Hardlopen en de eikenprocessierups

Hardlopen en processierups

Het valt deze weken niet mee om hardloper te zijn! Tropische temperaturen maken voor veel mensen het hardlopen onmogelijk. Ik heb zelf tenminste echt een keer overgeslagen, wat ik echt helemaal niet prettig vind. Daarnaast is het ook nog eens het seizoen van de agressieve buizerds die hardlopers aanvallen en de eikenprocessierups!

Wat een gedoe!

De eikenprocessierups en hardlopers

De eikenprocessierups is een vervelende rups die graag op eiken gaat zitten. Het probleem van de eikenprocessierups is hun minuscule haartjes, die ook wel brandharen worden genoemd. Die haartjes van de eikenprocessierups waaien rond en zorgen voor huidirritatie, zoals jeukende bultjes en prikkende ogen. En sommige mensen krijgen ook last van hun luchtwegen. Als je langs eiken loopt met daarop eikenprocessierupsen, dan loop je als loper dus risico dat je in contact komt met die brandhaartjes en overal jeuk krijgt en een branderig gevoel.

Maar ook als er geen eikenprocessierupsen op een boom zitten, kan het zijn dat de haartjes er rondwaaien vanaf andere bomen. Dus 'gewone' eikenbomen hoeven niet te betekenen dat er geen haartjes rondzweven van de eikenprocessierups.

Hardlopen met tights en lange mouwen vanwege de eikenprocessierups dan maar?

Nou zou een simpele oplossing kunnen zijn om hardloopkleding te dragen met lange mouwen en lange pijpen en met een petje op. Op die manier vermijd je contact van de haartjes met je huid. Maar dat is ook niet echt een optie, want het is tropisch warm buiten! Dus dan ben je weliswaar een beetje beschermd tegen de eikenprocessierups, maar dan ga je misschien van je stokje door de hitte. Zoals ze in het Engels zeggen:

'You're damned if you do, damned if you don't.'

De buizerd en hardlopers

En dan hebben we natuurlijk nog de buizerd! Deze roofvogel heeft in deze tijd van het jaar de onhebbelijke gewoonte om onschuldige hardlopers aan te vallen. Het beest bedoelt het niet verkeerd: buizerds willen gewoon hun nest met jongen beschermen. Maar als hardloper is het eng, bedreigend en soms zelfs pijnlijk als de buizerd tegen je hoofd aanvliegt.

Eén van de adviezen voor hardlopers en buizerds is om geen felle kleding te dragen, want dat ziet een buizerd als een teken van gevaar. Maar dat maakt je als hardloper weer kwetsbaarder voor het verkeer: je bent immers minder snel zichtbaar. Ook hier geldt dus:

'Damned if you do, damned if you don't.

Het probleem in beeld

In onderstaand filmpje zie je de vervelende eikenprocessierups in beeld:

Oplossingen tips voor hardlopers m.b.t. de eikenprocessierups

  • Vermijd wegen waar de eikenprocessierups gespot is. Je herkent eikenbomen met de rups makkelijk aan de hand van linten.
  • Draag kleding die je lichaam zoveel mogelijk bedekt.
  • Was je kleding op 60 graden om de brandhaartjes uit je hardloopkleding te verwijderen.
  • Ga in plaats van hardlopen zwemmen of ga binnen op de loopband.
  • Er wordt ook geadviseerd om duct tape op de jeukende plekken te doen, en die er vervolgens af te trekken. Op die manier zou je de brandhaartjes verwijderen.
  • Heb je last van jeuk? Zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Je kunt dit gewoon zonder recept kopen bijvoorbeeld online bij Drogisterij.net.


Op thuisarts.nl vind je meer verantwoord medisch advies.

N.B. Momenteel is de eikenprocessierups daar het meest gebruikte zoekwoord!

Samenvattend

In deze periode van het jaar kun je als hardloper problemen krijgen, die je normaliter niet hebt. Ik heb het over aanvallende buizerds, tropische hitte en de eikenprocessierups. Gelukkig is het allemaal maar tijdelijk en gaat het vanzelf weer voorbij.

De grootste overlast van de eikenprocessierups is in mei, juni en juli. In juli stopt ook de broedperiode van de buizerds. Deze speelt zich af in de periode april tot juli.

Heb jij ook last van de eikenprocessierups als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.