Alles wat je wilt weten over hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen.

Het is een boektitel die veel belooft.

Alles wat je wilt weten over hardlopen: gaat dieper op dingen in dan andere boeken

Er zijn al veel boeken over hardlopen geschreven. Maar Mariska van Sprundel gaat in Alles wat je wilt weten over hardlopen een stukje dieper op dingen in, dan in het gemiddelde hardloopboek. Ze gebruikte vele onderzoeken over hardlopen, en achterin het boek vind je dan ook een indrukwekkende bronnenvermelding. Ze heeft haar achtergrond als wetenschapsjournalist, en het feit dat ze is afgestudeerd in biomedische wetenschappen goed gebruikt. Het resultaat is een grondig onderbouwd boek over hardlopen.

Alles wat je wilt weten over hardlopen: Wat is feit? En wat is fictie?

Mariska's van Sprundels uitgangspunt was om te onderzoeken wat er nou feitelijk echt waar is als het gaat om hardlopen. Ze constateert dat er veel 'overgeleverde wijsheden' zijn over hardlopen. Denk aan onderwerpen als schoenen, voeding, blessures en gezondheid.

Maar kloppen die wijsheden die hardlopers elkaar vertellen eigenlijk wel?

Looponderzoek op antipronatie en neutrale loopschoenen

Mariska van Sprundel zoekt het uit, en baseert zich daarbij op wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met deskundigen. Zo bezocht ze het bewegingslab van de Katholieke Universiteit Leuven en deed daar een loopanalyse waarbij ze liep op antipronatie schoenen van Asics, en een paar neutrale Nike schoenen van de Scapino.

De uitslag hoor je niet in het filmpje, maar die staat wel in het boek. De conclusie van het looponderzoek is niet wat je zou denken. Haar voeten landen hetzelfde of ze nou antipronatieschoenen draagt of neutrale schoenen. De antipronatie schoenen lijken haar voeten dus eigenlijk helemaal niet te corrigeren...

Alles wat je wilt weten over hardlopen: het kan vriezen, het kan dooien

Na twee jaar onderzoek zou ik Mariska van Sprundels conclusie over hardloopwijsheden als volgt willen samenvatten:'Het kan vriezen, het kan dooien.' Je kunt met de ideeën over hardlopen, en over wat goed en/of slecht is, eigenlijk alle kanten op.

Mariska concludeert in ieder geval dat er maar weinig hardloopwijsheden wetenschappelijk bewezen zijn.

Er is bijvoorbeeld geen bewijs dat hardlopen op blote voeten beter voor je is. En het is ook niet wetenschappelijk aangetoond dat je speciale hardloopschoenen moet dragen om blessures te voorkomen. Maar er is nog een conclusie die Mariska trekt!

En dat is dat gebrek aan bewijs niet wil zeggen dat sommige hardloopwijsheden niet zinvol zijn.

Ook al zijn ze niet bewezen, ze kunnen wel waar zijn

Met andere woorden: ook al zijn de meeste hardloopwijsheden niet wetenschappelijk bewezen, toch kunnen ze wel waar zijn. Lekker dan. Het hangt allemaal af van de persoon. Met andere woorden: het kan vriezen, het kan dooien. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Het is een kwestie van uitproberen.

Zo krijg ik zelf bijvoorbeeld wel degelijk blessures als ik op mijn goedkope sportschoenen van de Lidl ga hardlopen. Voor mij persoonlijk geldt dus dat speciaal aangemeten hardloopschoenen wel degelijk preventief werken als het gaat om blessures. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Mijn conclusie over Alles wat je wilt weten over hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen is het resultaat van twee jaar werken. Het is grondig, maar daardoor soms ook een beetje saai. Dat vond ik tenminste. Mariska van Sprundel diept de onderwerpen echt heel goed uit; en voor mij persoonlijk was dat soms wat te veel.

Maar wie graag het naadje van de kous wil weten, kan zijn of haar hart ophalen met dit boek.

Het boek is strak vormgegeven met lange lappen tekst. Geen tussenkopjes, of handige samenvattingen. Het is echt een serieus boek over hardlopen, zonder lichtzinnig vermaak of afleiding.

Alles wat je wilt weten over hardlopen: handig naslagwerk

Wat mij betreft is Alles wat je wilt weten over hardlopen een handig boek om in de kast te hebben. Als er dan weer eens nieuws is in Hardloopland, dan kan ik dit boek erbij pakken om te kijken hoe het echt zit.

Wat dit boek beslist niet is

Alles wat je wilt weten over hardlopen is nadrukkelijk niet een boek dat je helpt te gaan hardlopen. Er staan geen tips in, geen beginnersschema's of motiverende woorden. Het is bovenal een wetenschappelijke verhandeling over hardloopwijsheden. Ben jij juist op zoek naar een handig schema? Lees dan eens mijn post Hardloopschema beginners.

Praktische informatie over Alles wat je wilt weten over hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen is voor 19,99 te koop bij bol.com. Dat is een mooie prijs voor de grote hoeveelheid informatie die het geeft. Maar wat betreft vormgeving vind ik het bedrag wat hoog.

Meer weten van Mariska van Sprundel?

Bezoek dan haar blog De Rationele Renner.

Wat vind jij van dit boek over hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.