de 36-uursregel

In hun boek Bewegen voor beginners schrijven Bram Bakker en Koen de Jong dat een veelvoorkomende valkuil te zwaar sporten is.

Hoe weet je of je genoeg sport?

Maar hoe weet je of je hard genoeg sport, of juist niet hard genoeg? Persoonlijk verdenk ik mezelf er meestal van dat ik niet zwaar genoeg sport.

Gelukkig bieden Bakker en de Jong een oplossing: kijk hoe je je 36 uur na het sporten voelt. Volgens hen moet je dan 'een goed gevoel' hebben.

Bakker en de Jong: 'Bestaat er dan nog vermoeidheid of heb je en sterke behoefte aan zoetigheid, dan heb je te intensief gesport.'

Ik heb altijd zin zoetigheid!

Met die 'behoefte aan zoetigheid' kan ik niet veel, want in een 5-pack brosrepen heb ik altijd zin. Maar de vermoeidheid geeft misschien wel enige indicatie. Daaruit concludeer ik dat ik wellicht soms toch wat te veel doe: regelmatig voel ik me nog een beetje moe als ik weer ga hardlopen. Maar dat komt misschien ook omdat er minder dan 36 uur tussen zit!

Een probleem met de 36-uurs regel is namelijk mijn loopschema! Meestal zitten er geen 36 uren tussen twee keer lopen: ik loop op zondag-, dinsdag-, donderdag,-vrijdag en soms ook zaterdagmorgen. Daar zitten nooit 36 uren tussen!

Ken jij de 36-uurs regel?
Hoe weet jij of je voldoende loopt?

Similar Posts

3 Comments

 1. Dit is iets wat ik nooit snap!
  Al die experts die dan aangeven dat er 36 uur (of 48) tussen moet zitten en vervolgens wordt geadviseerd om 5-6 keer per week te sporten!

  Ik ben ook heel vaak moe (en heb ALTIJD zin in een koekje).
  Misschien als ik minder ga sporten, val ik wel af...
  Gr,
  Julia

 2. Ik sport nooit. Ik loop de vier trappen op en af naar mijn huis, heb in huis nog een trap, doe lopende/op de fiets mijn boodschappen en ik geloof niet dat het mij qua gezondheid zoveel slechter gaat dan jou. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.