Slimme hardloopkleding - smart clothes

omsignal t-shirt
OMsignal shirt + tracking module

Je gaat hardlopen, en trekt je hardloopkleding aan. Je stelt het juiste tempo in, en als je daar op loopt dan licht je hardloopkleding op!

Dat is het idee van het Britse bedrijf Glowfaster. Ze probeerden via crowdfundingwebsite Kickstarter 35.000 pond bij elkaar te krijgen, maar dat mislukte. Ze kwam niet verder dan 7.211 pond. Een dergelijk pak is dus nóg niet te koop. Maar het zal er in de toekomst vast wel van komen denk ik. En hoop ik.

Want ik zie de volgende voordelen van Glowfaster:

 • Het werkt motiverend! Het lijkt me leuk om een bevestiging te krijgen dat ik goed bezig ben.
 • Het is makkelijk: je hoeft niet op een horloge te kijken of je in het juiste tempo loopt. Je kleding laat het zien!
 • Je bent goed zichtbaar op de weg, als je in het juiste tempo loopt. Het is dus goed voor je veiligheid!

OMsignal

Glowfaster is het dus nog niet gelukt hun idee in de praktijk te brengen. Maar het Amerikaanse bedrijf OMsignal kwam begin mei 2014 met een wel heel bijzonder t-shirt. Dit shirt meet het volgende:

 • Hartslag
 • Tempo van je ademhaling
 • Hoe diep je ademhaalt. Een ademhalings sensor in het shirt meet hoe ver je ribben uitzetten!
 • Hoe intensief je actief bent
 • Aantal stappen
 • Verbrande calorieën
 • Hartslag variabliteit

Je kunt het shirt gewoon in de was doen. Er hoort een 'little black box' bij dat je in het t-shirt doet, dat de metingen doet.

Hoe werkt het?

In het t-shirt zitten sensoren ter hoogte van je hart.  Die sensoren geven signalen aan een apparaatje dat in een buidel in je t-shirt zit. Maar als ik het filmpje zo bekijk heb je er ook een smartphone bij nodig.

Wat kost me dat?

Zo'n OMsignal shirt kost 79 USD, oftewel 58 euro. Dat gáát nog. Maar je hebt dus ook de tracking module nodig, en die kost 87 euro.

Tsja, ik weet niet of ik zo'n shirt zou willen. Op dit moment kan ik me nog prima redden met mijn Polar hartslagmonitor en de hardloopapp looptijden.

Maar dit soort 'slimme kleding' schijnt de toekomst te zijn!

Similar Posts

One Comment

 1. Het lijkt me heel zinvol voor mensen die eigenlijk te weinig bewegen. Je kunt dat dan op die manier vaststellen en als ze dan iets gaan doen dan is het makkelijker bij te houden wat ze doen. Voor sportievelingen is het eigenlijk niet nodig om nog sportiever te worden. Ik wil alleen in trainingen weten wat ik doe en hoe het ervoor staat. Er zijn ook allerlei van die armbanden te koop met bewegingssensoren en aps want meten is weten.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.