De hardloper en haar badkamer

badkamer
Van hardlopen word je dorstig ; )

Als hardloper ben ik dol op onze badkamer. Niet omdat onze badkamer nou zo leuk is, maar omdat daar mijn beloning wacht! Een heerlijke warme douche.

Er gaat niets boven een douche nadat je flink gerend hebt, en zweterig thuis komt. Maar zorg er altijd wel voor dat je hartslag en lichaamstemperatuur weer gewoon zijn voordat je de badkamer in rent. Dan doe je door bijvoorbeeld het laatste stukje van je looprondje rustig te wandelen en een cooling down te doen.

Maar wist je dat de badkamer ook gebruiken om nog wat crosstraining te doen?!

Crosstraining in de badkamer

  • Doe squats terwijl je je haar wast.
  • Heb je conditioner in je haar gedaan en moet je het  laten intrekken? Gebruik die tijd om je dijen te trainen. Ga met je rug tegen de badkamer muur staan, en doe alsof je gaat zitten op een niet bestaande stoel. Voel je spieren sterker worden.
  • Scheer je altijd je benen onder de douche? Train dan de spieren van je romp door je been in de lucht te houden terwijl je het scheert. Pas wel op voor slipgevaar!
  • Wil je zeker weten dat je rug schoon is? Doe een paar push-ups op de vloer van de badkamer, en positioneer jezelf zo dat het water op je rug klettert!
  • Poets je tanden op één been en train zo je evenwichts spieren. Is dit geen probleem voor je? Maak het dan wat lastiger door op je tenen te gaan staan.
  • Heb je een wc in je badkamer? Terwijl je zit kun je mooi even je armen stretchen. Leg één voor één je arm over je hoofd, en rekken maar.

Douchen na het hardlopen

Zoals ik al zei is een douche na een flinke workout heerlijk. Maar ik heb gemerkt dat als het buiten heel erg koud is, het beter is even te wachten met naar de badkamer te gaan. Want als je uit de kou komt, en je springt meteen onder een warme douche, kun je flinke jeuk krijgen. Dat komt omdat door de warmte je bloedvaten uitzetten, die door de kou juist waren samengetrokken. De overgang is dan als het ware te abrupt. Het is beter even te wachten tot je lichaam een beetje is opgewarmd.

Koude of warme douche in de badkamer?

Als je in de badkamer staat kun je kiezen voor een warme of koude douche. Beide hebben hun voordelen. Een warme douche bevordert je bloedsomloop en heeft een ontspannend effect op je lichaam. Het bloed gaat weg van je organen, en naar de huid. Een koude douche doet precies het tegenovergestelde!  Je lichaam reageert op de kou door het bloed juist weg te halen van je huid en stuurt het naar je interne organen om die lekker warm te houden. En dat is gunstig voor het herstel van je spieren.

Je kunt een warme en koude douche ook afwisselen als je het kunt opbrengen.

IJsbad

Heb je een badkamer met bad? Dan kun je ook een ijsbad nemen. De gedachte achter een ijsbad is een sneller herstel van je spieren. Dus minder spierpijn na een inspannende work-out. De intense kou versnelt de afvoer van afvalstoffen en melkzuur die je lichaam heeft opgebouwd tijdens het hardlopen.

Maar niet iedereen gelooft er in.

Douche jij na het hardlopen?

Similar Posts

3 Comments

  1. In november begon ik met koud douchen. Heel onprettig in het begin, maar ik hield vol. Nu weet ik niet beter en ga niet meer terug naar warm. Het is heerlijk om jezelf weer van binnenuit op te warmen.

    Warm water verwijdert het natuurlijke vetlaagje van haar en huid. Jarenlang had ik na het douchen een droge huid. Sinds ik met koud water douche, heb ik daar geen last meer van. Ik was mijn haar nog maar één keer in de 3 weken.

    1. Hoi Hans,

      ik herken het probleem van de droge huid. Daarom gebruik ik altijd bodylotion na het douchen. Een koude douche heb ik tot nu toe niet kunnen opbrengen. Dus petje af!

  2. Na een lange duurloop een bad, anders een douche, ook wel afhankelijk van de tijd. Ik gebruik geen zeep en doe regelmatig olie in het bad.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.