Retro Running oftewel Je Nek Verrekken

Wel eens gehoord van 'retro running/backward running'? Retro running is achteruit hardlopen, en er zijn zelfs wedstrijden voor!

De voordelen van achterwaarts rennen

Het voordeel van achteruitlopen is dat het je 'gewone' hardloopspieren de kans geeft om even uit te blazen en te herstellen. Sterker nog, achteruit lopen schijnt in het algemeen minder belastend te zijn voor je lichaam.

Ook schijn je met achteruit rennen meer calorieën te verbranden. En omdat je niet ziet waar je heen gaat, worden je zintuigen scherper: je moet immers alert zijn om te voorkomen dat je ergens tegenaan botst of struikelt.

De gevaren van retro running

Maar toen ik de Engelse wikipedia pagina las over 'retro running' moest ik een lach verbijten, want de informatie die wordt gegeven is op het absurde af. Zo wordt gewaarschuwd dat achteruit een heuvel afrennen gevaarlijk zou kunnen zijn, en dat het daarom handig is als je een koprol achterover beheerst, voor het geval je valt. En wat te denken van de tip je hoofd te draaien tijdens het achteruit rennen, zodat je eventuele gevaren kunt zien. Hij zou zo uit de Margriet kunnen komen!

Mijn ervaring met achterwaarts hardlopen

Niettemin, je moet open staan voor nieuwe dingen, en dus wisselde ik mijn normale loop af met achteruit lopen. Het eerste wat me opviel was dat ik me zwaar belachelijk voelde. Maar het tweede was dat mijn tred onmiddellijk veranderde: plotseling landde ik keurig op mijn voorvoeten! En ook voelde ik wel dat dit een totaal andere manier van bewegen was, die inderdaad andere spieren aanspreekt.

Voor ik nog meer opwindende dingen kon ontdekken aan dat achterwaarts rennen, begon mijn nek te protesteren. Want om te voorkomen dat ik zou vallen of struikelen, keek ik voortdurend angstvallig achter me. Of moet ik zeggen vóór me?

Gelukkig kreeg ik toen meteen een briljant idee om rijk mee te wordenDe Hardloop Achteruitloop Spiegel! (zie foto linksboven!) Voor hardlopers die achteruit willen lopen zonder hun nek te verrekken.

Retro Running: ook handig voor moeders!

Ook als moeder heeft het grote voordelen als je Retro Running beheerst, want dan heb je geen ogen in je achterhoofd meer nodig!

Similar Posts

5 Comments

 1. Hahaha, ik zie hier met een brede gijrns je stukje te lezen....op de halve marathon afgelopen zondag heb ik het vermoeide lopers wel zien doen trouwens. Toen we een viaduct op gingen, gingen er een paar achterstevoren. Met een strakke blik hoor, heel serieus. En zonder spiegel. Gat in de markt denk ik!

 2. Hi Nicole,

  Grappig dat ik dat net van een paar bejaarden op de sportschool heb geleerd. Die moesten het van hun fysio doen ivm de verbetering van hun coördinatie. Ik doe wanel nu af en toe een km op de lopende band achteruit en ik merk dat ik veel beter afwikkel. Rennen durfe ik nog niet, maar ik wil het wel gaan proberen. Je moet inderdaad openstaan voor nieuwe dingen, uitproberen en dan beslissen of je het wel of niet in je training opneemt.

  keep running,

  Dorothé

 3. Zou het een nieuwe rage zijn?? Ik zag vanochtend een vrouw heel serieus een aanzienlijk stuk achteruit hardlopen.
  Tijdens hardlooptraining doen wij het ook weleens, en het loopt inderdaad heel anders - ander soort belasting. We hebben ook weleens een stuk met ogen dicht gelopen - ook leuk te merken hoe je dan loopt. Je bent je dan ineens van heel andere dingen bewust (loopt heel voorzichtig). Of met je handen recht naar voren en dan proberen je handen zo recht mogelijk houden.
  Fijn weekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.