Moederschap en hardlopen

Ik heb geen tijd voor hardlopen, ik ben een moeder!

hardlopen voor moedersToen mijn kinderen nog klein waren, liep ik eigenlijk alleen op zondagmorgen, omdat mijn man dan thuis was.

De evolutie van een moeder die gaat hardlopen

De kinderen waren nog te klein om alleen te laten, en door de week, kon ik dus nooit weg. Wel liep ik soms ‘s avonds, als mijn man eindelijk thuis was. Dan rende ik hem enthousiast tegemoet, en voorbij. Maar dat deed ik eigenlijk alleen in de zomertijd. En dan ook nog incidenteel, want meestal was ik ‘s avonds behoorlijk uitgeput. Achteraf snap ik eigenlijk niet dat ik overdag niet zo’n babyjogger gebruikte, maar ik geloof dat ik daar destijds nog nooit van gehoord had.

Kinderen naar basisschool: nieuwe loopkansen!

Toen alle kinderen naar de basisschool gingen, kreeg mijn leven als loper een nieuwe impuls: plotseling kon ik overdag gaan hardlopen! Ideaal. Voortaan liep ik op dinsdag, donderdag- en zondagmorgen. Sinds onze verhuizing naar het platteland ben ik vijf keer per week gaan hardlopen, omdat ik de kinderen hardlopen naar school breng. Op donderdag fiets ik 20 kilometer, en mijn rustdag is zaterdag.

Mijn leven als hardloper wordt eigenlijk behoorlijk bepaald door mijn omstandigheden merk ik nu ik dit opschrijf. Er zit niet echt een plan achter.

Advies voor nieuwe moeders die willen hardlopen

Als ik nu terugkijk naar de tijd dat ik nog een jong en pril moedertje was, dan zou ik mezelf een aantal dingen aanraden:

 1. Koop een babyjogger, zodat je ook overdag kunt hardlopen
 2. Investeer in een (electronische) loopband, zodat je, zie hierboven, overdag kunt hardlopen en niet afhankelijk bent van oppas of je partner. Ik was destijds heel vrekkig en kocht via Wehkamp.nl een zogenaamde mechanische loopband: daarbij moest ik verplicht de handels vasthouden om zo de frictie te creëren dat de band ging bewegen. Bij een electronische loopband, loopt de band tenminste vanzelf. Dat lijkt me toch fijner.
 3. Word lid van een sportschool: die hebben vaak opvang voor je baby of kind gedurende een uurtje. Ik ben niet zo’n fan van de sportschool, maar de ingebouwde oppas kan een uitkomst zijn
 4. Zoek een collega-moeder die ook wel wil hardlopen: ga samen, of pas om de beurt op elkaars kind.
 5. Lukt hardlopen niet, dan zijn er ook andere manieren om in beweging te komen. Ik had op een gegeven moment bij zo’n goedkope boekenwinkel een dvd gekocht met een opgewekte Australische die een soort aerobics oefeningen voordeed.
 6. Investeer in een WII.
 7. Gebruik de trappen om je dagelijkse portie beweging binnen te halen. Op Girls Love 2 Run vind je hiervoor instructies.

Begrijp me niet verkeerd: als nieuwbakken moeder is sporten vaak wel het laatste waar je zin in hebt. Maar als je die tegenzin even kunt overwinnen, dan is de beloning enorm. Je voelt je weer even jezelf, en gek genoeg, word je er minder moe van en geeft het zelfs nieuwe energie!

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Vaak is er ook een terugkombijeenkomst van zwangerschapsgym en een vervolg daarop. Dat is ook een goed moment om weer met sporten te beginnen. Zo ben ik destijds weer aktief geworden… en nooit meer opgehouden 😉

  groetjes,

  Doroth

Leave a Reply