Debora rent

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij, en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit twaalfde portret maken we kennis met Debora!

Debora (30) is moeder van een vierjarige dochter, en een tweejarige zoon. Debora gaat haar huidige woonhuis, een oud huis bij een molen, verruilen voor een nieuwbouwhuis. Door alle drukte rondom de bouw, en aanstaande verhuizing, is hardlopen een luxe geworden. Maar als het kan geniet ze er van.

Hoe ben je begonnen met lopen?

Het echte lopen heb ik opgepakt op achttienjarige leeftijd, in mijn studententijd. Voor die tijd vond ik een rondje van een kwartier al heel behoorlijk, maar in Wageningen trok ik daar mijn schoenen niet meer voor aan. De buurt leent zich daar uitstekend voor: bossen, Grebbeberg en Wageningse Berg, Binnenveld en uiterwaarden.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Voor ik studeerde was volleybal mijn lust en leven, maar toen ik op kamers ging vond ik de vrijheid zo heerlijk, dat ik mij niet weer wilde vastleggen aan twee keer trainen op vaste avonden, en dan 's zaterdags ook nog een wedstrijd.

Hardlopen is lekker solitair, heerlijk van de vroege ochtend tot de late avond, het kan bijna overal en is het meest efficiënt: in een half uurtje lopen, deur tot deur, train je meer dan een uur fietsen of een uur in de sportschool. Bovendien heeft een sportschool twee nadelen: je moet er naar toe, en je bent er binnen!

Hoeveel uur per week loop je? Frequentie?

Ik loop maar half zoveel als ik wil, één tot twee keer per week vijtig minuten. Deze frequentie moet nodig weer omhoog, maar dat zal wel goedkomen als ons huis af is.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Natuur (liever x100)

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik wil weer terug naar mijn halve marathon niveau van voor de kinderen, maar heb daar geen speciale planning voor.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik ben van fervent alleenloper, voorzichtig in groepen gaan lopen. Op een gegeven moment hadden we zelfs een echte loopgroep (mijn vader, zusje, man, vriendinnen). Toen de verschillende leden verschillende kinderen kregen, was het daarmee gauw gebeurd. Maar nog steeds wissel ik alleen lopen graag af met een groep(je).

Nadelen van lopen in een groep

Ik ben er tijdens die groep achter gekomen dat de vrouwen in die groep vooral voor het sociale aspect liepen. Niet zozeer om het kletsen, maar het aardig voor elkaar zijn, het achterblijven bij de achterblijvers. De mannen hadden daar veel minder last van en liepen gewoon heerlijk hun eigen tempo.

Voordelen van lopen in een groep

Afgezien hiervan vind ik het veel voordelen hebben:

  • Je motiveert elkaar,
  • Je onderhoudt je sociale contacten terwijl je lekker rent
  • Je haalt soms meer uit jezelf dan als je altijd alleen loopt

Naast lopen in een groep, of alleen, is het ook heerlijk om te lopen met een hond. Je hebt de hele tijd iets te kijken onderweg, loopt ongemerkt iets harder dan je normaal zou doen, en er is niks zo leuk als een hond blij maken dat ie mee mag een eind rennen.

Bovendien heb je dan een goede afleidingsmanoeuvre als er onbekende honden op je afkomen: die reageren direct op je hond en niet meer op verleidelijke kuiten: 'If you can't beat them, join them.'

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Het gevoel erna.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee, beide redenen wegen even zwaar. Hoewel, ik ben er ooit mee begonnen om een strak lijf op te lopen. Deze reden heb ik opgegeven...

Wat betekent hardlopen voor jou?

Ik ben een leuker mens, leukere moeder als ik regelmatig loop. Maar om diezelfde mensen, en kinderen, in de steek te laten om te gaan lopen, kost mij vaak wel moeite. Maar de vrijheid, de rust, en overal de weg leren kennen: heerlijk! Ik zou niet meer zonder willen, en kan me geen sport voorstellen die dat ook oplevert.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Hardlopen heb ik geleerd door gewoon maar wat te doen, en zo sta ik ook in het moederschap. Toch heb ik het gevoel daar minder controle over te hebben dan over het lopen, al levert het soms ook veel bevredigender resultaten.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Als ik regelmatig loop, ben ik energieker en daarmee ook op m'n leukst als moeder. Hoewel, als ik eens lekker rustig zit en niet weg hoef van mijzelf, kunnen zij en ik daar ook wel van genieten.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Misschien later, als ze wat groter zijn. De oudste is nu net zover dat ze af en toe mee wil fietsen als ik loop. Maar eigenlijk vind ik voor kinderen een teamsport ook heel erg leuk, dus vraag het me over tien jaar nog maar eens.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ik doe wel mee aan georganiseerde lopen, maar niet aan wedstrijden. Nadeel van die georganiseerde lopen is dat er soms erg veel mensen aan mee doen. Voordeel is dat je nog eens op plekken komt waar je anders nooit zou zijn geweest, en ik heb tijdens deze lopen mijn verste afstanden óóit gehaald. Met dank aan het publiek, en de andere lopers.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Iets wat koste wat kost voorkomen moet worden.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Nooit! Ik loop het liefst met zo min mogelijk aan of op mij, alle gadgets laat ik graag thuis en ik luister liever naar de vogeltjes en of ik mijn voeten een beetje luchtig neerzet, dan naar de piepjes van een hartslagmeter of muziek.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Door Ren mama, ren! ooit op het idee gebracht en meteen er één aangeschaft: wat een uitvinding! Het kleedt zo heerlijk af en ik voel me supervrouwelijk.

Tot zo ongeveer 50 minuten. Daarna niet meer, want dan ga ik van ellende wijdbeens lopen. Het broekje dat er aan vast zit is gewoon net iets te kort voor mijn benen, dus ik gebruik het alleen voor de kortere afstanden.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Het kopen vind ik minder erg dan het daarna inlopen. Maar ik loop mijn oude dan ook zo af, dat die echt niet meer fijn zitten. Dan is het kiezen tussen de oude zonder vering, of de nieuwe die mij en mijn voetjes nog niet kennen.

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Nee. Als ik er één in handen krijg misschien, maar ik zal het niet speciaal kopen. En daar heb ik eigenlijk geen reden voor.

Favoriete sportschoenen?

Sorry, maar ik weet mijn huidige merk niet eens.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Soms lijkt het moederschap er een stuk makkelijker door, en soms is het een heerlijke uitvlucht uit datzelfde moederen. En als je het dan wil gaan doen, denk er niet te lang over na of ga het niet uitstellen omdat je je gezin niet alleen wil laten: dat kost enorm veel energie. De tijd die het daadwerkelijk kost, is echt niet veel, en vaak krijg je bij terugkomst te horen 'Ben je nu al terug'?

Meer lezen van Debora?

Bezoek dan haar blog Bij de molen

Similar Posts

One Comment

  1. Heel erg bedankt Nicole, het was leuk om mee te werken en eens na te denken over lopen, meestal doe ik maar gewoon wat. Loop ze deze week!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.