Hoe stress kan zorgen voor een zwembandje om je buik

stress en dik wordenAls je tijdens het hardlopen een agressieve hond tegenkomt dan reageert je lichaam hier op door hormonen aan te maken. Adrenaline en cortisol om precies te zijn.

Die twee zorgen dat er meer glucose vrij komt. Want er moet immers gevochten of gevlucht worden! En daar heb je extra energie voor nodig. En die kun je mooi gebruiken om heel hard voor die hond weg te rennen. Je maakt dus goed gebruik van die extra glucose.

Stress als je op de bank zit

Maar wat als je lekker thuis op de bank zit, en ineens een telefoontje krijgt van de school van je kind. En dat ze dan zeggen: 'Ga maar even zitten, want ik heb niet zulk leuk nieuws.' Ook in deze stressvolle situatie produceert je lichaam adrenaline en cortisol. Maar als je vervolgens op de bank blijft zitten, wordt de vrijgekomen glucose niet gebruikt. Of zoals ze in het Engels zeggen, de glucose is:

'All dressed up, with nowhere to go!'

Van stress word je dik. Lekker dan...

Dat is ook zo wat. Zonde om weg te gooien! Dus slaat je lichaam de aangemaakte glucose dan maar op als vét. Ja, je leest het goed. Van stress kun je dus letterlijk dik worden. Het is daarom gezonder om in beweging te komen bij stress situaties. Want dan wordt het overschot aan glucose op een natuurlijke manier afgevoerd.

Uitleg waarom je van stress een dikke buik krijgt

Als je gestresst bent, en je gaat hardlopen doe je 'what comes naturally'. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om te gaan rennen bij stress. Tijdens het hardlopen zul je ook merken dat je rustiger wordt na een tijdje. Als je bijvoorbeeld door de stress een hoge hartslag had, dan zorgt hardlopen er voor dat je hartslag beter matcht met wat je lichaam doet. Op de bank zitten met een gemiddelde hartslag van 125 van de stress, is veel onnatuurlijker dan een hartslag van 125 hebben tijdens het hardlopen.

Conclusie

Bij stress situaties maakt je lichaam zich automatisch klaar voor actie. Dat kan vluchten zijn of vechten. De vrijgekomen energie kan maar het beste gebruikt worden, want anders wordt het opgeslagen als vet.

Leid je een stresserig bestaan? Zorg dan vooral dat je elke dag minstens 30 minuten beweegt. Zo zorg je dat de extra glucose/ energie goed benut wordt. En je voelt je er nog beter door ook.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.