10 foutjes die beginnende hardlopers maken

beginnersfouten hardlopen

 1. Zonder schema lopen. Het klinkt misschien heel duidelijk en simpel: gewoon de deur uit rennen. Maar als beginnend hardloper biedt een hardloopschema, zeker in het begin, houvast. Maak gebruik van speciale beginnen met hardlopen apps!
 2. Veel te hard rennen, waardoor je snakkend naar adem concludeert: 'Hardlopen is verschrikkelijk!'
 3. Niet investeren in goede hardloopschoenen, maar op een paar oude gympen van de middelbare school gaan hardlopen. (Deze fout heb ik ook gemaakt...)
 4. Te ambitieus zijn en je inschrijven voor een marathon over 4 maanden. Zo creëer je een situatie waarin je gedoemd bent om te falen.
 5. Geen of vage doelen stellen.
 6. Pijntjes en signalen van je lichaam negeren.
 7. Onvoldoende rust nemen, en je lichaam niet de kans geven te herstellen.
 8. Te snel opgeven.
 9. Jezelf niet serieus nemen als hardloper.
 10. Niet opletten op wat voor ondergrond je loopt, en bijvoorbeeld veel over troittoirs oftewel beton lopen.

Wie weet er nog meer klassieke beginnersfoutjes?

Similar Posts

5 Comments

  1. Beton is heel hard Karen. En daardoor onvriendelijk voor je lichaam. Asfalt is alweer zachter voor je lichaam dan beton. En de athletiekbaan is nog weer zachter dan asfalt.

 1. Ik denk dat veels te hard van stapel lopen, dus een combi van te hard rennen en te weinig rust nemen, de meest voorkomende fouten zijn. Ik herkende dat ook van mijzelf in het begin, ik wilde elke dag omdat ik het rennen zo fijn vond, waardoor ik mijn lichaam geen rust gaf en natuurlijk blessures op liep.
  Ik denk ook dat het belangrijk is dat rennen een routine wordt, dat als je de onrust voelt, het logisch is om meteen de schoenen om te binden en te gaan. Helaas komt die routine pas lang na het moment dat veel mensen het alweer opgeven!

 2. Achteraf gezien had ik blessures kunnen voorkomen wanneer ik meteen begonnen was met gedegen techniektraining. 'Evy' zegt immers niet hoe je je armen moet bewegen, dat je je knieën meer moet heffen, dat ontspanning in de schouders belangrijk is, dat je in tempo moet variëren enzo. Toen ik in het begin alleen liep (wèl met schema dus) was er niemand die me corrigeerde. Ik heb dan ook het een en ander af moeten leren! Ik raad beginners aan om een goede trainer / loopgroep te zoeken. Na een clinic kun je daarna altijd nog zien of je liever alleen loopt of in een groep (of een combi).

 3. Je te dik aankleden zie ik heel vaak bij beginners. Na 10 minuten heb je het warm maar omdat je conditie nog niet zo super is ga je vreselijk zweten en gaat je hartslag omhoog omdat de warmte niet weg kan, daardoor loop je veel minde lekker en minder goed.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.