Hardlopen: redenen om te stoppen
Voor de meeste hardlopers is het ondenkbaar dat ze zouden stoppen met hardlopen. Als hardlopen een gewoonte is geworden, en een onderdeel van een gezond leven, dan wil je het niet meer missen. Toch zijn er heel wat hardlopers die stoppen met hardlopen.
Laten we veel voorkomende redenen en oorzaken eens op een rijtje zetten.
Hardlopen: redenen om te stoppen met hardlopen
1. Blessures!
Met stip op nummer 1: blessures. Hardlopen staat niet voor niks bekend als een blessuregevoelige sport. Er zijn helaas allerlei lichamelijke klachten die je verplichten om (tijdelijk) te stoppen met hardlopen.
2. Zwangerschap en bevalling
Hoewel er vrouwen zijn die nog even een marathon lopen met negen maanden zwangerschap, zijn er veel vrouwen die tijdens een zwangerschap minder gaan hardlopen of zelfs helemaal moeten stoppen. In het begin van een zwangerschap kan misselijkheid roet in het eten gooien, en later kan je buik in de weg zitten.
Ik herinner me bij mijn vijfde zwangerschap dat zelfs lopen al zwaar voelde. Mijn jongste zoon hing voor mijn gevoel bijna tussen mijn knieën.
En na een bevalling moet je je lichaam de kans en tijd geven om goed te herstellen. Is je lichaam eenmaal goed herstelt, dan moet je ook maar oppas hebben of even weg kunnen om te gaan hardlopen. In zo'n geval kan een babyjogger uitkomst bieden : )
Zie ook: Wanneer hardlopen na bevalling? en Hardlopen tijdens zwangerschap
3. Verhuizing
Een verhuizing staat in de top 10 van ingrijpende levensgebeurtenissen. Een verhuizing brengt veel geregel met zich mee, en is een drukke tijd. Dan kan het wel eens gebeuren dat hardlopen er bij inschiet.
4. Ziekte
Een stevige griep die twee aanhoudt, gevolgd door een periode waarin je daarvan moet bijkomen, en je bent zo een maand verder zonder dat je hebt kunnen hardlopen. Zieke kinderen kunnen ook voor een tijdelijke stop zorgen. Door gebroken nachten, of doordat je ze geen moment alleen durft te laten.
5. Motivatiedip na een marathon of evenement
Als mensen maandenlang trainen van een marathon of evenement, dan zie je nog wel eens dat ze daarna een enorme dip krijgen als het gaat om hardlopen. Ze zijn hun doel, hun focus kwijt. Het doel is immers bereikt? Hoe nu verder? Zo'n motivatiedip kan zorgen voor een stop van meerdere jaren. Zoals Alexandra Heminsley, de schrijfster van het boek Running like a girl. Zij is een fervent hardloper, en toch stopt ze na haar eerste marathon met hardlopen en pakt het pas jaren later weer op.
6. Het weer!
Het Nederlandse weer is grillig! Tropische temperaturen kunnen hardlopen onmogelijk maken in de zomer. En als je krap in de tijd zit, en niet kunt hardlopen op koelere momenten kan dit zorgen voor een hardloop stop. Sneeuw en gladheid kunnen hardlopen ook negatief beïnvloeden.
Op het moment heb ik het zelf regelmatig moeilijk 's ochtends. Het is ijzig koud, en stikdonker als ik om 7.15 wil gaan hardlopen. Het valt me dan best zwaar om te gaan lopen.
7. Drukte op het werk of persoonlijk leven
Soms neemt het leven 'een loopje' met je. Er lijkt simpelweg geen tijd meer te zijn om te gaan hardlopen. Je komt overal tijd tekort, en dan kan het voelen alsof hardlopen simpelweg even geen optie meer is.
Hoe kun je weer beginnen na een periode niet hardlopen?
Als je een tijdje niet hebt gelopen, hoe kun je het dan weer oppakken? En moet je weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen van je conditie?
Het goede nieuws is, dat er zoiets bestaat als een spiergeheugen. Dat wil zeggen dat als je weer begint met hardlopen je lichaam zich snel herinnert wat de bedoeling is. Je begint dus niet weer bij nul!
Gebruik dit schema om weer te beginnen : )
In de Runner's World van oktober 2016 geven ze een handig schema dat je kunt gebruiken om te bepalen hoeveel je kunt lopen na een periode 'aan de kant'.
- 8 tot 15 dagen niet gelopen? Loop 75-90% van je laatste weekgemiddelde aan kilometers.
- 2 tot 3 weken niet gelopen? Loop 60-75% van je laatste weekgemiddelde aan kilometers.
- 3 weken tot 1 maand niet gelopen? Loop 50-60% van je laatste weekgemiddelde aan kilometers.
- Langer dan 1 maand niet gelopen? Loop 40-50% van je laatste weekgemiddelde aan kilometers.
Voorbeeld
Ik loop dagelijks 6 kilometer, oftewel gemiddeld zo'n 36 kilometer per week. Stel ik zou een maand niet lopen, dan zou ik volgens dit schema 18 kilometer per week mogen lopen.
Samenvatting
Hardlopen is gezond voor lichaam en geest. Dus waarom zou je er mee stoppen? Er zijn verschillende oorzaken waardoor hardlopers soms tijdelijk of zelf voorgoed stoppen met hardlopen. In deze post zette ik ze voor je op een rijtje.
Maar tenzij er lichamelijke redenen zijn waarom je niet meer kunt of mag hardlopen, zou ik het altijd weer proberen op te pakken!
Leestips
Bron afbeelding: Shutterstock.
Inderdaad, zo veel redenen om te stoppen!
En voor mij allemaal aan de orde...
Knap dat je door blijft gaan!
Dank je. Niet gaan hardlopen is minder een optie dan wel gaan!
Ik had n nare ervaring toen ik laatste werd bij n plaatselijke ochtend run. Ik was erg boos op mezelf, en had ook de bezemwagen vlak achter me rijden, dat vond ik nog erger. Ik ben bijna een jaar gestopt, maar op een gegeven moment begon het te kriebelen. Vooral als de zon scheen. Ik ren nu weer omdat ik het zelf wil, niet meer omdat ik vind dat het moet. Ik loop nog steeds in de achterhoede, maar nu met veel meer plezier.
Fijn dat je het plezier hebt terug gevonden Marijke!