'zo maar' ziek melden, maar ik vraag me wel af: is het reëel om aan ongetrainde jongeren te vragen 9 kilometer te lopen? En als het niet reëel is, zou het dan wel reëel moeten zijn? Horen zestienjarigen immers niet fris en fruitig, en in uitstekende conditie te zijn? En zou het feit dat ze niet ongetraind 9 kilometer kunnen rennen het gevolg kunnen zijn van een (nu al) ongezonde levensstijl?

Maar als ik dan aan mezelf denk als zestienjarige, dan had ik volgens mij ook niet pardoes even 9 kilometer kunnen lopen. En ik had wél een goede conditie want ik fietste dagelijks 16 kilometer naar school en terug.

Waar zijn middelbare scholen mee bezig?

Kortom, is dit een faux pas van de middelbare school die geen goed doet voor het opbloeien van de liefde voor sport in het algemeen, en hardlopen in het bijzonder?

Zouden jongeren niet net als volwassenen een looptraining rustig en zorgvuldig moeten opbouwen, en niet ineens 9 kilometer moeten lopen? Wat vinden jullie?

Similar Posts

5 Comments

 1. Hoi Nicole,

  Voor de voetballers en hockeyers moet het totaal geen probleem zijn om 9 km te kunnen rennen. Voor de rest die minder sport zou 4,5 tot 5 km haalbaar moeten zijn = een half uur achter elkaar doorrennen in tempo waarbij je nog kunt praten. Als dat niet lukt, dan is er iets niet goed met de basisconditie. Zie ook http://www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten/training/testen/coopertest.htm wat de gemiddelden daar zijn = niet de eisen. Daarbij moet je zover mogelijk komen, dus dat is weer wat anders.

  Ik moet zeggen dat het me inspireert .... Ik moet nog lopen vandaag, maar ik ben zwaar verkouden, ik zal inlopen en dan eens kijken wat ik haal 😉 Tenslotte heb ik een heel goede dtd-loop gedaan, dus het moet verbeterd zijn.

  groetjes,

  Dorothé

  ps mag ik nog zeggen dat ik die commentluv vervelend vindt om steeds het vinkje uit te zetten

  1. Hoi Dorothé, bedankt voor je reactie! Wat betreft CommentLuv: waarom zou je het vinkje willen uitzetten? Het is juist een extra service, omdat CommentLuv de titel van je laatste blogpost laat zien.

 2. Hi Nicole,

  Ik liep vandaag dus 2390 m in 12 minuten = 11,9 km/u en dat is goed volgens de gewone tabellen, maar redelijk volgens de tabellen van gevorderen (wat ik toch wel ben denk ik). Ik vond het overigens niet gemakkelijk, want je gaat toc wat te hard op weg. Ik zal er wel een blogje over maken maar eerst even lui in bad met een boek 😉

  groetjes,

  Dorothé

 3. Hoi,
  Je zou inderdaad denken dat jongeren fris en fit genoeg zouden moeten zijn om 9 km te kunnen lopen en ik denk dat ze (de meesten) dit inderdaad kunnen, mits de nodige voorbereiding. Zoiets organiseren op school kan best, als je dan eerst een aantal weken er naartoe traint met die gasten. Als ze zo "out of the blue" 9km moeten lopen is dat best heftig. Wij staan daar misschien niet meer bij stil omdat we meermaals per week die afstand lopen, maar denk eens terug aan wat we hebben moeten doen om daar te geraken....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.