Hardlopen en meditatie

mindful hardlopenIn veel van de interviews op Ren mama, ren wordt het genoemd: ‘Als ik ga hardlopen wordt mijn hoofd zo lekker leeg.’

Hardlopen om tot rust te komen

Veel mensen gebruiken hardlopen om (geestelijk) tot rust te komen. Na een lange werkdag kan een rondje hardlopen er voor zorgen dat je gedachten tot rust komen. Toen ik zelf begon met hardlopen was dat één mijn belangrijkste motivaties.

Mediteren om tot rust te komen

Een andere bekende methode om je hoofd tot rust te brengen is natuurlijk mediteren! Maar bijna iedereen die begint met mediteren loopt tegen hetzelfde probleem aan: zo gauw jíj gaat zitten, gaan je gedachtes als een wilde rond rennen! Persoonlijk vind ik het dan ook veel gemakkelijk om te gaan rennen, en op die manier mijn gedachten tot rust brengen.

Rust van mediteren is blijvend, rust van hardlopen niet

Maar toen las ik Running Buddha. Running Buddha is geschreven door Sakyong Mipham. Sakyong Mipham is leider van een wereldwijd netwerk van emditatie- en retraitecentra. En hij is marathon loper. In zijn boek Running Buddha brengt hij hardlopen en mediteren samen.

Wil je je geest témmen, of uitputten?

Mipham vergelijkt onze geest met een wild paard. Mipham erkent dat hardlopen ‘heilzame effecten’ heeft op dat wilde paard, onze geest. Maar dat komt doordat we hem uitputten. Na het hardlopen voel je je rustiger. Want het wilde paard is moe. Maar zodra het weer mee energie krijgt, gaat het weer wild rond rennen. Je bent dus niet de baas over je geest. Je hebt je geest/het wilde paard niet getemd. Vinger omhoog als je dit herkent! En dan moet je dus weer een rondje gaan hardlopen om de geest opnieuw uit te putten. De mentale rust die hardlopen oplevert is dus maar tijdelijk.

Maar de rust die je verkrijgt met mediteren is wél blijvend. Want dan tém je het wilde paard = je geest.

Ik vind dit een fascinerend inzicht! En helaas herkenbaar. Nu wil ik dus echt mijn geest gaan temmen!

Want helaas lijkt mijn geest sprekend op de paarden in onderstaand filmpje…

Over het boek Running Buddha

Mipham schrijft dat hij geen expert is op hardloopgebied. Ook al loopt hij veel marathons. Running Buddha is dan ook vooral een methode om meditatie te integreren bij hardlopen. Je krijgt eenvoudige meditatie instructies die je kunt gebruiken bij het hardlopen. De centrale gedachte is dat beweging goed is voor je lichaam, en kalmte is goed voor je geest. En beide kun je leren!

De makkelijkste meditatie instructie vond ik je aandacht naar je ademhaling brengen. Dat is weinig vernieuwend, maar ik vond Miphams uitleg erg duidelijk. En zijn erkenning dat je geest prompt als een wilde gaat rond rennen vond ik erg helpen.

Naarmate het boek vordert wordt de informatie over meditatie moeilijker vond ik. Eerlijk gezegd kom ik niet veel verder dan het beginnersniveau: concentreren op mijn ademhaling. Maar voor de gevorderde meditatieve hardloper is dit zeker ook interessant.

Running Buddha is een echte aanrader voor de introspectieve hardloper

Running Buddha is een superinteressant boek voor lopers die geïnteresseerd zijn in de mentale aspecten van hardlopen. Verwacht geen trainingsschema’s of tips om sneller te lopen. Het gaat echt over manieren om meditatie te combineren met hardlopen. Als je daar interesse in hebt, dan is dit boek een echte aanrader.

Lees ook mijn post over Headspace!

Praktische informatie

Running Buddha is voor 17,95 te koop bij bol.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.