Boehoe! Ik heb bijna 4 uur over de marathon gedaan!

Review van het boek ‘De Rennende Hollander’

De Lopende Hollander is ontegenzeglijk goed, en bij vlagen bijna poëtisch, geschreven. En toch vond ik er geen bal aan.

Ik rook, ik zuip en ik loop

En dat komt doordat de schrijver, Diederik van Hoogstraten, tevens hoofdpersoon van het boek, mijlenver van mij afstaat. Diederik van Hoogstraten begint het boek met een schets van zichzelf als ‘te dik’ en ‘zware roker’.

‘Oh leuk!’ dacht ik nog. ‘En dan ontdekt hij hardlopen, valt af, krijgt een makeover, en knapt helemaal op.’ En ik ging er eens goed voor zitten.
Maar Diederik ís al een loper. Sterker nog, hij loopt na een avondje flink doorhalen even een halve marathon.

Boehoe, ik ben zielig

Tot dusver gaf ik Diederik nog het voordeel van de twijfel, en probeerde hem als lezer te volgen in zijn verhaal. Maar toen hij in zak en as zat omdat hij de halve marathon in een tijd van één uur en zesenvijftig minuten liep, had ik het helemaal met hem gehad.

Als loper die al blij is met acht kilometer in een krap uurtje, is het onmogelijk medelijden te hebben met iemand die een loop van eenentwintig kilometer in krap twee uur ‘De ineenstorting in de Bronx‘ noemt. Boehoe, wat zijn we zielig.

‘Oplossen in het niets’

Maar Diederiks lijdensweg is nog niet afgelopen! Want weet je welke gruwel hem ook nog overkomt? Hij loopt de New York marathon in 3 uur en 55 minuten. Diederik wil dan ook niets liever dan ‘oplossen in het niets’.

Diederik over deze traumatische ervaring: ‘Dat niet-lopende naasten het ‘toch heel knap’ noemen dat je gefinisht bent, helpt niet. Het heeft nooit twijfel geleden dat de tocht voltooid zou worden.’

Ongetwijfeld zijn dit soort tijden in de wereld van Diederik een gruwel, maar ik kon hem hierdoor in zijn boek uiteindelijk niet meer bijhouden.

Zoals hij mij als loper zou achterlaten, zo verloor hij mij ook als lezer.

Conclusie

De Rennende Hollander biedt een blik in het leven van een zeer fanatieke hardloper, die in New York woont.

Van Hoogstraten beschrijft op bijzonder sfeervolle manier zijn rondjes door New York, en de ervaring van het hardlopen zelf. Het waren deze twee aspecten die voorkwamen dat ik het boek meteen in een hoek smeet.

Als je een fanatieke hardloper bent, die veel waarde hecht aan snelle tijden, is het denk ik een erg leuk boek. Maar van de meer recreatieve lopers, staat het relatief ver af.

Persoonlijk lees ik dan liever de boeken van John ‘The Penguin’ Bingham, die zo lang over een marathon doet, dat de finish al is opgeruimd als hij blijmoedig binnenstrompelt.

Praktische informatie

3 Responses to Boehoe! Ik heb bijna 4 uur over de marathon gedaan!

 1. Ik droom alleen nog maar over een marathon! Zelfs over de halve marathon!! Sterker, door mijn ziek zijn is het misschien beter om eerst weer eens voorzichtig met 5 km. te beginnen…. *zucht*
  De flow komt vanzelf wel weer, ik weet het. Maar ik zie op tegen het beginnen op het moment.

 2. Ik ben zo blij dat je dit schreef!
  Het helpt mij om mijn eigen resultaten (8 km netbinnen een uur) in perspectief te zien. Inderdaad waar heeft hij het over?
  Heel fijn!
  En ik droom alleen maar van een halve laat staan de hele Marathon!

  Ik vind jouw berichten echt hilarisch (in een goede zin natuurlijk!)!!!!
  Gr,
  NZ

 3. Zijn artikelen vind ik leuk om te lezen en ach, als het voor hem nu een enorme afknapper is als hij de marathon niet binnen een uur kan lopen……….wat maakt dat nu uit voor een ander. Kijk naar waar je zelf vandaan komt, wat je hebt bereikt en wat je doel is. Dat is toch veel belangrijker?

  Voor de één is 5 kilometer aan één stuk door hardlopen al een geweldige prestatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.