Wanda wandelt

wandelen

Wandelen wordt vaak gezien als het minderwaardige zusje van hardlopen. Beginnersprogramma's voor hardlopers zijn er op gericht om wandelen uit te bannen. Het doel van programma's als Start To Run zijn in de regel om 30 minuten aan één stuk te kunnen hardlopen. Zónder te wandelen.

Wanda probeerde meerdere keren te gaan hardlopen. Ze gebruikte zelfs eerder genoemde Start To Run met Evy Gruyaert. Maar langer dan een paar weken hield ze het niet vol. Ze beleefde er gewoonweg geen plezier aan.

Maar diep in haar sluimerde een liefde voor wandelen.  Toen Wanda nog maar een padvindertje was, vond ze wandelen al leuk. En twee jaar geleden besloot ze haar passie voor wandelen nieuw leven in te blazen. Ze wandelde 100 kilometer in 100 dagen. Tijdens die wandelingen kreeg ze het idee om in 2014 1000 kilometer te wandelen voor een goed doel. En sindsdien is Wanda niet meer te stoppen.

Dit keer dus niet het verhaal van een hardloper, maar van een wandelaar!

Over Wanda

Wanda (35) woont samen met haar vriend en zoon. Ze stuurde CMV en werkt als Community Manager bij SNS.

Wandelgewoontes

Ik wandel minimaal één keer per week, maar soms ook wel twee of drie keer. Dat hangt af van mijn werk en mijn plannen voor het weekend. Meestal wandel ik alleen. Dan kan ik de drukke werkweek een plek geven, en echt even tot rust komen. Maar in een groepje wandelen vind ik ook heel erg leuk. Ik organiseer sinds kort 1x per maand een wandeling met mijn blog lezers, super leuk! De langste afstand die ik ooit heb gewandeld is 45 kilometer.

Wandel motivatie

  • Ruimte en tijd voor mezelf
  • Rust
  • Plezier
  • Ontspannen
  • Lekker buiten zijn
  • De drukte van de werkweek verwerken

Wat betreft de lichamelijke kant van wandelen: iedereen riep dat ik zou afvallen als ik zo veel zou gaan wandelen. Maar dat gebeurde helaas niet. Wel merk ik dat mijn benen sterker zijn geworden.

Wandelen versus hardlopen

Wandelen betekent voor mij ontspannen en genieten.

Maar hardlopen was voor mij inspanning en moeten.

Ik heb het maximaal twee tot drie maanden volgehouden. Het ging me steeds meer tegenstaan omdat ik niet snel genoeg conditie opbouwde. Tijdens het wandelen heb je ook veel meer oog voor de omgeving. Ik neem graag mijn camera mee om al het moois dat Nederland te bieden heeft vast te leggen.

Toen ik twee jaar geleden mijn oude wandelschoenen uit de kast haalde gebruikte ik een wandelschema. Mijn doel was om in 8 maanden tijd voor de 4daagse van Apeldoorn te trainen. Daar moest ik 4 dagen 40 kilometer lopen op voornamelijk onverharde paden. Het trainingsschema hielp me om dit doel te bereiken.

Wandel kleding en schoeisel

Je kunt wandelen zo duur maken als je zelf wilt. Je moet natuurlijk zorgen voor goede schoenen en lekker zittende kleding. Routes zijn volop gratis te verkrijgen online en je kunt ook zelf een looproute maken. Maar er zijn ook hele leuke wandelgidsen, die je  kunt aanschaffen tussen de € 10,- en € 20,-. Als je gaat wandelen en kamperen (dus met volle bepakking lopen) wordt het wel wat duurder, omdat je dan het liefst alles lichtgewicht koopt. Maar ook dan zijn er goede goedkopere alternatieven te vinden.

Wandel evenementen

Ik doe soms mee aan evenementen, zoals de vierdaagse van Apeldoorn, de Fjoertoer en wandelmarathons. De evenementen die mij aanspreken zijn de bijzondere evenementen, met een bepaald thema of gebied. Ik wandel niet vaak met evenementen mee, omdat ik het snel te druk vind. Ik hou niet van die massale evenementen zoals de vierdaagse van Nijmegen. Die laatste heeft jarenlang op mijn verlanglijst gestaan. Maar de drukte weerhoudt mij om mee te doen. Ik moet in mijn eigen tempo kunnen lopen en dat kan daar niet. Ooit hoop ik een pelgrimstocht te lopen in Noorwegen.

Wandel inspiratie

Ik lees graag het tijdschrift 'Op lemen voeten' en natuurlijk de vele wandelgidsen van Wandelnet en Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ik kan echt uren in de boekjes bladeren om wandelingen voor te bereiden.

Mijn tips voor mensen die willen gaan wandelen

Begin rustig aan, zoek mooie routes uit en ga genieten.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.