Hardlopen in Linda Jansma's Tweestrijd

Tweestrijd gaat over twee vrouwen: huisvrouw Hanna en politie-agente Sonja, die elkaar leren kennen omdat ze buren worden. Maar het is vooral het verhaal van Hanna, die door haar uitermate knappe, succesvolle man regelmatig in elkaar wordt geslagen. Tweestrijd gaat over een vrouw die systematisch mishandeld wordt.

Daarnaast is er ook een thrillerelement, en Linda Jansma weet de lezer meerdere keren te verrassen. Het is alsof je een puzzel maakt, en ineens vallen er tot je verrassing een aantal stukjes op de plek. Dat gebeurde mij een paar keer tijdens het lezen van Tweestrijd, en kan ik erg waarderen in een boek!

In die zin ben ik verbaasd dat Linda Jansma niet bekender is, en niet in één adem met Esther Verhoeven en Saskia Noort genoemd wordt.

Hardlopen in Tweestrijd

In onderstaand fragment, gaat Sonja hardlopen. Hardlopen betekent voor Sonja een uitlaatklep, en een moment voor zichzelf. De volgende hardloopelementen passeren de revue: het gebruik van een iPod tijdens het lopen, een warming up, de invloed van emoties op je looptempo, en het belang je zelf te 'pacen' omdat je het anders niet volhoudt.

'Terwijl ik om op te warmen alvast in stilstand renbewegingen maakte, klemde ik mijn Pod op mijn shirt en duwde de oordopjes in mijn oren. Het was weer een poosje geleden dat ik had gelopen. Door die verhuizing had ik er niet echt tijd voor gehad. En elke keer dat ik op het punt stond tóch mijn sportkleding aan te trekken, hadden de onuitgepakte dozen me zo'n schuldgevoel bezorgd dat ik acuut geen zin meer in hardlopen had gehad. Maar dit keer had ik doorgezet. (…)

In een rustig tempo rende ik de oprit af en sloeg rechtsaf de straat in. Eigenzinnig, dat was-ie. Maurice kon het gewoon niet uitstaan dat ik van hem verlangde, nee, van hem eiste dat hij vanavond thuis was. Hij hield er niet van als iemand hem zei wat hij doen moest. Maar eerlijk gezegd kon dat me geen zak schelen. Waarom moest ik me altijd aan hem aanpassen? Waarom moest ik altijd alle rotklussen in huis opknappen. Waarom stond ik altijd overal alleen voor? Ik voelde me chagrijnig worden en om dat te voorkomen zette ik Meat Loaf op mijn iPod een streepje harder en maakte wat meer vaart met hardlopen.

Ter hoogte van een bermpaaltje waarop een kabouter stond afgebeeld, moest ik inhouden. Te snel gestart. Ik liep eerst in wandelpas een stukje verder, maar stopte uiteindelijk toch maar even om met mijn handen op mijn knieën op adem te komen. Verdomme. Stomme trut die ik was. Dat eigenwijze gedonder van Maruics ook. Want daar kwam het gewoon door. Het had me zo opgefokt dat ik uit pure frustratie veel harder had gelopen dat ik gewild had. En ziehier wat daar de gevolgen van waren. Een naar zuurstof happende Sonja. Geweldig! Niet zeuren. Verstand op nul en blik op oneindig. Gewoon dóórgaan!'

Praktische informatie

Tweestrijd is voor 14,95 te koop bij Bol.com en is daar tweedehands verkrijgbaar voor 11,75.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.