Hardlopen in de hitte: mijn oplossing

Geef me wind, regen, sneeuw, gladheid, het maakt me niet uit. Ik ga gewoon hardlopen.

Maar lopen in de hitte?

Dat vind ik echt té afschuwelijk.

Tegelijkertijd wil ik mijn dagelijks looprondje ook niet missen. Dus hieronder mijn nummer 1 oplossing voor hardlopen in de hitte.

Hardlopen in de hitte: mijn oplossing

Sta vroeger op dan de zon. Dat is mijn nr. 1 tip.

Door vroeg te gaan lopen, vermijd je de ergste hitte. 's Ochtends vroeg ik het namelijk meestal nog wel goed te doen buiten. En als je 's ochtends vroeg niet kunt, dan is 's avonds laat een mogelijkheid. Hoewel ik dat zelf niet prettig vind, maar ik ben dan ook echt een 'ochtendloper'.

Op de site zonsopgang.info kun je precies zien hoe laat de zon opkomt, en weer ondergaat.

Verder heb je natuurlijk de gebruikelijke tips voor hardlopen in de hitte

 1. Kleed je luchtig.
 2. Zorg dat je voldoende drinkt.
 3. Smeer je goed in met zonnebrandmiddel.
 4. Kies een route met schaduw. Zie ook Hardlooproute maken.
 5. Pas je tempo aan.
 6. Ga niet op het heetst van de dag hardlopen.
 7. Kies bij extreme hitte voor een andere manier van bewegen. Zo ben ik ooit tijdens een tropische hittegolf, waarbij het zelfs 's ochtends om 7 uur al klam was van de hitte, gaan zwemmen. Zo kwam ik toch aan mijn beweging, en het koele water was een verademing.

Maar als het buiten tropisch warm is, vind ik dat al deze maatregelen maar heel beperkt werken. Daarom pak ik het probleem van hardlopen in de hitte het liefst bij de wortel aan:

Vroeger opstaan dan de zon!

Kun jij goed tegen hardlopen in de hitte?

Similar Posts

2 Comments

 1. Ik ben sinds vorige week begonnen met hardlopen en kreeg meteen de vuurdoop met de hitte???? Gisteren was het natuurlijk erg warm maar omdat ik mijn training echt wilde doen, ben ik pas tegen half 9 gaan rennen. Dat was goed te doen. Maar hier is geen mogelijkheid om te zwemmen of iets dergelijks. En ik wil gewoon sneller worden, dus probeer toch echt mijn trainingsdagen te volgen

  Had wel een bidon mee voor de dorst, al vond ik dat niet fijn rennen. Daar moet ik dus nog wat op zien te verzinnen.

  1. Leuk dat je bent begonnen met hardlopen Kelly! Fijn dat het om half 9 nog goed te doen was. Hoe had je de bidon meegenomen? In je hand? Er zijn speciale gordels die je kunt dragen om drinkbekers makkelijk te vervoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.