Hardlopen en bijtende honden

gebeten door bouvier

Ik ben gebeten! En dit keer niet door een virtuele zombie, uit de ZombieRun app, maar door een grote, valse, gemene bouvier!

Ik had de kinderen naar school gebracht, en rende naar huis toen er een grote bouvier op me afkwam en me luid blaffend in mijn rechterbil beet! Eerst was ik vooral verbluft, maar toen voelde ik de pijn en besefte: 'Die hond heeft me gewoon gebeten!'
En toen ik hem agressief om me heen zag springen, dacht ik angstig: 'En volgens mij gaat hij me nog een keer bijten!'
'Noar huus!' riep ik op ferme toon in mijn beste Achterhoeks, terwijl ik sidderde in mijn loopschoenen.

Toen kwam de eigenaresse van die @#$%@#% hond er aan, die zich zeer verontschuldigde en oprecht geschrokken leek. Maar ik voelde me niet zo vriendelijk, en bovendien nogal wiebelig van de schrik. Ze bood aan me naar huis te rijden, maar ik wilde daar alleen maar weg. Ze vroeg nog wel mijn adres, en toen liep ik zo snel mogelijk naar huis, met een dikke keel van de ingehouden tranen. Aangezien het een flinke beet was, belde ik de dokter, en mocht warempel meteen komen. Ik heb een tetanus prik gekregen,  een verbandje op mijn rechterbil, en de wond is schoongemaakt met alchohol. En mijn (lievelings) loopbroek van de Action is kapot, want daar prijken twee gaten in waar de hond zijn tanden in me zette.

'Hardlopers worden eerder gebeten door honden'

Dat is de onheilspellende titel van een artikel op sportinfonu. En ik moest meteen aan Dorothé denken, die een tijdje geleden ook gebeten werd tijdens het hardlopen! En nu ben ik zelf ook het levende bewijs… Volgens sportinfonu komen door de snelle bewegingen van hardlopers 'bepaalde driften' in de hond los. Nou voel ík me hierdoor niet echt aangesproken, want snel zou ik mijn bewegingen niet durven noemen...

Maar dat je als hardloper aantrekkelijk bent voor honden, dat geloof ik wel. Het schijnt dat ze ofwel denken dat je iets op je kerfstok hebt en ze je dus moeten 'pakken', of dat je met ze wilt spelen.

Hardlopen en honden: tips

 1. Wijlen Jim Fixx adviseerde in zijn Lopersboek om net te doen alsof je een steen van de grond opraapt, en vervolgens net te doen of je die gaat gooien. Dit lijkt me een linke tactiek, en is het dan niet efficiënter om maar gewoon een échte steen te pakken? Ook schuilt hierin het gevaar van baasjes die helemaal uit hun dak gaan dat jij het lef hebt hun lieverd te bedreigen… Dat de hond begon, helpt bij dit soort baasjes niet.
 2. Een andere tip die ik ergens las is net doen alsof je gek bent. Dus heel raar gaan lopen, terwijl je allerlei rare klanken uitstoot. Ook bij deze tactiek heb ik mijn twijfels… Moedig je een hond dan niet juist aan? En terg je hem dan niet juist?
 3. Op sportinfonu.nl adviseren ze onmiddellijk stil te gaan staan, en oogcontact te vermijden. Dat klinkt mij al logischer in de oren en wordt ook op andere websites geadviseerd.
 4. Ook noemen ze Pet Corrector dat je online kunt kopen bij Pet's Place: een bus met lucht, die een sissend geluid maakt waarvan de hond schrikt.
 5. En dan is er natuurlijk nog de Dazer, die een geluid maakt dat alleen honden kunnen horen en dat ze vervelend vinden. Ik heb zo'n Dazer, maar ik vertrouw er niet 100% op helaas. Daarom heb ik hem eigenlijk nooit bij me. Maar ik denk dat ik hem nu toch maar ga opzoeken!

10 stappen: omgaan met enge honden

Op wikihow.com vond ik een uitgebreid artikel met hele zinnige informatie over omgaan met enge honden! Het heet: How to Handle a Dog Attack: 10 steps. Het artikel heeft nog plaatjes ook.

Leestip

Hardlopen met hond

Wat zijn jouw ervaringen als hardloper met honden?

Similar Posts

7 Comments

 1. Goh Nicole, nou ben jij de klos, maar wel een stuk erger dan bij mij geloof ik. Ik hoop dat je er niet te lang last van hebt.

  Ik moet zeggen dat ik nog steeds de schrik heb van honden (terwijl ik dat al had voordat ik was gebeten). Tegenwoordig rem ik bewust af voor honden en check of hun eigenaar hen onder controle heeft. Ik spreek ze ook aan en zeg dat ik helaas onlangs ben gebeten. Meestal is er veel begrip en gelijk actie (aanlijnen, vasthouden of afleiden van hond). Maar ook veel eigenaars blijven zeggen dat hun hond zoiets niet doet. De honden kunnen er niets aan doen.... zij zien het als een spelletje of als een bedreiging van hun baas of terrein of ze proberen indruk te maken op andere honden om te laten weten dat zij de baas zijn.

  Ik moet zeggen dat ik trots op mezelf ben dat ik ben blijven lopen door het losloopgebied voor honden. Want als zij er los mogen lopen mag ik dat ook .... en ik bijt niemand!!!

  Toi toi en keep running,

  Dorothé

 2. Goh, die had jou wel goed te pakken zeg! Ik zou er ook niet goed van geweest zijn, bah.
  Toevallig kreeg ik gisteren ook zo'n mega-exemplaar achter me aan in het bos. Baasje was aan het wandelen met drie van die grote blaffers, geen enkele aangelijnd. En die ene, zoiets Rottweiler-achtig, kwam dus gewoon achter me aan gelopen. Ik bleef als versteend staan, baasje riep boos op dat beest en gelukkig liet ie me dan toch met rust, maar mijn tikker ging wel stevig de hoogte in hoor. Ben er dus gelukkig goed van afgekomen 🙂

  1. Als ik het lees, vind ik het al eng! Maar instinctief had je dus de optimale reactie: verstijven en stil staan! Gelukkig had dit baasje zijn hond wel onder controle!

 3. Jemig joh. Zij heeft jouw adres wel maar heb je haar adres ook? Alles met verzekeringen goed afgewikkeld? Sterkte Nicole! Het lijkt me een vreselijke ervaring. Ik loop dan ook altijd met een grote boog om honden heen, maar soms kun je er niet omheen. En dat is heel vervelend.

 4. Twee honden rennen op me af, ik ga weggedraaid stilstaan, handen en armen binnen boord, ze springen tegen me op. Ik roep HELP....ze gaan niet weg/luisteren niet naar hun bazin, ik probeer weg te lopen, maar ben bang dat ze m'n enkels pakken, want ze blijven achter me aan komen. Ik weet dat de eigenaar wettelijk niets verkeerd doet (ze beten niet) maar waarom roept ze ze niet eerder terug?
  Wat een rotervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.