Intelligent bewegen: persoonlijke groei door bewegen

Intelligent bewegen boek

Nu eens geen boek dat werd geïnspireerd door een burn-out, maar door een periode van heftige paniekaanvallen. Intelligent bewegen is het resultaat van de zoektocht van Fabio D'Agata naar een manier om zijn leven opnieuw vorm te geven nadat hij ernstige angstklachten kreeg. Hij ging anders en bewuster bewegen, en ontdekte dat zijn klachten hierdoor minder werden. Zijn uitgangspunt in Intelligent bewegen is:

'Je lichaam is slimmer dan je denkt, en die slimheid kun je gebruiken om prettiger te leven.'

Intelligent bewegen is een combinatie van een persoonlijk verslag, informatie en praktische aanknooppunten om zelf aan de slag te gaan met intelligent bewegen.

Het is daarom ook interessant voor hardlopers

Een prima leven, en toch een intens angstig lichaam

Fabio stond voor een wonderlijke paradox: op papier had hij zijn leven uitstekend voor elkaar. Hij had alles wat hij zich kon wensen: een vriendin, een prettig huis, familie, vrienden en een goede baan. Maar toch kreeg hij intense paniekklachten. Waarom? In Intelligent bewegen verklaart Fabio dit als volgt: hij luisterde niet naar zijn lichaam, en behandelde het als een soort slaaf die moest doen wat hij wilde. Tot zijn lichaam zich ging verzetten in de vorm van doodsangsten.

Fabio's oplossing was om naar zijn lichaam te gaan luisteren. Voortaan behandelde hij het als een vriend. Hij ging luisteren naar, en samenwerken met zijn lichaam. Dit noemt hij intelligent bewegen, en volgens hem is het de oplossing voor veel mensen. De meeste hardlopers noemen het positieve effect van hardlopen op hun geest, maar Fabio gaat nog een stapje verder. Volgens hem kun je lichaamsbeweging actief inzetten om jezelf te ontwikkelen op allerlei gebieden. Wil je bijvoorbeeld assertiever worden? Dan kun je daar volgens hem beweging voor gebruiken.

Fabio over zijn boek

In onderstaand boek vertelt Fabio kort waar het allemaal om draait! Bovendien zie je hem hardlopen : )

Intelligent bewegen: ons lichaam is liever lui dan moe

Ons lichaam is weliswaar gemaakt om te bewegen, maar evolutionair gezien alleen als het écht moet oftewel als er levensgevaar dreigt, schrijft Fabio. Bijvoorbeeld omdat je anders wordt aangevallen door een enge dinosaurus. Anno 2019 is de noodzaak om te bewegen er amper. Ons lichaam is liever lui dan moe, en wil bovendien zoveel mogelijk energie bewaren. Dat zit diep ingebakken. Geen wonder dat het veel fijner voelt om op de bank te hangen dan te gaan hardlopen.

Onze diepe dierlijke systemen willen eigenlijk maar 3 dingen volgens Fabio:

 • Plezier opzoeken, zoals seks en eten
 • Pijn vermijden
 • Dingen doen met de minst mogelijke moeite

Pas dat maar eens op hardlopen toe. Zeker als je net begint is hardlopen vaak niet bepaald plezierig. Het kan bovendien leiden tot pijnklachten, en moeite kost het zeker! Geen wonder dat je lichaam niet staat te trappelen. Fabio zegt:

'Krachtige, oeroude mechanismen werken op dit gebied in jouw nadeel, want we hoeven niet te bewegen om te overleven en onszelf voort te planten. De noodzaak om te bewegen is verdwenen. Fysieke doelen, zoals het bekende afvallen, worden door het lichaam niet als directe noodzaak gezien. De lijdensweg weegt niet op tegen de waarde die je aan het afvallen geeft. Het is voor je hersenen simpelweg onvoldoende motivatie.'

Waarom goede voornemens en onze motivatie vaak niet werken!

Dit verklaart volgens Fabio ook waarom het zoveel lopers niet lukt om te blijven lopen. Onze doelen als afvallen, spieren krijgen zijn gewoonweg niet belangrijk genoeg voor ons lichaam. Het zegt van nature 'nee' tegen de inspanning van hardlopen. We zijn immers niet in levensgevaar, dus waarom moeilijk doen?!

De kunst is volgens Fabio dus om een nieuwe hoofdzaak te vinden, die je lichaam wél belangrijk genoeg vind om voor in beweging te komen. En dat is volgens hem het vinden van je ultieme verlangen. Fabio stelt daarom de volgende vraag:

'Wat is op dit moment jouw ultieme verlangen dat binnen drie tot zes maanden werkelijkheid moet worden?'

Wat is intelligent bewegen nou?

Volgens Fabio komen bij intelligent bewegen drie elementen samen in een soort driehoek: mentaal, lichamelijk en emotioneel. Het idee is dat je door intelligent bewegen als mens en persoon kunt groeien! Je kiest een vaardigheid die je wilt trainen, en die ga je integreren in je beweging. Daarbij is het de kunst om rekening te houden met de 3 elementen:

 1. mentaal
 2. emotioneel
 3. lichamelijk

Richt je je bijvoorbeeld alleen op je lichamelijke doel? Dan houd je maar rekening met een derde van wie je bent, en is de kans dat je het niet volhoudt groot.

Bijvoorbeeld: je wilt je vaardigheid om je grenzen aan te geven verbeteren. Dan ga je dat toepassen in je beweging. Bijvoorbeeld door een sport of beweging te kiezen waarbij een beroep wordt gedaan op 'Nee,' zeggen. Bijvoorbeeld boksen. Je kunt intelligent bewegen volgens Fabio ook toepassen voor je verlangen om een goede moeder te zijn.

Hoe kun je intelligent bewegen op hardlopen toepassen?

 • Vind een diep verlangen. Iets waarvoor je innerlijke oermens wél bereid is te lijden. Zo creëer je een intrinsieke motivatie en wordt motivatie van buitenaf minder belangrijk.
 • Laat het idee van presteren los.
 • Loop zonder muziek (Baal...) Volgens Fabio leidt muziek je af van je lichaam.
 • Maak contact met je lichaam tijdens het lopen. Voel wat er gebeurt.
 • Stem je bewegingen af op je ademritme.
 • Loop om een een fysieke en mentale vaardigheid te oefenen. Niet om af te vallen of een bepaalde afstand te halen.
 • Zie elke fysieke gewaarwording als een kans om te verbinden met je lichaam.
 • Doe na een cooling down een 'feeling through'. Ga bijvoorbeeld na het lopen even liggen en richt je aandacht op je lichaam en wat je voelt. In Intelligent bewegen geeft Fabio hiervoor praktische oefeningen.
 • Durf trainingsschema's los te laten en voel wat je lichaam nodig heeft.*
 • Loop zonder gadgets als je aandacht daar veel naartoe gaat, want het leidt dan af van je lichaam.
 • Streef niet naar persoonlijke records.

*Dit vind ik een lastige. Want hoe weet ik nou of mijn lichaam inderdaad rust nodig heeft, of dat het die evolutionaire luiheid is???

Mijn conclusie over intelligent bewegen

Intelligent bewegen is een vlot geschreven boek, dat gebaseerd is op persoonlijke ervaringen én wetenschappelijk onderzoek. Vooral dat laatste geeft het wat mij betreft meerwaarde. Fabio D'Agata biedt een nieuwe kijk op je lichaam en op bewegen die ik aansprekend vind. Eerlijk gezegd ben ik meer een soort drilsergeant naar mijn lichaam toe, dan een vriend.... Het idee om eens wat vaker te luisteren naar mijn lichaam, en dat ik daardoor zinnige dingen zal ontdekken en een prettiger leven krijg klinkt aanlokkelijk.

Al met al raad ik Intelligent bewegen dus aan. Het biedt een nieuwe manier om te gaan hardlopen. Je kunt het bovendien lezen als een informatief boek maar ook gebruiken als een soort zelfhulpboek.

Ga ik na dit boek iets anders doen als hardloper?

Door Intelligent bewegen te lezen ben ik me er op z'n minst bewust van geworden dat ik niet zo aardig over mijn lichaam denk. Ik móet van mezelf hardlopen omdat ik weet dat het goed voor me is. Maar, dat blijkt voor mij wel een uitstekende motivatie die al 18 jaar werkt. Ik heb geen last van motivatieproblemen en dergelijke. Hopelijk betekent dit dat ik dat 'diepe verlangen' dus al heb gevonden. Dat ligt dan bij de uitspraak van de kraamhulp die kwam helpen na de bevalling van mijn vierde kind. Zij vertelde destijds dat ze zo rustig werd van hardlopen. Als moeder van een druk gezin sprak dat me enorm aan. Nog steeds.

Misschien dat ik eens wat vaker ga proberen om zonder muziek te lopen en naar mijn lichaam te luisteren.

Praktische informatie over Intelligent bewegen

Intelligent bewegen kost 20,- bij bol.com.

Intelligent bewegen

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.