Loop nu liever geen marathon!

hardlopen corona

Heb je getraind voor een marathon, en baal je als een stekker dat die vanwege de corona crisis niet doorgaat?

Je bent zeker niet de enige.

In Parijs en Rotterdam had dit tot gevolg dat diverse lopers toch de geplande marathon gingen lopen.

Dan maar niet officieel.

Het punt is alleen dat op dit moment het lopen van een marathon actief wordt afgeraden.

En wel om de volgende redenen.

Waarom je geen marathon moet lopen tijdens de corona crisis

Een marathon is een grote aanslag op je lichaam. Dat betekent dat je weerstand vermindert. David Nieman is professor in de biologie en houdt zich al 40 jaar bezig met het verband tussen fysieke inspanning en weerstand. Gewoon gaan hardlopen is prima, en zelfs goed voor je immuunsysteem. 'Maar,' zegt Nieman:

'Hard, continuous, long-effort exercise like marathons and ultra marathons can lower your resistance for 24 to 72 hours, and lead to increased colds and respiratory illnesses for a week or two. Too much exercise volume and intensity turns the corner on the J—and your risk of infection goes up.'

Dit wordt heel mooi zichtbaar in onderstaande grafiek:

|

Zoals je ziet gaat intensief sporten op een gegeven moment juist tegen je gezondheid in werken.

Om die reden wordt vanwege de coronacrisis geadviseerd om geen marathonafstanden te gaan lopen. Je maakt jezelf daarmee kwetsbaarder en vatbaar voor het coronavirus.

Dus nee, het is niet stoer als je toch een marathon loopt nu. Net zo als het niet stoer is om zonder goede fietsverlichting te fietsen in het donker.

Veilig hardlopen in tijden van corona

In onderstaande Instagram post van de Londonmarathon vind je een handig overzicht van tips hoe je veilig kunt hardlopen in tijden van corona.

Tot slot

Ik blijf 6 dagen per week hardlopen om zowel lichamelijk als mentaal gezond te blijven. Ik prijs me dagelijks gelukkig dat hardlopen een coronaproof sport is! Je kunt het altijd en overal doen. Weliswaar moet je nu opletten dat je niet in drukke gebieden gaat lopen om de 1,5 meter afstand te waarborgen, maar er is meestal wel ergens een plekje te vinden waar je kunt hardlopen.

Je kunt dan wel geen marathon lopen, maar je kunt nog wel gewoon lopen!

Gebruikte bronnen voor deze post: Researchgate, Archyde, PodiumRunner, Runner's World, Seattle Marathon, The New York Times, Al Jazeera, The Washington Post, De Volkskrant, 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.