Als moeder het goede voorbeeld geven

Als moeder het goede voorbeeld geven

Dertien jaar geleden, toen ik nog volop 'in de kleine kinderen' zat schreef ik onderstaande blogpost over als moeder het goede voorbeeld geven. Mijn oudste dochter was toen 12, en mijn jongste zoon 4. Het fijne aan een blog is dat je jaren later kunt zien wat er terecht kwam van bepaalde dromen en doelen.

Daarom hieronder eerst mijn post uit 2007 met daarna een update anno 2020!

Als moeder het goede voorbeeld geven

Stiekem hoop ik met mijn hardloop-praktijken de kinderen een goed voorbeeld te geven. Ik bedoel maar, zo'n sportieve moeder die om de dag gaat rennen, moet toch een bepaalde norm neerzetten bij die lui?

Mijn cadeau als moeder, aan mijn kinderen

Graag geef ik ze hardlopen cadeau als middel tegen somberheid, als middel voor zelfvertrouwen, innerlijk evenwicht en als methode om zichzelf te hervinden. Het is 1 van mijn betere cadeau's aan de kinderen! Al zeg ik het zelf.

En dat zal ook wel moeten, want niemand anders zegt het.

'Ga jij later ook om de dag hardlopen?'

Toen ik op een dag hoopvol aan Maartje vroeg: 'Hee Maartje, word jij later net zo goed als mij? Dat je ook om de dag gaat hardlopen, en heel gelukkig wordt?' (Met dit soort cadeau's moet je een beetje hoog inzetten.)

'Nee', zei Maartje kordaat, 'want ik vind hardlopen Stom.'

Toen heb ik eerst zelf nog maar een blokje om gerend om Maartje te laten zien hoe goed ik met teleurstellingen omga.
Als cadeau.

Hoe is het 13 jaar later?

Destijds kreeg ik van de kinderen weinig positief feedback wat betreft hardlopen. Maar dat heeft me er gelukkig niet van weerhouden om te blijven hardlopen. Behalve dat ik met hardlopen als moeder het goede voorbeeld wilde geven voor een gezonde leefstijl, liep ik namelijk ook voor mezelf. Om gezond te blijven en mentaal en emotioneel in balans.

Ik vind het moederschap vaak helemaal niet makkelijk, en ik denk echt dat hardlopen een enorme rol heeft gespeeld in 'niet gillend gek worden'.

Destijds liep ik om de dag, maar anno 2020 loop ik elke dag behalve zondag. Dat is dus meer geworden. Elke dag hardlopen bevalt mij uitstekend. Op zondag loop ik niet om mijn lichaam niet te overbelasten. Maar dan ga ik 's avonds dansen met mijn man.

En hoe zit het met de kinderen?

En hoe zit het met mijn kinderen? Heb ik ze kunnen inspireren om te gaan hardlopen? Drie van mijn kinderen hebben wel eens hardgelopen. Mijn oudste zoon in ruil voor een abonnement op het spelletje Runescape. Ik redeneerde als volgt:

'Ik kan voor een sportclub betalen, of betalen voor een abonnement op Runescape met als voorwaarde dat hij 3 keer per week gaat hardlopen.'

Dit werkte uitstekend! Mijn zoon deed dit braaf, en we waren allebei blij met deze oplossing. Nog steeds gaat mijn zoon wel eens hardlopen voor  zijn conditie, hoewel het van mij wel wat vaker zou mogen...

Mijn jongste dochter heeft hardlopen met Evy geprobeerd, en is een paar keer met mij meegegaan. Maar regelmatig hardlopen doet ze helaas niet. Mijn jongste zoon gaat zo nu en dan hardlopen. Mijn oudste dochter Maartje, dezelfde als in de de blogpost van dertien jaar geleden, heeft hardlopen nooit geprobeerd. Maar zij gaat nu wel dagelijks sporten in de sportschool!

Mijn conclusie

Mijn conclusie is dat mijn kinderen weliswaar niet persé veel of vaak hardlopen, maar dat de boodschap dat beweging belangrijk is voor je mentale en lichamelijke gezondheid wel degelijk is aangekomen!

Daar ben ik heel blij mee.

In die zin heb ik dus zeker wel het gevoel dat mijn poging om als moeder het goede voorbeeld te geven effectief is geweest.

Similar Posts

One Comment

 1. Hoi Nicole,
  Leuk dat je even op mijn blog langskwam. Heb net de stukjes van jou zitten lezen en je schrijft leuk hoor! Herkenbaar ook.
  Heb je echt met Ot in een draagdoek hard gelopen?? Dan zal 't zonder hem helemaal wel een makkie zijn 😉
  'k Hou je in de gaten...
  Groetsels,
  Carla (momenteel met stijve nek dus absoluut niet mobiel meer...aargh!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.