Diepe buikademhaling

Wist je dat baby's alleen maar door hun neus ademen? Pas als hun neus dusdanig verstopt raakt dat ze bijna stikken, gaan ze huilen van paniek, en redden daarmee hun jonge leven. Evolutionair gezien is ademen door je mond dan ook een overlevingsmechanisme.

Door je neus ademen is bovendien veel gezonder dan door je mond. Je neus werkt als een poortwachter voor allerlei ongenode gasten, terwijl je mond echt iedereen maar binnen laat! Beschouw je neus als een exclusieve nachtclub, en je mond als een goedkope kermisattractie.

Maar het grootste pluspunt van de neusademhaling is dat die ervoor zorgt dat je dieper gaat ademhalen tot in je buik, waardoor je je longen veel efficiënter gebruikt. Het middenrif wordt ingezet, en dit alles heeft ook nog eens een rustgevende werking op je gemoed.

Als hardloopster moet ik bekennen dat ik met mijn mond wagenwijd open ren, en menig vliegje heb verschalkt. Gulzig zuig ik de zuurstof naar binnen terwijl ik ren. Maar nu ik weet dat via de neus binnengehaalde zuurstof gezonder is, hebben de vliegen geluk.

Niet alleen als hardloopster heb je baat bij de neusademhaling, ook als moeder! Stel je voor: je hebt net de hele ochtend lopen opruimen en de vloer gedweild, en bent uitgeput neergestort op een stoel. Dan hoor je het: vallend gebekerte en binnenkomende modderpoten. Hijgend ren je naar de plek des onheils, aanschouwt de ravage, en je spert je mond wijd open van ontzetting.

Dat is het moment om je neus er bij te halen! Adem om te beginnen heel diep uit, en voel hoe je lichaam vanzelf weer lucht binnenhaalt. Blaas met elke ademhaling de stress uit, en haal rust binnen.

En met een beetje mazzel zullen de kinderen zo schrikken van je zware ademhaling dat ze spontaan alle zooi zelf opruimen.

Similar Posts

3 Comments

  1. haha, ik heb nog steeds ademnood van de vreemde trucjes die de yogajuf me heeft laten doen tijdens de zwangerschap.. In door de ene kant, uit door de andere. Hoe onnatuurlijk kun je het maken? Ik hou het maar even op die neus. Tenzij ik ga rennen natuurlijk.

  2. Ja, inderdaad, ademen door je neus is beter! Als ik zelf zwaar adem tijdens het sporten doe ik wel neus in - mond uit. Dit schijnt dan ook weer goed te zijn voor de zuurstofmaximalisatie omdat er dan geen kolom 'ongebruikte' lucht achterblijft. Maar verder altijd door de neus.

  3. Nou, als je net als ik vaak snotterig bent, en het water loopt je neus uit... (dat stoort mij enorm bij het rennen) dan ben ik toch echt voorstander van vliegjeshappen. Ook dan kun je je focussen op dieper ademhalen of juist oppervlakkiger. ik start altijd oppervlakkig en na een kilometer raak ik in m'n ritme en wordt mijn ademhaling dieper omdat ik er meer op ga letten.
    Zuchten bij de kinderen is ook een soort van "tot tien tellen" om kalm te blijven. Werkt hier geweldig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.