Hardlopen en dementie

hardlopen en dementie
Je persoonlijk BDNF/bodyguard tegen dementie!
Houd hem fit!

Hardlopen is goed voor de gezondheid. Ik denk dat er zo langzamerhand niemand meer is die dat níét weet.

De boodschap is luid en duidelijk. Hardlopen zorgt voor een lagere bloeddruk, en lager cholesterol. Het is goed voor hart- en bloedvaten en het helpt bij depressie.

Link tussen hardlopen en preventie van dementie

Nu is er zelfs bewijs van een link tussen hardlopen en dementie. Mijn oma werd dement. Toen ik een jaar of twaalf was ging ze naar een verpleeghuis. Daar at ze Kaapse viooltjes, en doolde de hele dag rond. Op het laatst herkende ze niemand meer. Sterker nog, ze wist niet eens meer wie ze zélf was.

Dus ik heb gezien wat dementie met iemand kan doen. Het is een ontluisterende aandoening. Ik heb me vaak afgevraagd of mijn oma daar ergens nog was. Was ze nog dezelfde persoon? Of veranderde de dementie wie ze was? Ik weet het nu nog niet.

Hardlopen om je hersenen gezond te houden

Als er iets is dat ik kan doen om het risico op dementie zo klein mogelijk te maken, dan doe ik dat. Dus ik was blij te lezen dat lichamelijke beweging goed is voor de gezondheid van je hersenpan. Hardlopen is dus niet alleen goed voor de gezondheid van je lichaam in het algemeen. Het beschermt ook je hersenen. Maar hoe doet het dat?

Sporten verhoogt je BDNF levels

De verklaring ligt in het proteïne BDNFbrain-derived neurotrophic factor. Dit proteïne  beschermt tegen de afbraak van je hersencellen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer veroorzaakt.

Mensen met dementie hebben minder BDNF. Als je genoeg beweegt, kun je je BDNF levels wel twee tot drie keer verhogen. Carl Cotman, een wetenschapper, noemt BDNF zelfs 'kunstmest voor de hersenen.'

Je kunt BDNF zien als een bodyguard tegen dementie. En je wilt natuurlijk wel een stevige, sterke bodyguard. Eentje die goed gezond is. En de beste manier om je bodyguard fit te houden is door te sporten.

En er is geen sport zo effectief en laagdrempelig als hardlopen!

Similar Posts

One Comment

  1. Dement ben ik gelukkig niet, maar het is wel een schrikbeeld, mijn vader was het en daar heb ik ook drama's mee meegemaakt. Ik kan wel onderschrijven dan rennen een positief effect heeft op je hersenen zodat je mood beter wordt, niet alleen doordat je tevreden bent door het rennen, maar doordat er iets met je hersenen gebeurt.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.