Fit & gezond met Evy Grueyaert: boek review

Toen ik 11 jaar geleden schoorvoetend aan mijn hardloopcarrière begon deed ik dat met behulp van een beginnersschema uit het Engelse boek Running for Women. Dat schema was de sleutel tot succes: elke loop had een duidelijk begin en einde, en gaf me houvast. Als ik had gedaan wat het schema voorschreef, dan was ik ook echt klaar.

Evy van Gruyaert schema’s

Veel mensen die nu beginnen met hardlopen doen dat eveneens met behulp van een schema, en een naam die ik steeds weer tegenkom in logjes van enthousiaste, beginnende hardlopers, is die van Evy Gruyaert. Ik kende deze Evy helemaal niet, maar uit de enthousiaste verhalen te horen, weet ze wat ze doet.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Fit en gezond; wandel, loop en fiets je fit in 10 weken met Evy Gruyaert, zag liggen pakte ik het onmiddellijk en rende er mee naar de uitleenbalie.

Het eerste wat me opviel is dat Evy nog heel jong is, en knap bovendien. En hoe krijgt ze die pony zo netjes naar beneden?!

Opbouw van het boek

Fit en gezond bestaat uit 10 hoofdstukken, en elk hoofdstuk is 1 week van een trainingsschema. Er is een trainingsschema voor wandelen, hardlopen en fietsen. Ideaal dus om te volgen. Je kunt dan volstaan met 1 hoofdstuk per week, en het boek in 10 weken rustig doorwerken!

De inhoud van de hoofdstukken op een rijtje:

  1. Algemene informatie over de voordelen van sporten, motivatie, de juiste kleding etc.
  2. Recepten met foto’s van gerechten
  3. Trainingschema’s voor wandelen, fietsen en hardlopen
  4. Logjes van Evy
  5. Foto’s van Evy

Wandelen beter resultaat dan ‘blokje joggen’?

Sommige beweringen van Evy betwijfel ik een beetje, zoals haar steling dat een uurtje flink wandelen betere resultaten geeft dan een ‘blokje joggen’. Wellicht doelt ze op het feit dat als je wilt afvallen het belangrijk is in je aerobe zone te blijven, maar dat doe je met een ‘blokje joggen’ denk ik ook.

Typisch Belgisch

Het is duidelijk merkbaar dat Evy Belgisch is, door het soms typisch Belgisch woordgebruik, zoals: ‘Heb je nood aan,’ of het voordeel van laagjes dragen omdat je die makkelijk kunt ‘uitspelen’. Maar eigenlijk geeft dat het boek wel karakter!

Gebakken lucht

Het boek is geschreven om te motiveren. Dat veroorzaakte bij mij een zekere ‘motivatiemoeheid’. Het is net als bij Emiel Ratelband: op een gegeven moment denk je: ‘Jaja, doe maar rustig!’ Het wordt als het ware gebakken lucht.

Maar, ik las het boek in één keer: als je het boek gewoon hoofdstuk voor hoofdstuk afwerkt, dan is al die motivatie vast welkom.

Hardlopen met lipgloss, foundation en mascara

Wat betreft de vele foto’s van Evy waarmee het boek doorspekt is: op sommige zie je Evy in sporttenu, vol in de make-up, stralend lachen. Dat vond ik niet zo heel geloofwaardig. Maar haar foto met stomme fietshelm en dito fietstenu maakt veel goed. Daarin ziet zelfs knappe Evy er stom uit.

Waarom zit er geen cd bij?!

Gezien Evy’s succesvolle podcasts, had ik eigenlijk een cd verwacht achter in het boek. Ik vind dat echt een tip voor Evy om haar boek te verbeteren. Dus bij deze: ‘Evy, doe er een cd bij, met daarop je podcasts!’

Conclusie

Fit & Gezond is bij uitstek geschikt voor beginnende hardlopers. Maar ook voor mensen die liever wandelen of fietsen, want ook daar biedt Evy schema’s voor. Het boek is fris en overzichtelijk vormgegeven, en pakt je echt bij de hand: van de eerste stappen, tot 30 minuten lopen zonder wandelen.

Niets nieuws onder de zon

Na elf jaar hardlopen, en ontelbare boeken over hardlopen te hebben gelezen, vond ik dit boek een beetje saai. Evy vertelt niets nieuws. Ik denk dat het voor gevorderde lopers geen aanrader is. Die weten alles wat er in staat al. Maar die kunnen natuurlijk nog wel van de vele foto’s van Evy genieten.

Praktische informatie

Fit & Gezond met Evy Gruyaert is voor 19,95 te koop bij Bol.com en is daar tweedehands verkrijgbaar voor dezelfde prijs. Huh?!

Leave a reply

CommentLuv badge