Wat ik 17 jaar lang fout deed bij het hardlopen

hardloop les 2018

Ik loop al zo'n 17 jaar hard. Niet snel, maar ik loop.

Omdat ik al die jaren zonder noemenswaardige blessures ben doorgekomen, ging ik ervan uit dat ik het dus goed deed. Ik heb bijvoorbeeld nooit hoeven over te slaan vanwege een hardloopblessure.

Wat ik fout deed bij het hardlopen

Maar door de 3 begeleide hardloopsessies van de Headspace app, heb ik iets belangrijks ontdekt:

Ik begon mijn looprondjes veel te snel.

Ik gaf mijn lichaam totaal niet de kans om even om te schakelen. Volgens Nike coach Chris Bennett kun je beginnen met hardlopen vergelijken met een wekker die afgaat. Je lichaam heeft even tijd nodig om wakker te worden, en om te schakelen.

Omdat ik daar totaal geen rekening mee hield, vond ik hardlopen meestal niet zo prettig. Maar dat vond ik niet relevant. En al helemaal geen reden om ermee te stoppen. Hardlopen brengt zoveel mentale en lichamelijke voordelen met zich mee, dat ik er verder niet eens over nadacht of ik het wel leuk vond. Ik dééd het gewoon omdat het goed voor me is.

Bovendien vind ik het onzin dat alles altijd maar Leuk moet zijn.

Leven is lijden. Hardlopen ook. Dacht ik.

En zei niet de Boeddha dat het leven lijden is? Zo dacht ik ook over hardlopen.

Je accepteert het lijden, en je maakt er het beste van.

Niks mis mee.

Huh? Hóórt hardlopen niet vervelend te zijn?!

Maar toen luisterde ik dus naar Keep Running van Headspace. En daarin zegt coach Chris Bennett van Nike iets heel bijzonders. Iets dat mijn kijk op hardlopen heeft veranderd. Chris Bennett:

'Don't think that hurting and struggling  and suffering is the way a run is supposed to feel.  For most of the minutes  and metres, and miles that you run that is NOT how you're supposed to feel.'

Ik dacht dat dat dus wél normaal was. Dat het zo hoorde.

Compleet ander perspectief op hardlopen

Voor mij is dit een compleet ander perspectief op hardlopen. En door het advies van coach Bennett om aan het begin van mijn rondje op een tempo te lopen waarbij ik ernaar verlang om sneller te gaan, loop ik ineens vele malen prettiger. Niet alleen dat, ik kan het lopen ineens ook veel langer volhouden.

Het doet met denken aan het Walt Disney liedje 'It's a whole new world' uit de film The Little Mermaid:

'It's a whole new world, A new fantastic point of view!'

Leuke bijkomstigheid

Coach Bennetts adviseert dus om je in het begin in te houden. Maar aan het eind van de derde sessie Keep running geeft hij je toestemming om 'los' te gaan. En op dat moment voel ik me net zo'n racepaard, waarbij die luikjes opengaan het mag gaan rennen. Kijk, zoals dit:

via GIPHY

Nadat ik me al die tijd braaf heb ingehouden, voelt het alsof ik jeuk had, en nu eindelijk mag krabben! Heerlijk!

Samenvattend

Je bent nooit te oud om te leren! Na 17 jaar hardlopen heb ik nu pas ontdekt dat hardlopen niet zwaar hoeft te zijn. Het heeft mijn manier van hardlopen verandert en ook hoe ik het beleef met dank aan Headspace : )

En daar ben ik blij mee.

Lees ook: Is hardlopen gezond?

Wat is jouw grootste hardlooples geweest?

Similar Posts

2 Comments

  1. Zo keek ik altijd alleen maar op het klokje en vergat onderweg te genieten. Ik ben daarmee gestopt en loop omdat ik het leuk vind en geniet van wat er onderweg te zien is. Ongeacht hoe snel ik ben.

  2. In maart ben ik begonnen met hardlopen, schoenen gekocht, her en der wat lezen en gaan. Elke rondje was verder, maar ik kon het niet in 1x rennen. Ik volgde een hardloopschema, die zei dat ik moest wandelen na een aantal minuten. Totdat ik 15 min in 1x zou moeten kunnen lopen. Echter, dit kon ik niet..
    Een week voor mijn eerste wedstrijd (gisteren de TT-Run) een hardloop clinic gehad. De laatste 2 trainingen liep ik langzamer, op hartslag "makkelijk" 5km (45 minuten) aan 1 stuk.. Werkelijk. Ik ben blij dat ik naar de clinic gegaan ben. Wat een eyeopener.
    Fijn dat lopen zo leuk wordt!
    Op naar de volgende wedstrijd.

    Groet Jeanine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.