Hardlopen en kinderen

hardlopen en kinderenKinderen beïnvloeden je als hardloper. Hoe je het ook wendt of keert!

Daarom een post over hardlopen en kinderen!

Hardlopen en kinderen: zwangerschap

Het begint al tijdens de zwangerschap. De eerste maanden heb je nog geen dikke buik. Maar dan kunnen misselijkheid en vermoeidheid in de weg zitten. Het tweede trimester is meestal de periode waarin je conditie het beste is. Je buik zit nog niet in de weg, en je bent niet langer zwak, ziek en misselijk. Maar dit zijn natuurlijk maar algemeenheden. Iedere zwangerschap en iedere vrouw is anders. En zelfs bij één en dezelfde vrouw is geen zwangerschap hetzelfde. Mijn vijf zwangerschappen waren tenminste allemaal heel anders!

Er zijn vrouwen die met een negen maanden buik nog een marathon lopen. En er zijn vrouwen die vanaf het blauwe streepje op de zwangerschapstest helemaal klaar zijn met hardlopen. Maar hardlopen tijdens je zwangerschap mag in principe dus wel.

Hardlopen en kinderen: baby

Voor de uitvinding van de hardloop buggy betekende een baby voor veel vrouwen huisarrest.Voor mij in ieder geval wel. Er waren dagen dat ik echt met smart zat te wachten tot mijn man eindelijk thuis kwam, zodat ik kon gaan hardlopen. Als je één kind hebt, dan biedt een babyjogger veel vrijheid. In mijn geval had het weinig geholpen, want ik had er vijf. En allemaal in een leeftijd waarin ze onbetrouwbaar en gevaarlijk waren!

Als je geluk hebt is er een hardloopvereniging waar ze ook kinderopvang bij bieden. Of je zou zelf het initiatief kunnen nemen om dit op te zetten. Dat bijvoorbeeld elke week één van de moeder op de kleintjes past, terwijl de anderen rennen. Soms moet je hardlopen en kinderen zelf mogelijk maken.

Hardlopen en kinderen

Op een gegeven moment wordt hardlopen en kinderen dan toch wat gemakkelijker! Je kinderen gaan bijvoorbeeld naar school, en dat biedt de vrijheid om ook overdag te gaan hardlopen. Kan je kind eenmaal fietsen, dan kun je er zelfs een gezellig moeder-kind uitje van maken. Jij hardlopen, en je kind op de fiets er naast.

Je kind als loopmaatje

Uiteindelijk kan je kind zelfs een heus loopmaatje worden. Hardlopen en kinderen zijn een heel natuurlijk combinatie. En als je kind het leuk vindt, kun je hem gerust met je laten meelopen. Maar er zijn wel een aantal belangrijke do's en don'ts als het gaat om hardlopen en kinderen:

  • Let goed op je kind: het is belangrijk dat het niet teveel is voor je kind.
  • Loop bij voorkeur op een natuurlijke ondergrond met je kind: bos en zandpaden beperken risico op gewrichtsklachten
  • Zorg dat je kind goede schoenen draagt.
  • Luister onderweg goed naar je kind.

Lees voor meer informatie mijn artikel over kinderen en hardlopen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.