Hardlopen in het donker: maak jezelf zichtbaar

hardlooplampjes bij de action
Ik voel me net Maxima met deze lichtgevende tailleband van de Wibra!

Tot vervelens toe zit ik de kinderen op de nek over goede verlichting op hun fiets.

‘Heb je je voor- en achterlamp aan?! En je lichtgevende hesje? Wacht mama, zal nog even lichtgevende kralen in je spaken rijgen! Nee joh, daar is nog best tijd voor! Mama, kan dat heel snel! Jahaaa, sneller dan mama loopt!’

Nadat de kinderen eindelijk badend in het licht naar school waren vertrokken, zette ik het op een lopen.

In het donker.

Zonder verlichting.

Want ik heb nu eenmaal geen ingebouwde lampen in mijn lichaam.

Plotseling voelde ik me heel  kwetsbaar. En ik hoorde mijn eigen waarschuwingen aan de kinderen: ‘Mensen zien je echt niet hoor in het donker, als je geen verlichting hebt!’ in mijn hoofd.

Hardlopen in het donker: reflecterende hulpmiddelen

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen op de markt om jezelf als loper zichtbaar te maken als je gaat hardlopen in het donker. In principe is de meeste hardloopkleding ook al voorzien van lichtgevende elementen. Logo’s op kleding, en die kekke strepen op je loopschoenen reflecteren goed. Maar het kan altijd nog beter.

 • Reflecterende armbanden (Action, Wibra, Hema)
 • Reflecterende armbanden met lampjes
 • Hoofdlamp (Xenos)
 • Fluorescerend hesje
 • Fluorescerende riem voor om het middel (Wibra)
 • Reflecterende haarband

Hardlooplampjes bij de Action

Reflecterende spullen voor tijdens het hardlopen hoeven niet duur te zijn. Bij de Action haal je bijvoorbeeld heel goedkoop fluorescerende hesjes. Maar je hebt er ook heel goedkope hardlooplampjes. Dat zijn armbanden die je met klittenband om je arm vastmaakt. Op die armbanden zitten lampjes. Als je die aan doet kun je kiezen voor flikkeren, gewoon licht, of uit.

En als je eens gek wilt doen, wikkel je jezelf gewoon in de kerstverlichting van vorig jaar.

Hoe maak jij jezelf zichtbaar als hardloper in het donker?

Similar Posts

4 Comments

 1. Hi Nicole,

  Ik vind die armbanden etc. zo vervelend. Ik doe een hesje aan en daar doe ik dan aan de voorkant en de achterkant een armband om de stof. Dat is prima zichtbaar.

  groetjes,

  Dorothé

 2. Zien en vooral gezien worden. Als ik in de auto zit en het is donker én het regent dan merk je pas hoe slecht een automobilist slecht verlichtte fietsers en hardlopers ziet. Ik heb sinds kort een Uglow XGLOW runningvest aan (via bol.com) die voor én achter een verlicht kruis heeft. Het valt goed op, zit comfi en ziet er echt goed uit.

   1. hi nicole, een fluoriserend vest reflecteert pas als er op geschenen wordt door bv koplampen van een auto. Actieve verlichting is ook zichtbaar zonder externe verlichting. Of het nu LED lampjes zijn of zo’n XGlow vest. Het maakt je sneller zichtbaar ipv zichtbaar als je beschenen wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.