bewegen op muziekBewegen op muziek!

Een tijdje was het een heuse, aparte tak van sport, Bommen genaamd. Bommen stond voor Bewegen Op Muziek en het werd in diverse sportscholen aanbevolen. Het leek op een vorm van jazzballet, steps en conditietraining. Ik vond het redelijk te doen, omdat de pasjes niet al te moeilijk waren. Maar weet je wat pas echt fijn bewegen is op muziek? Hardlopen op muziek! Simpelere passen zijn er niet: je hoeft alleen maar de ene voet voor de andere te zetten, op het ritme van de muziek. Muziek inspireert, motiveert, en verhoogt je tempo. Wat wil je nog meer!

Bewegen op muziek: verschillende vormen

Er zijn natuurlijk vele manieren om te bewegen op muziek. Ik zet ze op een rijtje:

 • Disco dansen
 • Hiphop
 • Streetdance
 • Stijldansen
 • Bommen
 • Jazzballet
 • Yoga
 • Spinning

De lijst kan vast nog veel langer, maar het mag duidelijk zijn dat bij veel sporten gebruik gemaakt wordt van muziek. En dat komt dus omdat, zoals ik al eerder schreef, muziek heel motiverend werkt. Misschien herinner je je nog wel de zweterige videoclip van Olivia Newton John waarin ze in een sportschool is, en op hese toon zingt: 'Let's get physical, physcial, I wanna get physicaaaaal!'

Maar de makkelijkste manier van bewegen op muziek blijft natuurlijk hardlopen.

Bewegen op muziek

Over hardlopen op muziek zijn de meningen verdeeld. Het is zelfs een beetje een gevoelig onderwerp met heuse voor- en tegenstanders. Je kunt het bijna vergelijken met thema's als wel of geen fopspeen voor je kind of fles- versus borstvoeding!

Tegenstanders van lopen op muziek vinden dat je tijdens het lopen genoeg hebt aan je gedachten, en je omgeving. En ze noemen lopen op muziek bovendien gevaarlijk. Persoonlijk vind ik dat een mooie zienswijze, en stiekem zou ik eigenlijk ook best zo'n loper willen zijn. Maar ik heb een stemmetje in mijn hoofd dat gaat zeuren, en dingen zegt als: 'Wat is dit saai!' en 'Mag ik al stoppen?' Door naar muziek te luisteren snoer ik dat stemmetje effectief de mond. Terwijl ik naar de muziek luister vliegen de kilometers vanzelf voorbij. Mijn favoriete muziek genre is Country and Western, en dat is een stijl waarin vaak liedjes worden verteld. Ik vind het heerlijk om daar naar te luisteren.

De populaire podcasts van Start to Run van Evy Gruyaert maken overigens ook gebruik van muziek.

Hardlopen op muziek: oortjes

Om tijdens het hardlopen naar muziek te kunnen luisteren heb je twee dingen nodig: een iPod/mp3-speler of een smart phone en natuurlijk oortjes. Er zijn diverse oortjes op de markt en ook heuse koptelefoons. Ze variëren enorm in prijs. Oortjes van een officiële iPod kost zo rond de 30 euro, maar ik heb oortjes van de Zeeman voor 2,99 van het merk Maxell, die me ook prima bevallen. Het meest belangrijke aan oortjes tijdens het hardlopen is dat ze niet uit je oren vallen!

Je hebt bijvoorbeeld ook oortjes, die met een soort klem om je oren worden bevestigd. Die worden ook wel speciale hardloop oortjes genoemd.

Waar koop je oortjes voor hardlopen op muziek?

Je kunt echt overal oortjes kopen eigenlijk! Ik noem er een aantal:

 • Speciale hardloopwinkels
 • Free Record Shop
 • Hema
 • Kruidvat heeft ze ook regelmatig in de aanbieding
 • Aldi en Lidl hebben net als de Kruidvat vaak aanbiedingen
 • Zeeman

Hardlopen op muziek: verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf van muziek tijdens het lopen te voorzien. Ik ben begonnen met een draagbare cd-speler! Echt waar. Ik droeg zo'n groot rond ding met me mee, met een cd er in, en ik vond dat ook nog prima lopen. Dat kan ik me nu niet meer goed voorstellen. Ik ben de vrijheid die een iPod of smartphone biedt, gaan waarderen.

Ik heb een tijdje een heel klein mp3-spelertje gehad van de Aldi, die ik voor zo'n 20 euro kost. Hij was heel simpel in het gebruik, maar je kon bijvoorbeeld niet zien op het schermpje welk nummer er speelde, want er was geen schermpje! Daarna kocht ik op marktplaats een iPod voor 45 euro, waar ik heel lang veel plezier van had. Ook omdat ik die kon combineren met de Nike sensor, en zo kon meten hoeveel kilometer ik had afgelegd. Maar het fijnst vind ik nu toch mijn Samsung smartphone. Die gebruik ik om onderweg naar muziek luisteren, en dankzij de Runkeeper app houd ik alsnog mijn kilometerstand bij.

Hardlopen op muziek: welke muziek is geschikt?

Welke muziek is nou geschikt om op te hardlopen? Hoewel er vast bepaalde liedjes en muziekstijlen zijn die optimaal zijn om op te lopen, denk ik eerlijk gezegd niet dat Country and Western muziek daar bij hoort. Maar ik loop er heerlijk op. Wat die vraag betreft vind ik dus eigenlijk gewoon de muziek waarbij je fijn voelt. Er zijn diverse websites met gratis hardloopmuziek.

Beat Per Minute

Toch zijn er wel wat algemene tips die je kunt gebruiken voor de juiste hardloopmuziek. Zzo schijnt het ideale hardloopnummer een beat van tussen de 120 en 140 Beats Per Minute te hebben. Ben je iemand die graag 'op hartslag' traint, en je wilt bijvoorbeeld een hartslag van 130 slagen per minuut, kies dan een nummer met 130 BPM! Zo maak je hardlopen op muziek het effectiefst.

hardlopen op muziek

Powersong

Toen ik nog mijn iPod gebruikte in combinatie met de Nike Sensor kon ik een speciale Powersong instellen. Een powersong is een lied waarvan je weet dat het je motiveert, en uit een eventueel dal trekt. Op een moment dat je het even helemaal gehad hebt, druk je op een knopje en acuut gaat je powersong dan spelen. Ik vind het een leuk idee, en mijn huidige powersong zou Is this the way to Amarillo zijn! Daar kan ik gewoon niet bij stil blijven staan.

Hardlopen op muziek tijdens loopwedstrijden

Ook hier zijn de meningen over verdeeld, maar persoonlijk lijkt het mij niet zo handig. Je loopt toch met een heleboel mensen, en door oortjes in je oren te doen sluit je je op dat moment toch af voor je omgeving. En een loopwedstrijd is toch ook een sociaal gebeuren. Persoonlijk zou ik tijdens een loopwedstrijd dus geen muziek gebruiken tijdens het lopen. Maar ik doe dan ook nooit mee  aan loopwedstrijden, want ik ben geen fan van grote evenementen.

Hardloopmuziek

Waar vind je muziek om op te lopen? Op Rockmyrun kun je gratis verschillende genres playlists downloaden die allemaal geschikt zijn om op te hardlopen.

En spotify biedt onderstaande playlist aan:

Maar je kunt natuurlijk ook via je smartphone naar de radio luisteren. Dat doe ik altijd op donderdagochtend: dan luister ik graag naar Radio Gelderland, en word ik getrakteerd op muziek die ik misschien zelf niet zou hebben uitgezocht, maar die soms toch best leuk is.

De ultieme hardloopmuziek: Rocky theme

Als afsluiter een youtube video van een lied dat wereldwijd als een van de meest inspirerende hardloopliedjes wordt gezien: de Rocky theme song!


Reacties

Bewegen op muziek — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>