Hardlopen en voeding
Voeding is op het moment veel in het nieuws. Vaak omdat er weer een product in diskrediet is geraakt. Zoals suiker. Of omdat rundvlees verkocht werd als paardenvlees. Of omdat zalm besmet blijkt met een enge bacterie... Als het om hardlopen gaat is er veel aandacht voor hardlopen en voeding. Zo zijn er de laatste jaren diverse boeken verschenen over voeding voor hardlopers.
Maar hoe zit dat nou eigenlijk met hardlopen en voeding? En moet je anders gaan eten als je gaat hardlopen?
Hardlopen en voeding
Als je het even heel simpel bekijkt, en dat doe ik graag, dan kun je je lichaam vergelijken met een auto. Zelf beeld ik me graag in dat mijn lichaam een snelle Ferrari is. Hoewel een vergelijking met een Mazda wellicht realistischer is. Maar goed.
Voortbordurend op het idee van je lichaam als een auto: er moet brandstof in. Want anders wil zo'n auto niet rijden en blijft hij stil staan.
Hetzelfde geldt voor je lichaam. Je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. En al helemaal als je meer eisen aan je lichaam gaat stellen, zoals hardlopen.
Moet je anders gaan eten als je gaat hardlopen?
Zelf loop ik inmiddels 15 jaar, en ik heb mijn voedingsgewoontes niet bewust aangepast omdat ik ben gaan hardlopen. Maar dat komt ook omdat ik wat je noemt een ambitieloze hardloper ben. Ik train niet voor wedstrijden, en ik doe niet mee aan marathons. Ik loop omdat het goed voor me is, en omdat niet gaan lopen ondenkbaar is geworden.
Doe je wel aan sportevenementen mee, en wil je ook nog eens jezelf verbeteren als hardloper, dan is het wel verstandig om eens goed naar je voeding te kijken. Want dan valt daar zeker winst mee te behalen.
Eten voor het hardlopen?
Ik eet altijd anderhalve boterham voor ik ga hardlopen. Anders word ik halverwege helemaal 'flauw'. Tot een uur voor je gaat hardlopen kun je gerust nog iets eten. Maar ga niet hardlopen als je net zwaar getafeld hebt. Want dat is je lichaam druk bezig met het verteren van het voedsel. En als je dan tegelijkertijd gaat hardlopen, wordt er aan twee kanten aan je lichaam getrokken! En dat voelt niet fijn.
Eten en drinken tijdens het hardlopen?
Ik loop het liefst zonder bagage. Maar als je langer dan een uur gaat hardlopen dan is het verstandig om wat te drinken mee te nemen. Zeker als het buiten warm is. De regel luidt nogal streng:
Als je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat.
Wat betreft voedsel tijdens het hardlopen is het advies van het Voedingscentrum: ga je langer dan 1 tot 1,5 hardlopen? Dan kan je glycogeenvoorraad de energievoorraad in je spieren) uitgeput raken. Met producten met koolhydraten zoals brood, een banaan, een mueslireep of ontbijtkoek kun je dat ondervangen. Wil je liever niet eten? Dan heeft een flesje isotone sportdrank hetzelfde effect.
Eten en drinken na het hardlopen?
Na het hardlopen mag ik graag een groot glas spa rood naar binnen gieten. Dat smaakt dan echt goddelijk lekker. Door binnen 2 uur na het hardlopen iets te eten en te drinken vul je de voorraden in je lichaam weer aan.
Hardlopen en afvallen
Veel mensen beginnen met hardlopen met als doel afvallen. Daarbij kun je gebruik maken van natuurlijke vetverbranders. Zoals het mineraal magnesium. Magnesium kun je zien als de organisator van de vetafbraak! Dit mineraal regelt namelijk dat zuurstof wordt afgegeven zodat er vet verbrand kan worden. Want zonder zuurstof verbrand vet niet.
Je vindt magnesium in o.a. bananen, noten, zaden, aardappels, kaas en pitten.
Andere natuurlijke vetverbranders zijn jodium, carnitine, zink, methionine en taurine.
Conclusie over hardlopen en voeding
Mensen die gaan hardlopen veranderen vaak automatisch een beetje van voedingsgewoontes. Omdat ze zich gezonder voelen door het hardlopen, gaan ze bijvoorbeeld minder snoepen. Of minder vet eten. Tegelijkertijd is het niet per sé nodig dat je je voedingsgewoontes aanpast als je gaat hardlopen. Tenzij je ambities hebt om mee te doen aan wedstrijden en sneller wilt worden. Dan is het de moeite waard om je eens te verdiepen in de verschillende effecten van voeding op je lichaam.
Leestip
Lees ook mijn posts Maaltijden en sporten over Hardlopen en afvallen.
Reacties
Hardlopen en voeding — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>