Hardlopen in de stad vs. hardlopen op het platteland

Toen ik nog in de stad woonde, rende ik toch meestal in het buitengebied. Het nadeel van de stad vond ik de vele zijwegen waar auto's uitkwamen, die dan voorrang hadden. Om maar te zwijgen over stoplichten die altijd net op rood sprongen als ik wilde oversteken.

Maar zaterdag reed ik met mijn man mee naar de stad, om samen koffie te drinken, en rende vervolgens naar huis. Het was best leuk om weer eens door de stad te rennen, maar ik moest wel een paar keer stoppen voor een auto. Dat wil ik niet, dus doe ik dan tegenwoordig 'pas op de plaats'. Iets wat ik, voordat ik zelf ging hardlopen, echt onbegrijpelijk vond.

Terwijl ik daar zo rende zette ik de voor- en nadelen van lopen in de stad en lopen op het platteland op een rijtje.

Voordelen lopen in de stad

 • Er zijn stoepen, waar je als loper veilig kunt lopen
 • Als er geen stoepen zijn, dan zijn er vaak fietspaden
 • Er is veel te zien. Veel mensen, veel soorten huizen, winkels etc.
 • Er is zijn veel horeca gelegenheden. Het is dus makkelijk om jezelf te belonen met een kop koffie
 • Mensen in de stad hebben hun hond meestal binnen, of achter een hekje. Dit i.t.t. honden op het platteland die meestal los op een erf lopen!

Nadelen lopen in de stad

 • Stoepen zijn van beton en dat is de minst vriendelijke ondergrond die er is. Maar ja, omdat die stoep er is, kun je toch eigenlijk ook niet op het 'zachtere' fietspad gaan lopen. Of gewoon op de weg
 • Veel verkeer, waardoor je regelmatig wordt belemmerd bij het lopen. Denk aan voetgangers die in de weg lopen, auto's die voorrang hebben, en rode stoplichten

Voordelen lopen op het platteland

 • Je wordt veel minder gehinderd door verkeer. Op het platteland zal het niet vaak voorkomen dat je moet stoppen voor verkeer van rechts.
 • Ik heb het idee dat ik hier veel meer looproutes heb. Ik woon hier nu anderhalf jaar, en ontdekt nog steeds prachtige nieuwe rondjes en opwindende paadjes!
 • Ik vind het leuk om de wisselingen van de seizoenen om me heen te zien in 'full living color'
 • Het is lekker rustig. Op het platteland wonen minder mensen, en dus loop je er rustiger. Ook is er minder verkeer.

Nadelen lopen op het platteland

 • Op het platteland rijden mensen behoorlijk hard! En omdat fietspaden vaak ontbreken, moet je als loper dus goed uitkijken. Soms loop je noodgedwongen op de straat, die je deelt met wegpiraten. Ik moet regelmatig denken aan de hit van Normaal: 'Oeoeoerend hard kwamen zij doar aangescheurd. Oeoeorend hard, want dan waren zij eerder thuus.'
 • Geen fietspaden is dus een nadeel!
 • Loslopende honden! Dat is mijn nummer 1 nadeel van het platteland. En terecht, want ik ben een keer gebeten. De angst zit er nog goed in, en als ik een hond hoor blaffen, zit mijn hartslag meteen niet meer 'in de zone'. Op het platteland laten veel mensen hun hond loslopen.
 • Minder horeca gelegenheden.

Leestip

Veilig hardlopen in de stad met luchtvervuiling

Wie weet er nog meer voor- en nadelen?

Similar Posts

4 Comments

 1. Minder sociale controle, er kan makkelijk iets gebeuren als je alleen loopt (beroving oid), zeker nu het weer donkerder wordt.

 2. Een voordeeltje van de stad is dat je soms een "etalageloopje" kunt doen om je houding te controleren. Geef mij toch maar het platteland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.